Sömnapnéutredning
Kvinna irriterad på partner med sömnapné som snarkar i sängen och vill att han gör en sömnapnéutredning

Sömnapnéutredning

En sömnapnéutredning visar om du har andningsuppehåll medan du sover. Du gör en sömnapnéutredning på en klinik eller i hemmet.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder sömnapnéutredning där det passar dig.

Boka tid för sömnapnéutredning

Sömncentrum
Utredning av sömnapné
Hägersten-Älvsjö, Stockholm
Sömncentrum
Utredning av sömnapné
Hägersten-Älvsjö, Stockholm
Sömncentrum
Utredning av sömnapné
Hägersten-Älvsjö, Stockholm
Sömncentrum
Utredning av sömnapné
Hägersten-Älvsjö, Stockholm
Sömncentrum
Utredning av sömnapné
Hägersten-Älvsjö, Stockholm
Sömncentrum
Utredning av sömnapné
Hägersten-Älvsjö, Stockholm

Snabba fakta om Sömnapnéutredning

Viktiga länkar
Om sömnapnéutredning

En sömnapnéutredning visar om du har andningsuppehåll medan du sover. Läs mer.

Om sömnapnéutredning

Sömnapné innebär att du får korta andningsuppehåll när du sover. Man talar även om obstruktiv sömnapné och det innebär att du får andningsuppehåll på grund av att något hindrar andningen. Du kan läsa mer om detta i vår guide om sömnapné. Syftet med sömnapnéutredning är att fastställa hur stora problem du har och ifall du behöver behandling eller hjälpmedel för att minska problemen.

Är sömnapné farligt?

Många är oroliga över att ha andningsuppehåll men sömnapné är sällan ett akut problem. Däremot kan det vara skadligt på sikt och sömnapné kan även vara ett tecken på andra problem som kan vara allvarliga. Sömnapné kan framförallt öka risken för högt blodtryck och stroke. Därför är det viktigt att ta kontakt med vården och göra en sömnapnéutredning vid misstanke om nattliga andningsuppehåll.

Hur kollar man om man har sömnapné?

Om du har någon som du ofta sover med så kan den personen se om du verkar drabbas av andningsuppehåll. Att du snarkar eller gör hastiga rörelser i sömnen kan vara tecken på det. Här är några vanliga sömnapnésymtom som kan tyda på det:

  • Du känner dig sällan helt utvilad när du går upp på morgonen.
  • Det känns som att du inte fått sova ut ordentligt på länge.
  • Du vaknar flera gånger varje natt och är kissnödig.
  • Du känner dig irritabel och har koncentrationssvårigheter.

Det finns hjälp att få om du lider av sömnapné

Resultatet av en sömnapnéutredning kan vara att du får prova olika sömnapnéhjälpmedel som kan göra så att dina besvär mildras eller kanske till och med försvinner helt. En antiapnéskena kan göra så att din andning inte obstrueras.

Det finns också hjälpmedel som vidgar näsan och som förbättrar luftflödet den vägen. CPAP är en form av sömnapnémaskin som hjälper dig genom att luft blåses in i halsen genom en mask. Det bidrar till att minska obstruktionen. Ett kirurgiskt ingrepp kan också vara aktuellt. En sömnapnéoperation syftar till att vidga luftvägarna.

Hur går en utredning för sömnapné till?

Metod

En sömnapnéutredning innebär att du vid flera tillfällen kommer i kontakt med kvalificerad personal. Det centrala momentet är att man monitorerar och sparar information om din andning när du sover. Förutom nattlig andningsregistrering (NAR) kontrollerar man nivåerna av syre i ditt blod. Det görs med hjälp av olika medicinska instrument. Detta kan ske på en sömnmedicinsk avdelning där du får sova under en eller flera nätter, tills man har tillräckligt med information. Oftast räcker det med en natt. Du kan också göra dessa mätningar i hemmet med lånad utrustning.

Polysomnografi är en utökad sömnapnéutredning under vilken man gör fler kontroller. Bland annat i vilka positioner du sover under natten och hur mycket du rör på dig. Du har elektroder fästa på kroppen men kan röra dig fritt i sängen. Förutom syremängden i blodet kan även din förmåga att ventilera ut koldioxid kontrolleras.

Ofta går man igenom resultaten med dig innan du lämnar kliniken på morgonen. Flera av de viktigaste observationerna kan göras i ditt eget hem, med utrustning som du lånat.

Innan sömnapnéutredning

En sömnapnéutredning börjar vanligtvis med att du tar kontakt med din vårdcentral. Om du får en remiss för nattlig monitorering på en klinik så får du även information om allt du behöver tänka på inför besöket. Rutinerna kan se lite olika ut beroende på var du gör undersökningen.

Efter sömnapnéutredning

Om du gör mätningar hemma kommer du att bli kallad till ett samtal för genomgång av den information som samlats in. Genomgång och utprovning av hjälpmedel brukar också vara en del av en sömnapnéutredning.

Vad kostar en sömnapnéutredning?

Att göra en sömnapnéutredning privat kan kosta mycket pengar, beroende på vilka moment som ingår. 20 000 kronor kan vara ett riktmärke. Om du fått en remiss på sömnapnéutredning betalar du bara normala patientavgifter, hur höga de är varierar lite beroende på vilken region du tillhör.

Fördelar med sömnapnéutredning

  • En sömnapnéutredning ger viktig data som rör ditt hälsotillstånd.
  • Efter en sömnapnéutredning kan du få rätt hjälp och behandling.

Nackdelar med sömnapnéutredning

  • Väntetiderna kan vara långa i vissa regioner.
  • Du kommer att behöva sova minst en natt uppkopplad mot medicinska instrument.

Vem kan hjälpa dig med sömnapnéutredning?

Kan sömnapnéutredning utföras av nätläkare?

En nätläkare kan inte genomföra en sömnapneutredning.

Publicerad:
22 januari 2023 kl 17:43
Uppdaterad:
1 september 2023 kl 13:49
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!