Kiropraktorbehandling
Kvinna som har ont i ryggen.

Kiropraktorbehandling

En kiropraktor kan hjälpa dig att förebygga, behandla och rehabilitera smärta och besvär som är kopplade till dina rörelser.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder kiropraktorbehandling där det passar dig.

Snabba fakta om Kiropraktorbehandling

Om kiropraktorbehandling
 • I Sverige finns det ungefär 1 000 legitimerade kiropraktorer.
 • Du få en kiropraktorbehandling om du är gravid eller ett barn.
 • Det vanligaste är du genomför tre till fem behandlingar inom två till tre veckor. Sedan tar man ett uppehåll.
Om kiropraktorbehandling

En kiropraktor kan hjälpa dig att förebygga, behandla och rehabilitera smärta och besvär som är kopplade till dina rörelser. Läs mer.

Om kiropraktorbehandling

En kiropraktor kan hjälpa dig att förebygga, behandla och rehabilitera smärta och besvär som är kopplade till dina rörelser. Har du ont i till exempel nacke, axlar eller rygg kan du få en kiropraktorbehandling.

Du kan boka en tid själv hos kiropraktor genom att ringa eller så kan du få en remiss från din läkare på vårdcentralen.

Så går kiropraktorbehandling till

Metod

Innan behandlingen börjar kommer kiropraktorn ställa dig frågor, det kan handla om:

 • dina besvär
 • tidigare besvär
 • sjukdomar
 • fritidsaktiviteter och jobb
 • om du tar några läkemedel.

Efter undersökningen ställer kiropraktorn en diagnos och bestämmer därefter vilken behandling som passar dig. Vanligtvis får du svar på orsaken till dina besvär. Du kan också få veta hur du kan förebygga att få tillbaka dina besvär.

Om kiropraktorn misstänker att du har någon sjukdomar eller symtom som behöver vidare utredning skickas en remiss till en läkare.

Därefter undersöker kiropraktorn hur dina leder, muskler och nervsystem fungerar. Behandlingen du får är till för att minska smärtan och för att få dina muskler och leder att fungerar så bra det bara går. Vilken behandling du får beror på vilke typ av besvär som du har.

Manuell behandling

Under en manuell behandling ligger du på speciell behandlingsbänk som både kan höjas och sänkas. Det finns flera olika typer av manuell behandling. Vilken behandling just du får bedöms på vad som kommit fram vid undersökningen och vilken diagnos du fick. Du kan få behandlingar såsom:

Ledmanipulation

Det är den vanligaste behandlingen. Ledmanipulation innebär att kiropraktorn försiktigt för ut leden en liten bit. Därefter gör hen ett snabbt tryck. Ofta hörs ett litet knäppande ljud. Behandlingen görs med så liten kraft och så liten rörelse som möjligt och ska inte göra ont.

Mobilisering

Under en mobiliseringsbehandling för terapeuten ut leden långsamt. När det är utdragen får du i vissa fall spänna emot med musklerna innan rörelsen tas ut ännu en bit. Skillnaden från en ledmanipulation är att det inte sker något snabbt tryck. Denna behandling gör inte ont och gör att musklerna slappnar av och smärtan minskar.

Muskeltöjning

Vid en muskeltöjning sträcks muskeln ut och i det läget får du spänna emot med muskeln innan töjningen dras ut ännu mer. Detta kan orsaka att du blir mindre stel och minskad smärta.

Traktionsbehandling

Vid en traktionsbehandling drar kiropraktorn isär eller avlastar en led som är stel eller gör ont.

Transkutan elektrisk nervstimulering

Under denna behandling får du elektroder fastsatta på huden över eller i närheten av området

Triggerpunktsbehandling

Triggerpunktsbehandling innebär att kiropraktorn trycker på ömma punkter i en muskel. Dessa punkter kallas triggerpunkter. Denna behandling kan lindra smärta och få muskeln att slappna av.

Massage

I vissa fall kan kiropraktorn massera senor, muskler eller bindväv. Du kan läsa mer om massage i vår guide.

Behandling med träning

När du har ont blir musklerna spända, stela och svaga. I vissa fall tappar musklerna sin stabiliserande funktion och behöver då tränas upp på rätt sätt för att fungera igen.

Stresshantering och avslappningsövningar

Smärta kan förstärkas av stress, ångest och oro. Då kan det ingå i behandlingen att se hur du mår psykiskt och hur du upplever din omgivning. Du kan få genomgå kroppskännedom, stresshantering och avslappningsövningar.

Råd för att hantera smärta

Din kiropraktor kan också ge dig råd om vad du själv kan göra för att hantera smärtan, hur du kan använda din kropp trots att du har ont. Har du nackbesvär eller musarm kan du få råd om hur du ska gå, sitta eller ändra din hållning för att få mindre ont.

Antalet behandlingar

Hur många behandlingar som du behöver beror på vilken typ av besvär som du har, hur du mår, hur gammal du är, hur länge du har haft besvär och hur noga du följer din behandlingsplan.

Innan kiropraktorbehandling

Du behöver inte förbereda dig inför din kiropraktorbehandling. I samband med undersökningen och behandlingen får du vanligtvis ta av dig dina kläder därför kan det vara en fördel att ha underkläder som du känner dig bekväm i. I vissa fall behöver du ha träningskläder. Detta får du information om innan.

Efter kiropraktorbehandling

Efter behandlingen känner de flesta mindre smärta samt stela och känner sig rörligare. Vissa kan bli trötta eller må illa. Du kan få en träningsvärk smärta som brukar gå över efter några timmar.

De manuella behandlingarna brukar inte göra ont men en del tycker att det känns obehagligt i lederna.

Vad kostar kiropraktorbehandling?

Vissa kiropraktorkliniker har landstingsavtal och då betalar du den vanliga patientavgiften. Vissa sjukvårdsförsäkringar täcker också avgiften för en kiropraktor. Annars kan du få betala runt 700 kronor per behandling.

Fördelar med kiropraktorbehandling

 • Du kan bli av med dina besvär.
 • Du får en professionell bedömning av dina besvär.
 • Du får rådgivning kring dina besvär.

Nackdelar med kiropraktorbehandling

 • Det kan bli dyrt om din kiropraktor inte är kopplad till landstingsavtalet.
 • Det är viktigt att hitta en kiropraktor som är legitimerad för att säkerställa säker vård.

Vem kan hjälpa dig med kiropraktorbehandling?

Kan kiropraktorbehandling utföras av nätläkare?

Kiropraktorbehandling kan inte utföras av nätläkare.

Publicerad:
24 augusti 2023 kl 15:39
Uppdaterad:
24 augusti 2023 kl 15:39
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: