Gummy smile
En person som har gummy smile.

Gummy smile

Gummy smile innebär att man visar väldigt mycket tandkött ovanför tandraden när man ler. Läs allt om orsak och behandling här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med gummy smile på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Gummy smile

Om gummy smile
 • Gums betyder tandkött på engelska – därav namnet “gummy smile”.
 • Det finns inget mått som ensamt kan avgöra om ett leende klassas som gummy smile eller inte. 
Vad är gummy smile?

Gummy smile innebär att man visar väldigt mycket tandkött ovanför tandraden när man ler.

  Läs mer.

Vad är gummy smile?

Gummy smile är en term som används för att beskriva ett tillstånd där en person visar en stor del av sitt tandkött när de ler. När en person skrattar eller ler, är det vanligt att en liten del av tandköttet syns. Men i vissa fall kan mer tandkött än tänder synas – detta brukar gå under benämningen “gummy smile”. Orsakerna till gummy smile kan vara många, till exempel en stark muskulatur i överläppen eller att man har mycket tandkött. Tillståndet är oftast inte farligt, men vissa personer kan ändå ha en önskan om att minska eller korrigera sitt gummy smile, och för detta finns idag många behandlingsmöjligheter.

Hur vet man om man har gummy smile?

Det finns inget mått på mängd tandkött eller på förhållande mellan tandkött och tänder som kan säga om någon har gummy smile. Tillståndet kännetecknas av att en stor del av tandköttet, oftast mer än önskat, blir synligt när man ler eller skrattar.

Vad beror gummy smile på?

Gummy smile kan bero på många olika saker. Det kan till exempel ha att göra med hur tänderna vuxit fram, eller vara kopplat till en allt för stark muskulatur som lyfter överläppen. Även genetik kan spela roll.

Här följer en lista på några tänkbara orsaker:

 • En stark muskulatur i överläppen.
 • Tänderna har vuxit fram på ett felaktigt sätt och är till stor del täckta av tandkött.
 • Överläppen är för kort.
 • Tandköttet är för långt eller förstorat.

Hur upptäcker man gummy smile?

Om du är osäker på om du har gummy smile kan du vända dig till en tandläkare. Tandläkaren kan hjälpa dig med både undersökning och bedömning samt fastställa den bakomliggande orsaken. Gummy smile kan upptäckas genom en vanlig undersökning.

Hur behandlar man gummy smile?

Behandlingen av gummy smile kan variera beroende på den bakomliggande orsaken. Här beskrivs några vanliga behandlingsalternativ som kan användas för att korrigera eller minska gummy smile:

 • Behandling med injektioner – används ibland för att behandla gummy smile till följd av en överaktiv läppmuskel. Injektionsbehandling kan användas för att minska muskelsammandragningar. Läs mer om injektionsbehandlingar.
 • Kirurgi – kan vara en behandlingsmetod för att korrigera gummy smile, särskilt om problemet är relaterat till felaktig käkposition eller käkutveckling. Käkkirurgi kan till exempel användas när andra behandlingsalternativ inte är tillräckliga för att korrigera problemet.
 • Skalfasader – är tunna skal av porslin eller plast som fästs på tändernas framsida för att förbättra utseendet. Detta kan vara en lämplig behandlingsmetod om tänderna ser korta ut, till följd av gummy smile. 
 • Tandköttskorrigering – innebär att man jämnar ut tandköttet och kan användas för att behandla gummy smile.Tandköttskorrigering kan återskapa balansen och påverka tandköttets utseende.
 • Tandreglering – om tillståndet beror på felaktig tandposition eller ojämn utveckling av tänderna, kan tandreglering bli aktuellt som behandling. Med hjälp av tandreglering kan tänderna flyttas tillbaka och bettet förbättras. Här har vi sammanställt mer information om tandreglering

Behandling av gummy smile utförs i regel av erfarna tandläkare, specialisttandläkare, specialister inom estetiska behandlingar, eller käkkirurger Det är rekommenderat att boka en konsultation för att hitta det bästa behandlingsalternativet. Många kliniker och mottagningar erbjuder kostnadsfri konsultation. Här på Vården.se kan du hitta och jämföra olika vårdgivare som erbjuder behandling av gummy smile. 

Vem kan hjälpa dig vid gummy smile?

Publicerad:
12 september 2023 kl 10:29
Uppdaterad:
21 maj 2024 kl 13:47
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!