Borrelia
En kvinna som kliar sig på bröstkorgen.

Borrelia

Borrelia är en bakteriesjukdom som sprids när fästingar suger blod. Många får ett utslag runt fästingbettet som växer och bleknar.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med borrelia på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Diagnostiskt Centrum Hud Stockholm
Besök hos hudläkare
Norrmalm, Stockholm
GHM Göteborgs Hudläkarmottagning
Besök hos hudläkare
Inom Vallgraven, Göteborg
Diagnostiskt Centrum Hud Malmö City
Besök hos hudläkare
Västra Hamnen, Malmö
Diagnostiskt Centrum Hud Göteborg
Besök hos hudläkare
Stampen, Göteborg
Diagnostiskt Centrum Hud Malmö City
Besök hos hudläkare
Västra Hamnen, Malmö
GHM Göteborgs Hudläkarmottagning
Besök hos hudläkare
Inom Vallgraven, Göteborg

Snabba fakta om Borrelia

Viktiga telefonnummer

112 – om du eller ditt barn får alarmerande symtom som förlamning, stelhet i nacken eller svår sjukdomskänsla.

Vad är borrelia?

Borrelia är en sjukdom som sprids när fästingar suger blod. Sjukdomen orsakar en infektion som oftast ger lindriga besvär och som kan behandlas med antibiotika. Läs mer.

Vad är borrelia?

Fästingen är ett spindeldjur som lätt sätter sig på oss människor när vi rör oss i skogen eller i högt gräs. Då biter de sig fast i vår hud och suger blod. Ett fästingbett i sig ger inga besvär, men det finns en risk att fästingen bär på en särskild bakterie som orsakar sjukdomen borrelia. Fästingen får ofta dessa bakterier från infekterade smågnagare.

Hur många fästingar bär borrelia?

De flesta av fästingarna som sprider sjukdomen borrelia återfinns i mellersta och södra delarna av Sverige, och längs kusten vid Östersjön och Bottenhavet. I de här regionerna bär ungefär var tredje fästing på bakterier som ger uppkomst till borrelia. I de norra delarna av landet är andelen fästingar med borreliabakterier betydligt lägre.

Hur vet man att man har fått borrelia?

Många som blivit smittade av borrelia får inte några symtom eller besvär överhuvudtaget. Man kan uppleva trötthet vid borrelia, men det är ett vanligt symtom för många besvär. När borrelia väl ger symtom är hudrodnad runt fästingbettet vanligast. Hudrodnaden har ett typiskt utseende och brukar även kallas erythema migrans.

Hur ser borrelia ut?

Hudrodnad som orsakas av borrelia brukar dyka upp mellan en och upp till fyra veckor efter du blivit biten av en fästing. Vanliga tecken på att en hudrodnad beror på borrelia är:

  • har en storlek på ungefär fem centimeter i diameter
  • den växer
  • är oval, ringformad eller har en oregelbunden form
  • är jämnt röd eller har ett blekt parti i mitten
  • en kliar eller känns avdomnad.

Andra symtom vid borrelia

Andra vanliga och mindre vanliga symtom som borrelia kan ge är följande:

  • hudrodnader på andra kroppsdelar än där du blivit biten
  • andra sorters hudbesvär – exempelvis utslag med blåsor eller vätskande sår
  • ledinflammation – oftast i knäleden
  • blåröd knuta i huden – vanligare hos barn
  • feber och frossa
  • trötthet.

Vad händer om man inte behandlar borrelia?

Om borrelia inte behandlas kan det sprida sig till nervsystemet i kroppen. Detta kallas neuroborrelios och drabbar barn oftare än vuxna. Det kan ta upp till tre månader innan typiska symtom för neuroborrelios visar sig, och dessa är följande:

  • stelhet i nacken
  • huvudvärk eller annan värk som strålar ut i benen, ryggen, nacken eller armarna
  • förlamning i delar av ansiktet.

Komplikationer av neuroborrelios

Borrelia och neuroborrelios kan ge upphov till en allvarlig infektion i kroppens nervsystem, men det är ovanligt att det sker idag eftersom man oftast upptäcker det i tid. Det kan i så fall leda till exempelvis koncentrationssvårigheter, minnesstörningar eller förlamningar i kroppen. Infektionen behandlas då med antibiotika, men det kan dröja innan alla symtom försvinner.

Kronisk hudinflammation

En mycket ovanlig följdsjukdom till borrelia är akrodermatit, en form av hudinflammation. Då kan du få svullnader och blåröda missfärgningar på kroppsdelen där fästingen bitit dig. Även detta behandlas med antibiotika, men hudförändringar som uppkommit innan behandlingen brukar bli bestående.

Hur får man borrelia?

Du kan drabbas av borrelia om en fästing som bär på bakterien biter dig. Fästingar är mest aktiva när det är varmare än fem grader utomhus och därför är risken störst under sen vår, sommar och tidig höst. Du kan få sjukdomen flera gånger.

För att bli smittad behöver fästingen oftast sitta på kroppen under minst 24 timmar. Därför är det viktigt att ta bort en fästing så fort som möjligt efter att den upptäckts på huden.

Egenvård vid borrelia

Du kan inte behandla borrelia genom egenvård. Du kan däremot förebygga sjukdomen genom att klä dig i täckande kläder när du rör dig ute i skog och mark. Det är en god idé att om möjligt stoppa in dina byxor i strumporna. Om du väl har fått en fästing ska du ta bort den så fort som möjligt. Gör det till en vana att undersöka din egen och ditt barns kropp efter att ni varit utomhus för att säkerställa att ingen fästing bitit sig fast på huden.

Behandling vid borrelia

Det krävs antibiotika för att bli av med en borreliainfektion. Under det första behandlingsdygnet kan hudrodnaden runt fästingbettet bli större, men det försvinner sedan oftast inom ett par veckor. De flesta som drabbas av borrelia blir helt frisk igen, men om behandlingen påbörjats sent kan det ta längre tid innan alla symtom försvinner.

Diagnos vid borrelia

Vid misstanke om borrelia är det viktigt att söka vård och få en diagnos. Ju tidigare du får behandling desto fortare försvinner alla symtom.

Vem kan hjälpa dig vid borrelia?

Kan borrelia behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan ofta bedöma hudrodnader vid misstanke om borrelia, och hjälpa dig vidare om du behöver behandling.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
20 mars 2024 kl 15:18
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!