Amningsbesvär
En kvinna som håller i en sovande bebis.

Amningsbesvär

Amningsbesvär är vanligt att få. Vissa får mer besvär och andra får mindre. Du kan alltid få hjälp av din barnmorska.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med amningsbesvär på en plats som passar dig.

Om amningsbesvär

Amning är ett sätt att mata ett barn via bröstmjölk. Du kan få flera olika besvär med amningen. Läs mer.

Om amningsbesvär

Amning är ett sätt att mata ett barn via bröstmjölk. Att amma kan också vara en stund för att skapa trygghet och närhet mellan föräldern och barnet. Det är inte alla som kan eller vill amma, och det är du själv som bestämmer om du vill amma ditt barn eller inte. 

Om du har problem med att amma kan tid och tålamod ofta vara lösningen på många besvär. Mängden mjölk kan vara besvärlig till en början. Det kan leda till smärta. 

I vissa fall beror amningsbesvär på att barnet inte får ett bra tag om bröstet. Då kan barnet behöva ligga närmre kroppen. 

I ovanliga fall kan amningsbesvär handla om att barnet inte mår bra och inte orkar amma. Det kan orsakas av en infektion som gör att barnet är trött och orkeslös. 

Symtom på amningsbesvär

Vanliga fysiska besvär kan vara:

  • värk i brösten 
  • läckande bröst
  • spända bröst
  • sår på bröstvårtorna
  • svampinfektion i bröstet
  • mjölkstockning
  • bröstvårtor som vitnar.

Orsak till amningsbesvär

Orsaken till amningsbesvär skiljer sig beroende på vilka symtom du har.

Värk i bröstet – kan bero på på att brösten är spända av all mjölk och att utdrivningsreflexen har kommit igång. Det kan också bero på att mjölkgångarna drar ihop sig i samband med kyla eller drag. 

Läckande bröst – det är vanligt att brösten läcker när mjölkproduktionen precis har satt igång eller när barnet ammar det ena bröstet så kan det läcka från det andra.

Spända bröst – några dagar efter förlossningen ersätts råmjölken mot mogen mjölk och i samband med detta kan brösten bli spända, svullna och varma. Detta beror på ökad blodtillförsel och förändringar med mjölkproduktionen. 

Sår på bröstvårtorna – kan ske i början av amningen innan brösten har vant sig vid friktionen under amningen.

Svampinfektion i bröstet – detta kan bero på läckande bröstmjölk, eftersom svampen trivs i fuktig miljö eller att barnet har svamp i munnen.

Mjölkstockning – om mjölkgångarna i bröstet blir inflammerade och täpps till kan mjölken ha svårt att komma ut. Det är så mjölken stockar sig och du kan känna en förhårdnad eller en knöl i bröstet. 

Bröstvårtor som vitnar – vanligtvis beror det på att barnet bara har bröstvårtan och inte vårtgården i munnen. Då kan den bli klämd och blodet når inte fram ordentligt. 

Egenvård vid amningsbesvär

Amma är lättare för vissa och andra kan ha svårt att hitta rätt teknik eller upplever smärta under amningen. Vanligtvis brukar besvären försvinna med tiden, även om det kan ta längre vid för vissa än för andra. Om du är orolig kan du få amningshjälp och stöd av en barnmorska. 

Är det svårt att amma ditt barn kan du prova att pumpa ut mjölk för hand och ge det i nappflaska. Du kan också kompletter med bröstmjölksersättning.

Behandling vid amningsbesvär

De allra flesta amningsbesvär går över inom ett par dagar. Barnet behöver hitta rätt teknik och utdrivningsreflexen kommer sätta igång. Du kan alltid kontakta en barnmorska för att få hjälp om du är orolig. Besvär som inte åtgärdas eller lindras tidigt kan förvärras och bli långvariga, därför är det bättre att be om hjälp en gång för mycket.

I vissa fall kan du få hjälp av en läkare. Vid en svampinfektion kan både barnet och du behöva läkemedel. Antibiotika kan vara ett alternativ om du har en bröstinfektion eller ett sår. Om ni misstänker en bröstböld kan bröstet behöva tömmas på var och undersökas med ultraljud.

Vem kan hjälpa dig vid amningsbesvär?

Kan en nätläkare hjälpa mig med amningsbesvär?

En nätläkare kan hjälpa dig med rådgivning om du upplever amningsbesvär.

Publicerad:
13 september 2023 kl 10:37
Uppdaterad:
24 april 2024 kl 11:03
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor:

1177 (Vanliga besvär i början av amningen)

1177 (Såriga bröstvårtor)

1177 (Svampinfektion i bröstet)

1177 (Mjölkstockning)

1177 (Bröstböld)

Kry.se 

Vården.se