Grå starr
En bild på ett öga med grå starr

Grå starr

Vid grå starr har linsen blivit grumlig vilket påverkar din syn. Synen blir långsamt och successivt sämre och du ser suddigt.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med grå starr på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Grå starr

Vad är grå starr?

Grå starr, katarakt, är en ögonsjukdom där linsen blir så grumlig att din syn försämras. Läs mer.

Vad är grå starr?

Grå starr, eller katarakt som det också heter, är en ögonsjukdom som gör den i normala fall genomskinliga linsen i ögat grumlig. Efter en tid kommer synen att påverkas och du får en synnedsättning.

Hur vet man att man har grå starr?

  • Du ser gradvis sämre och suddigt.
  • Du får försämrat mörkerseende.
  • Du ser färger sämre.
  • Konturer försvagas.
  • Starkt vitt ljus är bländande.
  • Du kan se dubbelt.
  • I svåra fall kan du se att linsen är grå.
  • Du kan få grå starr på båda ögonen som utvecklas i olika takt.

Vad beror grå starr på?

Linsen sitter innesluten i en kapsel, linskapseln, bakom regnbågshinnan och pupillen. Att linsen grumlas är en helt naturlig del av att åldras och beror på att gamla celler som dör stannar kvar i linskapseln. Men det är först när den är så grumlig att du har en synnedsättning som du har grå starr. Hur lång tid det tar att utveckla katarakt varierar mellan några månader till flera år.

Grå starr är vanligast förekommande vid en högre ålder men även yngre personer kan drabbas. Trots att åldrande är den vanligaste orsaken kan skador på ögat, läkemedelsbehandling eller sjukdomar som exempelvis diabetes eller Lowes syndrom ligga bakom.

Egenvård vid grå starr

Du kan inte själv göra något för att med säkerhet slippa utveckla grå starr eftersom det är en del av åldringsprocessen. Men enligt forskning är rökning, alkohol och fetma kända riskfaktorer. Det kan hjälpa och verka förebyggande att sluta röka och minska alkoholintaget. Dessutom finns det forskning som pekar på att det är gynnsamt att äta mycket frukt och grönsaker samt att motionera dagligen.

Hur kan man behandla grå starr?

Grå starr behandlas genom en operation där den grumliga linsen byts ut mot en konstgjord. Ibland behöver du inte opereras. Eftersom grå starr utvecklas mycket långsamt får du inte nödvändigtvis sådana allvarliga problem med synen att en operation är nödvändig.

Hur opererar man grå starr?

Innan du opereras får du lokalbedövning i ögat samt ögondroppar som gör att dina pupiller vidgas. Du får sedan ligga ner i en stol medan ditt öga tvättas ordentligt. Därefter täcks ditt ansikte med en operationsduk och ögat hålls upp med hjälp av ett specialverktyg. Med hjälp av ultraljud sönderdelas din lins som sedan plockas bort och den konstgjorda sätts på plats. Hela operationen tar inte mer än mellan tio till tjugo minuter.

Vad händer om man inte opererar grå starr?

Det är inte alltid nödvändigt att operera grå starr. Eftersom synen försämras i ett mycket långsamt tempo är det inte säkert att du måste behandla. Däremot bör du operera ögonen när synnedsättningen påverkar din vardag och livskvalitet.

Kan man köra bil med grå starr?

Förutsatt att du fortfarande uppfyller synkraven för körkort kan du köra bil även om du har grå starr. Tänk på att tillståndet gör att du är känsligare för starkt ljus vilket kan orsaka problem vid bländning eller solljus. Dessutom är din förmåga att se i mörker nedsatt.

Efter operationen kommer du troligtvis ha en mycket bättre syn än innan. Däremot bör du inte köra bil under operationsdagen. Det beror dels på de pupillvidgande ögondroppar som du får innan operationen och dels på att ögat kan bli lite rött och svullet direkt efteråt.

Diagnos vid grå starr

Om du misstänker att du har fått grå starr kan du boka tid för en undersökning hos en optiker, ögonläkare eller på en vårdcentral.

Vem kan hjälpa dig vid grå starr?

Kan grå starr behandlas av nätläkare?

Vid grå starr byts din lins ut mot en konstgjord vid en operation. Därför kan en nätläkare inte hjälpa dig med grå starr.

Publicerad:
12 september 2023 kl 09:53
Uppdaterad:
12 september 2023 kl 09:53
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!