Löparknä
En person som knyter sina skosnören.

Löparknä

Löparknä drabbar vanligtvis löpare. Den sena som sitter på knäts utsida blir överbelastad vid träningen, vilket kan orsaka smärta.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med löparknä på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Smood Västra Hamnen
Stötvågsbehandling
Västra Hamnen, Malmö
Smood City
Stötvågsbehandling
Rådmansvången, Malmö
Smood City
Stötvågsbehandling
Rådmansvången, Malmö
Smood Hyllie
Stötvågsbehandling
Hyllievång, Malmö
Smood Hyllie
Stötvågsbehandling
Hyllievång, Malmö
Smood Västra Hamnen
Stötvågsbehandling
Västra Hamnen, Malmö

Snabba fakta om Löparknä

Vad är löparknä?

Löparknä är en knäskada där senan på knäts utsida blir överbelastad. Läs mer.

Vad är löparknä?

Löparknä är en knäskada i form av överbelastning av senan som sitter på knäts utsida. Problemet drabbar vanligtvis de som löptränar regelbundet. Löparknä är inte farligt, men kan vara smärtsamt och orsaka problem under en längre tid.

Vad är skillnaden mellan löparknä och hopparknä?

Liksom löparknä är hopparknä en knäskada som uppstår i samband med idrottsutövande och träning. Vid hopparknä är det senan under knäskålen som blir överbelastad, vilket orsakar smärta runt knäskålen och i framsidan av knät. Hopparknä orsakas vanligtvis av idrotter där hopp är vanliga, som exempelvis basket och volleyball.

Hur känns löparknä?

Vid löparknä får du ont i knäts utsida under och efter träning. Smärtan kan vara intensiv, vass och skärande och ökar ofta i styrka ju längre den fysiska aktiviteten pågår. Symtomen kan försvinna om du vilar efter idrottsutövande.

Varför får man löparknä?

Den vanligaste orsaken till löparknä är idrottsutövande och träning, framförallt vid perioder av utökad träning som kroppen inte är van vid. De som tränar löpning utsätts för störst risk att drabbas av löparknä.

Vad kan du göra själv om du drabbats av löparknä?

Om du har drabbats av löparknä brukar symtomen gå över om du vilar några dagar efter träning. När du väl börjar träna igen bör du minska intensitet, belastning och tid för att undvika att skadan upprepas. Glöm inte bort att stretcha ditt löparknä, det kan hjälpa att påskynda läkningsprocessen. Det finns många bra övningar för dig som har löparknä.

Om du har fortsatt problem med löparknä kan det vara en idé att byta träningsform. Även smärtstillande läkemedel kan hjälpa att lindra smärtan.

Kan man fortsätta springa med löparknä?

Om du upplever smärta under löpträning kan det vara bra att avbryta träningen och vila i några dagar. Därefter kan du testa att fortsätta springa, men minska gärna intensitet och tidsintervall. Om problemen återkommer bör du vända dig till en vårdcentral eller fysioterapeut.

Hur blir man av med löparknä?

Löparknä brukar försvinna med vila, stretchning och minskad träningsintensitet. Om problemen inte går över kan du få behandling i form av fysioterapi och i sällsynta fall behöver den överbelastade senan förlängas med operation.

Kan man träna bort löparknä?

En fysioterapeut kan ge dig bra övningar som hjälper vid löparknä.

Hur vet man om man har löparknä?

Du kan vanligtvis känna av löparknä själv om du har löptränat mycket och fått ont i utsidan av knät. Om problemen inte försvinner efter vila kan en fysioterapeut hjälpa dig att ordinera rätt behandling.

Vem kan hjälpa dig vid löparknä?

Kan löparknä behandlas av nätläkare?

Om du har drabbats av löparknä som inte blir bättre bör du genomgå en fysisk undersökning för att få rätt hjälp.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:34
Uppdaterad:
14 september 2023 kl 14:34
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: