Transplantationsverksamhet

En transplantationsverksamhet är en specialiserad medicinsk enhet som utför transplantationer av olika typer av organ som hjärta, lunga, lever, njure, bukspottkörtel och tarm.  Läs mer.

Avdelning 139 Transplantation, Göteborg
Avdelning 139 Transplantation, Göteborg logo
Transplantationsverksamhet
4.3
Transplantationsmottagningen, Uppsala
Transplantationsmottagningen, Uppsala logo
Transplantationsverksamhet
4.8
Hematologimottagning stamcellstransplantation Lund
Hematologimottagning stamcellstransplantation Lund logo
Transplantationsverksamhet
Lungmottagning transplantation Lund
Lungmottagning transplantation Lund logo
Transplantationsverksamhet
Thoraxavdelning Lund, Lund
Thoraxavdelning Lund, Lund logo
Allmänkirurgi
Hematologimottagning Lund
Hematologimottagning Lund logo
Hematolog
4.5
Hematologiavdelning 4 Lund
Hematologiavdelning 4 Lund logo
Hematolog
Hematologiavdelning 3 Lund
Hematologiavdelning 3 Lund logo
Hematolog
Hjärtmottagning Lund
Hjärtmottagning Lund logo
Kardiolog
1.0

Vad är en transplantationsverksamhet? 

En transplantationsverksamhet är en specialiserad medicinsk enhet som utför transplantationer av olika typer av organ som hjärta, lunga, lever, njure, bukspottkörtel och tarm. Oftast behandlas både barn och vuxna patienter. Många får organ från avlidna donatorer – men i vissa fall kan transplantationer med levande givare göras. Genom noggranna processer matchas donatorer med mottagare, och verksamheten ger omfattande vård före, under och efter transplantationen. Transplantationsverksamheter finns vanligtvis på större sjukhus och medicinska centra runt om i landet. Idag förekommer transplantationer av organ främst vid fyra centra – Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, Huddinge Universitetssjukhus, Universitetssjukhusen i Lund/Malmö och Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Vilka arbetar på en transplantationsenhet? 

På transplantationsenheten arbetar olika vårdpersonal som kirurger, koordinatorer, läkare, sjuksköterskor, och laboratoriepersonal. Kirurgerna utför transplantationerna, koordinatorerna samordnar processen, läkarna övervakar patienterna, och sjuksköterskor ger omfattande vård. Laboratoriepersonal testar och analyserar organ och vävnader. Tillsammans bildar de ett team som arbetar för att rädda liv genom kirurgiska operationer  – transplantationer av organ, vävnader eller celler.