Pigmentfläckar
En axel med pigmentfläckar.

Pigmentfläckar

Pigmentfläckar är ofarliga bruna fläckar som uppstår på huden, och uppkommer ofta på områden som utsätts för mycket sol.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med pigmentfläckar på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Pigmentfläckar

Viktiga länkar
Om pigmentfläckar

Pigmentfläckar uppstår när hudens pigmentbildande celler producerar för mycket pigment. Läs mer.

Om pigmentfläckar

Pigment finns i huden och skyddar mot solens ultravioletta strålning. Pigmentfläckar är förändringar av hudens färg, ofta i form av små mörka fläckar. De kan orsakas av solljus och kallas då lentigo solaris, eller helt enkelt solfläckar. Åldersfläckar, födelsemärken och leverfläckar är andra termer som ofta används och som kan sägas vara olika typer av pigmentfläckar.

Pigmentfläckar är något som de flesta har någonstans på kroppen. Vanligtvis är de helt ofarliga, men mörka pigmentfläckar kan i vissa fall utvecklas till hudcancer. Vita pigmentfläckar, där huden saknar pigment, kallas vitiligo. Det kan orsakas av en sjukdom som inte är farlig.

Postinflammatorisk hyperpigmentering är pigmentfläckar som uppstår när huden läker efter en skada eller inflammation, till exempel svårare akne. De kan gå över av sig själva med tiden.

Hur ser pigmentfläckar ut?

Om du ser mörka prickar eller fläckar på huden så handlar det troligen om någon typ av pigmentfläckar. Fläckarna kan vara enskilda men också uppfattas som mer utbredda, vilket kan göra att huden känns ojämn. Pigmentfläckar uppstår främst på områden som utsätts för sol, de vanligaste är områdena är ansiktet eller ovansidan av händerna.

Egenvård vid pigmentfläckar

Om du har lätt för att få pigmentfläckar kan du försöka undvika sådant som kan göra att de uppstår, till exempel genom att undvika överdrivet solande. Det gäller både utomhus och solarium. Att använda krämer med hög solskyddsfaktor eller täckande plagg är ett sätt att minska risken för att pigmentfläckar ska uppstå. Här ger vi fler tips på hur du solar säkert. Det finns också receptfria produkter som reglerar pigmentbildning, vilket du kan rådfråga om på apoteket.

Orsak till att man får pigmentfläckar

De vanligaste orsakerna till varför man får pigmentfläckar är att man har vistats mycket i solen. Även hormonförändringar, ofta i samband med graviditet eller medicinering, kan göra att pigmentfläckar uppstår. De är oftast större och utbredda och kallas för Melasma.

Hur får man bort pigmentfläckar?

Pigmentförändringar kan tas bort genom ett kirurgiskt ingrepp eller med laser och andra ljusbehandlingar. Även kryoterapi, alltså frysbehandling, är en metod som kan användas. På en privatklinik kan pigmentfläckar tas bort av kosmetiska skäl. Inom vården tas de bort om det bedöms att pigmentförändringarna innebär en förhöjd risk för hudcancer.

Kan man ta bort pigmentfläckar i ansiktet?

Pigmentfläckar i ansiktet upplevs ofta som extra besvärande eftersom de syns hela tiden och är svåra att dölja. Man kan ta bort pigmentfläckar i ansiktet hos vårdgivare som erbjuder just kirurgiska ingrepp, laser- och ljusbehandlingar eller kryoterapi. Det kan vara extra viktigt att ta bort dem på ett sätt som inte ger ärr efter behandlingen. Vid hyperpigmentering i ansiktet kan du avvakta och se om det går bort av sig själv innan du överväger olika behandlingar.

Diagnos vid pigmentfläckar

Det kan finnas ett samband mellan pigmentförändringar och malignt melanom, alltså cancer. Därför bör man kolla upp nya pigmentfläckar, eller fläckar vars utseende förändras. Detta gäller särskilt om du har fyllt 30 år. Om pigmentfläckar kliar eller blöder är det också bäst att kolla upp dem. Om förändringar som beror på cancer upptäcks i ett tidigt skede blir du oftast helt bra efter behandling.
På många apotek har man dermatoskop som gör det möjligt att ta bilder i förstoring på pigmentfläckar. Dessa kontrolleras av hudläkare och du får på så sätt snabbt svar på om de är ofarliga eller behöver kontrolleras närmare.

Vem kan hjälpa dig med pigmentfläckarna?

Publicerad:
3 oktober 2023 kl 14:07
Uppdaterad:
31 maj 2024 kl 10:04
Författare:
Faktagranskad av:

Beti Velkoska, Leg. Hudläkare, Grimmereds Hudläkargrupp.