Förlossningsrädsla
Bild på en gravid kvinna som håller i sin mage.

Förlossningsrädsla

Förlossningsrädsla kan handla om bristande tilltro till kroppens förmåga, rädsla för smärta, eller att barnet ska skadas.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med förlossningsrädsla på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Förlossningsrädsla

Om förlossningsrädsla

Enligt en rapport från Socialstyrelsen förekommer förlossningsrädsla hos nästan var femte gravid kvinna.

Nästan alla akutsjukhus har en speciell mottagning för förlossningsrädsla med specialutbildad personal som har lång erfarenhet av förlossningsvård och behandling av förlossningsrädsla.

Vad är förlossningsrädsla?

Förlossningsrädsla är vanligt och kan variera i grad, allt från en lättare oro till förlossningsfobi. Läs mer.

Vad är förlossningsrädsla?

Oro och rädsla inför förlossning, även kallat förlossningsrädsla, är inte ovanligt. Rädslan kan finnas hos både den gravida och dennes partner. Förlossningsrädslan kan se olika ut, och variera i grad – rädslan kan vara lätt eller svår och fobisk. För vissa gravida blir rädslan så stor att den begränsar personen i sin vardag. Detta kallas för förlossningsrädsla eller tokofobi. Man uppskattar att ungefär var femte kvinna har en så svår förlossningsrädsla att den psykiska hälsan och vardagslivet påverkas. Men det finns bra hjälp att få, till exempel  stödsamtal vid förlossningsrädsla eller en förberedande profylaxkurs.

Förlossningsrädslan kan komma och gå under graviditeten, och kan klassificeras som primär eller sekundär förlossningsrädsla: 

  • Primär förlossningsrädsla – innebär att förlossningsrädslan uppstått innan kvinnan varit med om en förlossning.
  • Sekundär förlossningsrädsla – är ofta en följd av en tidigare svår eller traumatisk förlossningsupplevelse. 

Symtom på förlossningsrädsla

Förlossningsrädsla innebär att man känner oro eller rädsla kring att bära och/eller föda barn. Det kan till exempel handla om att man är rädd för

  • smärta vid förlossningen
  • att något ska gå fel vid förlossningen, så man själv eller barnet skadas
  • att man ska förlora kontrollen över sin kropp
  • att man ska känna sig utelämnad till andra människor
  • att man ska få skador i samband med förlossningen – så kallade förlossningsskador. 

Vissa känner sig också oroliga för att man inte ska få plats på BB, eller att det ska vara brist på personal på förlossningen. 

Vad orsakar förlossningsrädsla?

Orsaken till förlossningsrädsla kan variera och handla om olika saker. Här listar vi några av de vanligaste orsakerna.

  • Du som är gravid kan känna stark oro för framför allt barnets, men också för den egna hälsan.
  • Du som är gravid kan vara rädd för att det ska göra ont eller för att förlora kontrollen över kroppen eller situationen.
  • Du som är gravid kan känna rädslan för komplikationer, att något ska gå fel under förlossningen. 
  • Du som är gravid kan känna rädsla för att bli ensam eller att inte få hjälp i samband med förlossningen. 
  • Du som är gravid har varit med om en svår eller traumatisk förlossning, och känner oro för att det ska hända igen.
  • Du som är gravid  har jobbiga minnen från sjukhus eller tidigare traumatiska upplevelser. 
  • Du som är gravid har en depression under graviditeten eller ångest.
  • Du som är gravid känner rädsla för blod eller sprutor.

Många förstföderskor är också rädda för att gå igenom någonting som de inte upplevt förut. Förlossningsrädsla kan i vissa fall bero på andra saker, och ibland är det svårt att säga vad som orsakat den.

Vad kan du göra själv vid förlossningsrädsla?

Något som kan vara hjälpsamt vid förlossningsrädsla är att skaffa sig kunskap och lära sig mer om hur en förlossning går till.

Du kan också även skriva ett förlossningsbrev, eller en förlossningsplan som det ibland kallas, som tar hänsyn till just din situation och dina farhågor. Brevet kan du sedan ta med dig till sjukhuset, när du ska föda.

Vad finns det för hjälp att få om du är drabbad av förlossningsrädsla?

Det finns bra hjälp att få för dig som är rädd för att föda. Nedan finns några exempel på behandlingar.

Prata med en barnmorska

Om du känner dig rädd under graviditeten eller inför förlossningen kan du vända dig till en barnmorskemottagning. Där finns erfarna barnmorskor som kan ge dig råd och stöd. 

Profylaxkurs

Ett sätt att förbereda sig för förlossning är att gå en så kallad profylaxkurs. En profylaxkurs leds av en barnmorska, och under en profylaxkurs får du bland annat lära dig hur du ska andas under förlossningen för att kunna slappna av och minska smärtan. Du kan gå profylaxkursen tillsammans med din partner, eller annan närstående, eller doula. 

Doula – extra stöd vid förlossningen

Om du vill ha extra stöd när du föder barn kan du få hjälp av en doula. En doula är en person med erfarenhet av förlossningar som kan ge dig stöd och information – både under graviditeten, på förlossningen och efter du fött barn. En barnmorska kan hjälpa dig att komma i kontakt med en doula.

Aurorasamtal

Om du har stark förlossningsrädsla finns särskilda stödmottagningar som du kan vända dig till – så kallade Auroramottagningar. På en Auroramottagning kan du boka tid för samtal, för att få stöd och hjälp inför förlossningen. Du får självklart ta med din partner till Aurorasamtalet om du vill.

Vid ett Aurorasamtal får du träffa en erfaren barnmorska som är specialiserad på förlossningsrädsla, och i vissa fall också en kurator. Du får berätta om din rädsla och får hjälp med hur du ska hantera den. Tillsammans med barnmorskan får du sätta upp en individuell förlossningsplan, som utgår från dina behov och önskemål. Denna förlossningsplan läggs in i din journal, vilket gör att personalen på BB kan ta del av den när det är dags för dig att föda. 

Planerat kejsarsnitt

Vissa med stark förlossningsrädsla vill helst föda med kejsarsnitt. Om detta är fallet för dig kan du diskutera det med en barnmorska på barnmorskemottagningen eller under ditt Aurorasamtal. Du får då träffa en förlossningsläkare, och tillsammans diskuterar ni om kejsarsnitt kan vara en väg att gå.

Planerad igångsättning

Att veta när man ska föda kan vara hjälpsamt för vissa. Planerad igångsättning innebär att du får ett datum för förlossning, då en barnmorska sätter igång förlossningen. På så sätt kan du vara säker på att få plats på det sjukhus du vill, och påverka vilken barnmorska som hjälper dig.

Vem kan hjälpa dig vid förlossningsrädsla?

Publicerad:
13 september 2023 kl 10:37
Uppdaterad:
24 april 2024 kl 11:03
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!