Profylaxkurs
En person sitter i skräddarställning på golvet och håller om sin gravida mage.

Profylaxkurs

En profylaxkurs är en “föda utan rädsla”-kurs som du kan hitta online eller gå på plats. Kursen hjälper dig att förbereda dig.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder profylaxkurs där det passar dig.

Snabba fakta om Profylaxkurs

Pris

Vissa mödravårdscentraler erbjuder det gratis. Annars kan det kosta 1 000 – 1 500 kronor.

Om profylaxkurs

Profylaxkurs är en förlossningsförberedande kurs med fokus på att föda utan rädsla. Läs mer.

Om profylaxkurs

Att föda barn kan vara skrämmande, speciellt om det är första gången. En profylaxkurs ger dig de kunskaper och färdigheter du behöver för att känna dig så trygg och förberedd som möjligt när du ska föda barn. Genom att lära dig hantera dina funderingar och orostankar och istället fokusera på att visualisera hur förlossningen kommer att gå till, öva på profylaxandning och hur din partner kan vara till aktivt stöd ger du dig själv och ditt barn de bästa förutsättningarna inför födseln.

Genom att lära dig redan innan hur du kan hantera förlossningsrädslan och smärtan kommer du ha lättare för att jobba med kroppen istället för mot den när födelseprocessen startar. Om du går med din partner eller någon annan som du vill ha med dig under förlossningen kommer kursen även bidra till att ni blir ett starkare team. Det är vanligtvis en barnmorska som håller i kursen. Vissa barnmorskemottagningar erbjuder profylaxkurser och de går även att finna online.

När ska man gå profylaxkurs?

För att du och en eventuell partner ska få så bra effekt av kursen som möjligt är det bra att gå profylaxkursen ungefär 2–3 månader innan beräknad förlossning. Det är inte försent att gå den närmare förlossningen än så, men det är bra att vara ute i god tid ifall barnet kommer för tidigt.

Så går en profylaxkurs till

Metod

Syftet med en profylaxkurs är att du ska vara så förberedd som möjligt när du ska föda, både mentalt och fysiskt. Kursinnehållet kan skilja sig åt beroende på vilken kurs du går, men en profylaxkurs går vanligtvis igenom följande:

 • andningstekniker
 • avslappning
 • mental träning, hur tankarna påverkar och hur du kan visualisera en bra förlossning
 • hur din partner kan stötta dig på bästa sätt
 • massage som smärtlindring
 • förlossningsförberedelse och -ställningar.

Syftet är att du ska få mer kontroll och blir lugnare inför och under förlossningen. Du kan dessutom uppleva att övningarna ger smärtlindring. Kursen är ungefär 5–6 timmar lång, utspridd över två eller tre tillfällen. Du kan gå på profylaxkurs i grupp eller online.

Innan profylaxkurs

Innan du anmäler dig till en profylaxkurs kan du kolla upp om den erbjuds i närheten av där du bor eller om det passar bättre att gå online. Det finns kurser i Stockholm, Göteborg, Malmö och flera andra svenska städer. Planera gärna så att du och din partner, eller den du vill ha med dig under förlossningen, hinner gå kursen 2–3 månader innan beräknad födsel.

Efter profylaxkurs

Efter en profylaxkurs kan du själv öva på de tekniker du har lärt dig. Vissa profylaxkurser erbjuder även en uppföljningsträff.

Vad kostar en profylaxkurs?

Mödravårdscentraler erbjuder profylaxkurser utan kostnad med fokus på grundläggande förlossningsförberedelse, där profylaxandning och smärthantering ingår. Ibland har denna typ av profylaxkurs ett annat namn, så kolla vad just din region har för utbud. Det går även att hitta gratis profylaxkurser online.

Det finns flera mottagningar runt om i landet som har mer djupgående information i deras profylaxkurser, med fokus på bland annat att föda utan rädsla. Där ligger prisintervallet på ungefär 1 000–1 500 kronor per person.

Fördelar med profylaxkurs

 • Hjälper mot både din och din partners förlossningsrädsla.
 • Genom rätt andningsteknik får kroppen mer syre och fungerar bättre.
 • Kan fungera smärtlindrande.
 • Du blir lugnare och tryggare i dig själv och födelseprocessen.
 • Komplikationer uppstår i lägre grad än annars.
 • Gör att du och den som är med dig under förlossningen skapar ett starkare band.

Vem kan hjälpa dig med profylaxkurs?

Kan en profylaxkurs utföras av nätläkare?

Du kan gå en profylaxkurs online som utförs av en barnmorska.

Publicerad:
13 september 2023 kl 10:37
Uppdaterad:
24 april 2024 kl 11:03
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!