Blodcentral
karta knapp bakgrund
Filter
Lediga tider
0
0
0
0
Öppettider
0
5

Blodcentral

En blodcentral är en medicinsk verksamhet som är ansvarig för att samla in och lagra blod till sjukhus och kliniker. Läs mer.

79 mottagningar i närheten av dig

Vad är en blodcentral? 

En blodcentral är en medicinsk verksamhet som är ansvarig för att samla in och lagra blod till sjukhus och kliniker. Blodcentralen är en plats där frivilliga blodgivare kan boka tid för att lämna blod och donera det. Genom att donera blod kan man bidra till att rädda liv och hjälpa personer som behöver blodtransfusion på grund av olika anledningar. En blodtransfusion kan vara aktuell om en patient har genomgått omfattande kirurgi och förlorat betydande mängder blod, lider av en allvarlig blodsjukdom som aplastisk anemi eller drabbas av akut blodförlust till följd av en olycka eller förlossningskomplikationer och behöver snabbt återställa blodvolymen för att undvika komplikationer. Som blodgivare gör man även en stor insats för sjukvården.

Vem får ge blod? 

Följande krav finns ofta för att bli blodgivare:

  • Du behöver vara frisk.
  • Du ska ha fyllt 18 år.
  • Du väger minst 50 kg.
  • Du har ett giltig ID-handling och svenskt personnummer.
  • Du talar och förstår svenska, men i vissa städer kan du även ge blod på engelska.

Dessutom kan det krävas att man genomgår en hälsokontroll och fyller i en hälsoenkät innan man blir godkänd som blodgivare.

Behöver man boka tid för att ge blod? 

För att ge blod och bli blodgivare kan man både boka tid på en blodcentral eller besöka en blodbuss som åker runt till olika platser. Vissa blodcentraler erbjuder också drop-in utan tidsbokning, men så är inte alltid fallet. Det kan vara bra att kontakta den blodcentral som du vill gå till för att få information om bokning och öppettider. Det kostar i regel inget att ge blod.