Nidblödning
En person håller ett papper framför sitt underliv.

Nidblödning

En så kallad nidblödning kan vara ett tidigt tecken på att du är gravid. Här kan ni läsa mer om nidblödning.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med nidblödning på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås
LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås
LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås
LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås

Snabba fakta om Nidblödning

Viktiga länkar
Vad är nidblödning?

En nidblödning är en mindre och kortare blödning som kan uppstå under den andra eller tredje graviditetsveckan. Läs mer.

Vad är nidblödning?

Att ha små blödningar tidigt under en graviditet behöver inte nödvändigtvis betyda att något är fel. När ett ägg tar fäste i livmoderns slemhinna är det vanligt att upptäcka några droppar blod i underkläderna under några dagar. Detta kallas nidblödning eller implantationsblödning och kan alltså vara ett tidigt tecken på att du är gravid. Blödningen påverkar normalt sett inte graviditeten, men det är vanligt att personer som försöker få barn blir oroliga.

I vilken vecka får man nidblödning?

En nidblödning brukar inträffa ungefär 1–2 veckor efter att du haft ägglossning, vilket räknas som graviditetsvecka två eller tre. Detta är väldigt nära tiden då du skulle haft din mens, och därför är det vanligt att missta nidblödningen med en vanlig mensblödning.

Hur vet man att det är en nidblödning?

Många upplever inte någon nidblödning. Då är den så pass liten att du inte uppmärksammar den. Det är också vanligt att bli förvirrad kring huruvida blodet beror på nidblödning eller mens. I värsta fall kan blodet bero på missfall, men då får du vanligtvis kraftigare blödningar.

Kan nidblödning se ut som mens?

Alla med livmoder och äggledare har olika flöde och utseende på sina mensblödningar, och beroende på hur din mens vanligtvis brukar se ut så finns det en risk att du förväxlar nidblödningen med mens. Generellt sett så är dock blodmängden betydligt mindre vid nidblödning än vid mens – vanligtvis får du bara några droppar som knappt kräver något mensskydd. Det varierar dock såklart från person till person.

Nidblödningen brukar vara ljusare än mens och fri från klumpar, men kan i vissa fall vara brun. Du kan ha mensvärksliknande smärtor, men de är ofta väldigt milda jämfört med vanlig mensvärk.

Hur länge varar en nidblödning?

Det som främst särskiljer mens från nidblödning är hur länge blödningen pågår. En nidblödning håller oftast bara i sig ett par dagar medan mens kan pågå upp till en vecka.

Symtom vid nidblödning

Hur ser en nidblödning ut?

En nidblödning kännetecknas vanligtvis av följande:

  • en lättare blödning med mindre blod än vid vanlig mens
  • blödningen pågår bara under en, två eller tre dagar
  • blodet är brunt, rosa eller både och.

Andra symtom i samband med nidblödning

När du har en nidblödning kan du också ha något av följande symtom:

  • illamående
  • lättare kramper
  • behov av att kissa ofta
  • trötthet
  • ömma bröst
  • avsmak för en del smaker
  • sug efter en del smaker.

Orsak till nidblödning

Ett moget ägg rör sig ner i äggledaren där det sedan påträffar spermierna. Samtidigt har din livmoder börjat förbereda sig inför att ta emot ägget som blivit befruktat. Om ägget inte blir befruktat så stöts alltihop ut – du får alltså din menstruation. Om det däremot blir befruktat så behöver detta tas omhand. Det befruktade ägget förs då till livmodern och tar fäste på slemhinnan därinne. Det är då en nidblödning kan uppstå.

Egenvård vid nidblödning

Om du misstänker att du har en nidblödning kan du ta ett graviditetstest direkt, eftersom blödningen oftast uppkommer vid den tid då du vanligtvis skulle haft din mens. Många graviditetstester kan upptäcka graviditetshormon i urinen upp till sex dagar innan förväntad menstruation. Om resultatet är negativt och du ändå misstänker graviditet kan du vänta ungefär tre dagar och sedan ta ännu ett graviditetstest.

Behandling vid nidblödning

Om du försöker bli gravid och får en lätt blödning upp till ett par veckor efter ägglossningen behöver du inte söka vård. Om du ändå är bekymrad – eller inte önskar att bli gravid och har fått ett positivt resultat på ett graviditetstest – kan du kontakta en läkare eller barnmorska.

Diagnos vid nidblödning

En nidblödning behöver vanligtvis inte behandlas. Om du får ett positivt resultat på ett graviditetstest är det en god idé att kontakta en barnmorska. Det rekommenderas även att du söker vård om du blöder mycket.

Sök vård omedelbart om du är gravid, har en blödning och samtidigt:

  • har ont långt ner i magen eller på ena sidan av magen
  • känner dig väldigt trött eller sjuk.

Vem kan hjälpa dig vid nidblödning?

Kan nidblödning behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan i de flesta fall ge rådgivning om du är osäker på om det rör sig om en nidblödning eller inte.

Publicerad:
13 september 2023 kl 10:37
Uppdaterad:
24 april 2024 kl 11:03
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!