Magsår
Kvinna med magsår håller om benen i smärta

Magsår

Magsår är vanligt och orsakas av en bakterie. Det är små sår i magsäcken eller tarmen. Kan läka av sig själva men bör behandlas.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med magsår på en plats som passar dig.

Vad är magsår?

Magsår är små sår i magsäcken eller i tarmen. Läs mer.

Vad är magsår?

Magsår, som även kallas ulcus, är ett mycket vanligt besvär som många får vård för. Man brukar säga att ungefär var femte person får magsår någon gång i livet. Vanligast är det bland äldre. Att ha magsår innebär att det uppstått små sår på slemhinnan i magsäcken eller tolvfingertarmen. Magsår kan behandlas på ett effektivt sätt med till exempel antibiotika.

Vid blödande magsår har ett blodkärl i magslemhinnan skadats. Vid brustet magsår har det uppstått ett hål i magsäcken eller tarmen genom vilket maginnehåll kan läcka ut. Både blödande och brustet magsår är allvarliga tillstånd som du kan dö av och som kräver akutsjukvård. Du kan få brustet eller blödande magsår utan föregående tecken eller symtom på magsår. Båda dessa tillstånd är relativt sällsynta.

Symtom på magsår

Hur känns magsår?

Magsår kan göra ordentligt ont och smärtan brukar ta sig följande uttryck:

  • smärtan kan lokaliseras till maggropen, i mitten av magens övre del
  • smärtan kommer i perioder.

Magkatarr (gastrit) kan ge liknande symtom men är oftast lindrigare än magsår. Blödande magsår och sura brustet magsår är allvarligt och kan ge viktnedgång samt kraftigare symtom med blod som kommer upp vid kräkningar och blod i avföringen. Du få också feber och ofta spänd mage vid blödande magsår.

Varför får man magsår?

Den vanligaste orsaken till magsår är en infektion med bakterien Helicobacter pylori. Det är en bakterie som finns naturligt i tarmen hos de flesta människor. Man vet inte varför den kan orsaka magsår hos vissa personer men inte hos andra. Magsår kan också orsakas som en bieffekt av vissa läkemedel. Livsstilsrelaterade faktorer som stress, dålig kost och ett stort alkoholintag anses också kunna bidra till att slemhinnan i tarmen försvagas. Det leder till högre risk för att du får magsår. Man talar dock mindre om livsstilsfaktorer idag än man gjorde tidigare. Stress anses inte längre kunna orsaka magsår, även om många tror det.

Kan magsår gå över av sig själv?

Ett magsår kan läka utan att du fått vård för det. Det är dock vanligt att det kommer tillbaka. Risken för att magsår ska utvecklas till blödande eller brustet magsår gör att du bör söka hjälp så att man kan påbörja behandling. Magsår ökar också risken för cancer i magen eller tarmen.

Vad ska man göra om man får magsår?

Det finns receptfria läkemedel som neutraliserar magsyra. Det hjälper framförallt vid magkatarr. Om det inte hjälper behöver du genomgå en utredning för att se om det är magsår som orsakar problem med till exempel sura uppstötningar. Du kan minska risken för att du ska få magsår genom att leva hälsosamt och undvika rökning och alkohol och vara försiktig med kaffe. Det är också viktigt att undvika preparat med acetylsalicylsyra.

Vad är bra mat vid magsår?

Det finns inga helt givna regler för vad du ska eller inte ska äta vid magsår, förutom att du bör undvika att dricka alkohol. Det handlar om att prova sig fram och att inte äta mat som ger besvär, tills du blivit symtomfri. Här är livsmedel som det kan vara bra att undvika vid symtom på magsår eller magkatarr:

  • kaffe
  • livsmedel med raffinerat socker
  • kolsyrad dryck
  • starkt kryddad mat
  • friterad mat.

Behandling vid magsår

Det finns flera grupper av läkemedel som kan användas vid magsår, beroende på hur dina symtom ser ut. Ofta hjälper antibiotika bra. Vid brustet eller blödande magsår kan det vara nödvändigt med ett kirurgiskt ingrepp.

Diagnos vid magsår

Det är svårt att bota magsår själv utan du behöver vård om du har detta besvär. Sök hjälp direkt om du har ont i magen och sura uppstötningar, och om det inte går över med receptfria medel mot magkatarr.

Det finns flera besvär som ger samma symtom som magsår. För att kunna ställa en säker diagnos görs en utredning där du lämnar olika prover och man ber dig berätta om dina symtom. Man gör ofta en gastroskopi för att kunna titta på eventuella sår från insidan av magen eller tarmen.

Om du har symtom som kan tyda på blödande eller brustet magsår kan det behöva behandlas akut med ett kirurgiskt ingrepp.

Vem kan hjälpa dig vid magsår?

Kan magsår behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan inte se om du har magsår utan bara ge allmänna råd.

Publicerad:
22 september 2023 kl 09:40
Uppdaterad:
28 juni 2024 kl 10:28
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!