Fotmassage
Händer som masserar en fot

Fotmassage

Fotmassage innebär att en fotterapeut masserar dina fötter. Fotmassage är en vanlig del av en fotvårdsbehandling.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder fotmassage där det passar dig.

Snabba fakta om Fotmassage

Pris

Mellan 300 och 500 kronor.

Viktiga länkar

Läs mer om fotvård (Vården.se)

Om fotmassage

Fotmassage innebär att en fotterapeut masserar dina fötter, oftast med någon mjukgörande kräm. Läs mer.

Om fotmassage

Fotmassage innebär att en fotterapeut masserar dina fötter, oftast med någon mjukgörande kräm. Fotmassage är en vanlig del av en fotvårdsbehandling. Eftersom du går och står med dina fötter varje dag och kanske har obekväma skor, kan det bildas förhårdnader och liktornar på foten. Vårdar du inte dina fötter och inte smörjer in dem regelbundet blir förhårdnaderna värre med tiden och kan leda till smärta och obehag.

En fotterapeut kan hjälpa dig med besvären och kan förhindra dem innan de uppstår. Fotterapeuterna kan behandla förtjockade naglar, nageltrång och hudsprickor. Hur ofta du behöver fotvård är individuellt. Du kan läsa mer om fotvård i vår guide.

En fotmassage ger en god påverkan på kroppen, precis som någon annan massage. Det kan resultera i sänkt blodtryck, förbättrad blodcirkulation, bättre humör, minskar stress och må-bra hormon som frigörs i kroppen.

Så går fotmassage till

Metod

Du kan boka endast fotmassage men de flesta fottreapeuterna erbjuder en fotvårdsbehandling.

Dina fötter får först vara i en varm balja för att mjukas upp. Sedan torkas fötterna av med en handduk. Du får tånaglarna klippta och filade. Fotterapeuten fila sedan din fötter med fokus på förhårdnader och andra eventuella besvär behandlas.

Hela behandlingen avslutas med att du får fötterna insmorda med en lotion och en fotmassage. Behandlingen utförs med en speciell teknik där man använder tummarna, fingrarna för att mjukgöra fötterna ytterligare.

Du får också tips på hur du kan ta hand om dina fötter bättre, ifall du belastar foten fel eller om du behöver en extra fotsula som lindrar dina besvär.

Innan fotmassage

Innan du går till en fotterapeut kan det vara bra att känna efter om du har några specifika ställen där du kanske behöver extra massage eller professionell hjälp med. Men du behöver inte förbereda dig innan behandlingen.

Efter fotmassage

Efter fotmassagen kan du känna dig öm i fötterna men det går över snabbt.

Vad kostar fotmassage?

En fotmassage kan kosta mellan 300 och 500 kronor. Det varierar beroende på vilken klinik du väljer och hur mycket annan fotvård som ingår.

Fördelar med fotmassage

  • Blodcirkulationen ökar.
  • Sänker blodtrycket.
  • Du sover bättre.
  • Kan lindra huvudvärk.
  • Förebygger skador.
  • Minskar stress.
  • Må-bra hormon frigörs i kroppen.

Nackdelar med fotmassage

  • Vissa menar att överdrivet filande och fixande med fötterna kan öka hårda partier.
  • Det är viktigt att själv ha koll på att fotterapeuten du går till är håller hög kvalitet så att du får trygg vård.

Vem kan hjälpa dig med fotmassage?

Publicerad:
21 december 2022 kl 13:32
Uppdaterad:
18 juli 2023 kl 10:14
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!