Insemination
En kvinna som känner på en annan kvinnas gravida mage.

Insemination

Insemination innebär att spermier från en donator eller ena halvan av ett heterosexuellt par förs in i livmodern vid ägglossning.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder insemination där det passar dig.

Snabba fakta om Insemination

Pris

Mellan 4 000 och 10 000 kronor.

Vad är insemination?

Insemination innebär att spermier från en donator eller ena halvan av ett heterosexuellt par förs in i livmodern vid ägglossning. Läs mer.

Vad är insemination?

Insemination är en form av fertilitetsbehandling där spermier förs in i livmodern med hjälp av en tunn slang. Insemination med donerade spermier har länge varit tillåtet i Sverige för olikkönade par där egna spermier saknas. Sedan år 2005 respektive 2016 är det även lagligt för samkönade par och ensamstående personer med äggledare och livmoder att genomgå donatorinsemination. Det är också möjligt att genomföra insemination med en partners spermier om det föreligger omständigheter för detta – exempelvis om paret har svårt att genomföra sexuell aktivitet eller om spermierna har lätt nedsatt befruktningsduglighet.

Hur stor är chansen att bli gravid med insemination?

Hur många lyckas med insemination egentligen? Det beror mycket på hur gammal personen som ska insemineras är. Om personen är runt 30 år så ligger chanserna på 25 %. Efter 35 års ålder sjunker chanserna till cirka 16 %, för att sedan ligga runt 8 % vid 40 års ålder.

Vad har insemination för åldersgräns?

Eftersom åldern påverkar fertiliteten har de flesta svenska privatkliniker en övre åldersgräns för insemination – runt 43 år. När det gäller inseminationsförsök genom regionen brukar åldersgränsen i sin tur vara runt 40 år, respektive 55 år för spermadonatorn/partnern.

Vad krävs för insemination med donerade spermier?

Alla behandlingar i Sverige som innefattar donerade könsceller har tidigare bara varit tillåtet att utföra på universitetskliniker. På grund av de långa väntetiderna har därför många människor istället valt att genomföra insemination i Danmark eller något annat land. Sedan år 2016 går det dock att genomföra insemination med donerade spermier på privata kliniker också. Sveriges lagar tillåter enbart insemination med så kallade “öppna” donatorer, vilket betyder att det blivande barnet har rätt att få uppgifter om donatorn senare i livet.

Medicinsk och psykosocial utredning

Om du/ni vill genomföra insemination med donerade spermier i Sverige är det obligatoriskt att först träffa en psykolog. Detta är för att man behöver säkerställa att det råder trygga förhållanden i den miljö där det blivande barnet ska växa upp. Man genomgår även en medicinsk utredning där en läkare bedömer förutsättningarna för befruktning hos paret/personen. Då undersöks bland annat livmoder och äggledare.

Vad krävs för insemination med partners spermier?

Om ett heterosexuellt par har försökt bli med barn i över ett år utan resultat brukar det kallas ofrivillig barnlöshet. Då kan man genom insemination öka chanserna till att bli gravid. För att detta ska vara möjligt behöver det vara fri passage inuti äggledarna samtidigt som spermierna behöver ha tillräckligt god kvalitet. Vissa par väljer att genomgå en så kallad fertilitetsutredning innan inseminationen för att ta reda på detta.

Hur går insemination till?

Insemination innebär att man för in spermier till livmodern, och att spermierna sedan tar sig fram till ägget själva. Man använder sig av en tunn plastslang för att ge spermierna så kort resväg som möjligt och på så vis underlätta befruktningen.

Metod

En barnmorska eller läkare utför inseminationen i ett behandlingsrum, vilket bara brukar ta ungefär fem minuter. Då får du sitta i en gynstol precis som vid en vanlig gynundersökning medan spermierna placeras i livmoderhålan. När det handlar om insemination med partnerns spermier så är det ett krav att partnern i fråga är med under själva inseminationen. Då lämnar partnern även ett spermaprov ett par timmar före inseminationstillfället som sedan förbereds för insemination. Det är bra om partnern haft sädesuttömning cirka tre dagar innan spermaprovet lämnas.

Innan insemination

En person med regelbunden menscykel har normalt sett ägglossning varje månad. Denna inträffar oftast två veckor före menstruation. För att öka chanserna till befruktning är det viktigt att man har ägglossning vid inseminationstillfället, och för att säkerställa detta används så kallade hemtest för ägglossning som du kissar på.

Personalen på kliniken berättar för dig när du ska börja använda ägglossningstesten, och när du fått ett positivt resultat genomförs inseminationen vanligtvis samma dag alternativt dagen efter. Somliga behöver behandlas med tabletter för att få ägglossning, och i dessa fall görs även ultraljudskontroller för att kontrollera tillväxten av äggblåsor. Om fler än två äggblåsor mognar på samma gång avbryts behandlingen.

Efter insemination

Efter insemination kan du återgå till ditt vanliga liv, men det är viktigt att undvika nikotin och alkohol. Cirka två veckor efter behandlingen sker en uppföljning med graviditetstest.

Hur mycket kostar det att inseminera sig?

Vad en insemination har för pris beror på vilken klinik du vänder dig till, och om du önskar att insemineras med donerade spermier eller inte. På en privatklinik ligger den genomsnittliga kostnaden för insemination mellan 4 000 och 10 000 kronor. Det är även möjligt att få sex inseminationer finansierade av regionen, men då behöver du/ni uppfylla den aktuella regionens kriterier.

Fördelar med insemination

  • Vid insemination förs spermierna direkt till livmodern, och om du släppt ett ägg så är chanserna till befruktning ganska stora.
  • Insemination ger möjlighet för samkönade par och ensamstående personer med livmoder och äggledare att bilda familj.
  • Du kan få sex inseminationer finansierade av regionen om du uppfyller den aktuella regionens kriterier.

Nackdelar med insemination

  • Kötiderna är ganska långa om du vill få insemination finansierad av regionen.
  • Det kan kosta upp till 10 000 kronor att bli inseminerad på en privatklinik.

Vem kan hjälpa dig med insemination?

Du kan bli inseminerad på en klinik eller vårdmottagning som erbjuder insemination.

Kan insemination utföras av nätläkare?

En nätläkare kan inte hjälpa till med insemination.

Publicerad:
13 september 2023 kl 10:37
Uppdaterad:
13 september 2023 kl 10:37
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!