Schlatters sjukdom
En person som tar sig för låret.

Schlatters sjukdom

Schlatters sjukdom är en inflammation i lårmuskelns senfäste. Sjukdomen drabbar barn och ungdomar som växer fort och idrottar.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med schlatters sjukdom på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Smood Västra Hamnen
Naprapatbehandling
Västra Hamnen, Malmö
Smood City
Naprapatbehandling
Rådmansvången, Malmö
Agilokliniken Tumba
Naprapatbehandling
Tumba
Agilokliniken Södermalm
Naprapatbehandling
Södermalm, Stockholm
Smood Västra Hamnen
Naprapatbehandling
Västra Hamnen, Malmö
Naprapatlandslaget Eskilstuna
Besök hos naprapat
Eskilstuna
Vad är Schlatters sjukdom?

Schlatters sjukdom är när lårmuskelns senfäste blivit inflammerad till följd av överbelastning i vävnader som fortfarande växer. Sjukdomen drabbar alltså uteslutande barn och ungdomar. Läs mer.

Vad är Schlatters sjukdom?

Osgood-Schlatters sjukdom – som ofta även brukar kallas Schlatters sjukdom eller schlatterknä – är en inflammation i lårmuskelns senfäste hos barn och ungdomar. Fästet är beläget på en knöl ett par centimeter under toppen av knäskålen.

Kan man få schlatterknä som vuxen?

Sjukdomen orsakas av överbelastning i vävnader som fortfarande är i tillväxt, vilket betyder att Schlatters sjukdom uteslutande drabbar barn och ungdomar mellan 8–15 års ålder som växer fort och idrottar mycket. Senorna hos barn är förvisso starka, men under tillväxtåren hänger benvävnaden där senorna sitter fast inte riktigt med. Om du har liknande symtom som vuxen kan det vara slemsäcksinflammation, hopparknä eller knäskålssmärta (PFSS).

Hur länge har man schlatterknä?

Schlatterknä går ofta över av sig själv i takt med att barnets ben slutar växa. Många blir bra efter cirka två år, men för somliga kan smärtan fortsätta under några år även i vuxen ålder.

Är schlatterknä farligt?

Schlatters sjukdom är ofarligt, men kan leda till att du även i vuxen ålder får ont vid knästående på hårt underlag. Det beror på att sjukdomen kan orsaka en förstorad knöl i senfästet, vilket är ett resttillstånd av schlatterknä.

Hur vet man om man har schlatterknä?

Vid Schlatters sjukdom kan du få följande symtom:

  • en svullnad i knät och strax nedanför knät
  • en hård knöl i det svullna området
  • ömhet och smärta
  • smärta när du idrottar.

Ömheten och smärtan vid schlatterknä brukar minska efter en stunds vila. Du kan även få ont när du springer, går i trappor eller när du suttit en lång stund och sedan ska räta ut knät.

Hur får man schlatterknä?

Som nämnt tidigare beror Schlatters sjukdom på att senfästet vid den stora lårmuskeln har blivit inflammerat på grund av överbelastning. Upprepade stötar på den stora lårmuskeln ligger framförallt bakom överbelastningen och orsakar små skador på senans fäste, vilket kan göra att små bendelar lossnar. Då uppstår en inflammation och svullnad, och kroppen försöker åtgärda skadan genom att bilda nytt ben. Du löper större risk att drabbas om du har korta lårbensmuskler, växer fort och idrottar mycket. Schlatterknä är särskilt vanligt hos barn och ungdomar som utövar exempelvis löpning, basket, volleyboll, fotboll och gymnastik.

Egenvård vid schlatterknä

Det du själv kan göra vid schlatterknä är att försöka undvika att utöva den idrott som orsakar smärta. Det är en bra idé att försöka testa på en annan sport om knät gör ont, eller åtminstone undvika den allra tuffaste träningen eller tävlingen. För schlatterknä finns även knäskydd och tejp som appliceras på knät, vilket kan minska smärtan.

Hur får man bort schlatter?

De flesta behöver ingen behandling vid schlatterknä. Om du däremot har mycket besvär och inte klarar av att utöva din idrott kan du ta kontakt med en fysioterapeut och få hjälp med:

  • att se över belastningen av knät och korrigera denna
  • att planera träningen och få till en lagom nivå som varvas med vila
  • rörlighetsträning
  • instruktioner kring hur du kan tejpa knät.

Vid mycket svåra besvär kan du även få hjälp av en läkare med:

  • smärtstillande läkemedel
  • en schlatterknä-operation där delar av den svullna knölen avlägsnas.

Diagnos vid Schlatters sjukdom

Om du lider av smärta från knät och inte kan utöva din idrott som vanligt är det en god idé att söka vård.

Vem kan hjälpa dig med Schlatters sjukdom?

Kan Schlatters sjukdom behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan hjälpa till med att bedöma symtom, bistå med råd och ofta även ge behandling vid Schlatters sjukdom.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:34
Uppdaterad:
14 september 2023 kl 14:34
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!