En patient får laserbehandling i ansiktet.

IPL

IPL är en ljusbehandling som på ett effektivt sätt kan ta bort allt från ytliga blodkärl till oönskade hårstrån. Läs mer om IPL.

Snabba fakta om IPL

Pris

Mellan 1 000 och 5 000 kronor.

Vad är IPL?

IPL tar bort ytliga missprydnader på huden och kan även ha en föryngrande effekt. Läs mer.

Vad är IPL?

IPL är en förkortning för intense pulsed light. Alltså intensivt pulserande ljus. Ljuspulserna har en våglängd på 550–1 200 nm och de träffar den yta som ska behandlas under extremt kort tid. IPL kan användas medicinskt vid hudsjukdomar som rosacea men också som en skönhetsbehandling om du till exempel vill ta bort oönskat hår eller ytliga blodkärl.

IPL eller laser?

Laserbehandling liknar IPL såtillvida att det också är en ljusbehandling. Laser når något djupare medan IPL är ett utmärkt alternativ för ytliga hudproblem som täcker ett större område.

Vad är IPL bra för?

IPL är en beprövad metod för hudföryngring som påverkar den naturliga produktionen av kollagen djupt nere i huden. Kollagenet ger huden extra spänst och förbättrad elasticitet. Andra positiva effekter som en IPL-behandling kan ha är:

 • jämnare hud
 • mindre rynkor
 • ytliga blodkärl försvinner
 • slätare hud
 • förbättrad lyster
 • pigmentfläckar försvinner.

Inte minst personer med rosacea som har många ytliga blodkärl kan få bra resultat med IPL. IPL kan även användas för hårborttagning och för att ta bort så kallade storkbett från barn.

Hur ofta kan man använda IPL?

När det gäller IPL-behandling för ansiktet brukar man rekommendera att du ger en serie behandlingar med några veckors mellanrum för bäst resultat.

Enskilda hårsäckar befinner sig i olika tillväxtfaser och hur effektiv en behandling med IPL är vid hårborttagning beror på om en hårsäck är i tillväxtfas eller vilande. Genom att göra upprepade behandlingar kommer man åt fler hårsäckar. Att göra ca fem behandlingar under en treveckorsperiod är normalt.

Hur länge håller en IPL-behandling?

Vid hårborttagning med IPL är effekten permanent när du gjort tillräckligt många behandlingar och behöver alltså inte upprepas. Hur länge en IPL-behandling av ansiktet varar beror på din genetiska benägenhet att orsaken till behandlingen ska återkomma. De skavanker du tar bort kommer inte tillbaka, men nya kan alltså uppstå.

När ska man inte göra IPL?

Om en IPL-behandling ges på ett felaktigt sätt kan den ge milda brännskador. Det är därför viktigt att den som ger behandlingen är erfaren och väl insatt i metoden. Du ska inte göra en IPL-behandling om du har mörk hy eller nyss har solat. Metoden är avsedd för hud med låg melaninhalt. Mörk hud samt vissa läkemedel och brun-utan-sol-produkter kan öka risken för brännskador.

Om du har många pigmentförändringar som skulle kunna bero på hudcancer ska du inte ta bort dem med IPL. Det kan göra att cancer upptäcks senare, med försämrad diagnos.

Hur ont gör IPL?

Om en IPL-behandling genomförs på rätt sätt upplevs den ytterst sällan som smärtsam. Om huden är mycket torr kan det kännas lite mer.

Så går IPL till

Metod

Under behandlingen får du ligga på en behandlingsbänk med skyddsglasögon. Ögonen är mycket känsliga för laser och IPL, och det är viktigt att skydda dem under behandlingen. Gel appliceras på det område som ska behandlas och det belyses sedan genom ett glasprisma. Vid hårborttagning förstör det koncentrerade ljuset hårsäckarna. Beroende på vilken utrustning som används och hur stor yta som behandlas kan IPL ta allt från några minuter till upp emot en timme.

Det finns utrustning du kan köpa om du vill kunna använda IPL hemma. Det är mycket viktigt att följa alla instruktioner. Det ger heller inte samma resultat som en professionell behandling.

Innan IPL

Om du ska avlägsna hår med IPL bör håret vara rakat, det idealiska är att arbeta på stubb som är ett par dagar gammal, så det är bättre om du gjort detta innan du kommer till en klinik.

Efter IPL

Var försiktig med ansträngande aktiviteter som träning och bastubad dagarna efter en IPL-behandling. Om du måste vara ute i solen ska du skydda det behandlade området med kläder eller hög solskyddsfaktor.

Vad kostar IPL?

Pris på IPL beror på hur stort område du vill behandla. För ansikte, hals och dekolletage är 1 000–5 000 kronor en fingervisning för vad du får betala.

Fördelar med IPL

 • Bra resultat om du vill föryngra huden eller ta bort missprydnader.
 • Effektiv metod för permanent hårborttagning.
 • Behandlingen går snabbt att genomföra.

Nackdelar med IPL

 • Risk för brännskador vid felaktigt utförd behandling.
 • Fungerar inte om du har mörk hy.
 • Ögonen kan ta skada om du inte skyddar dem.

Vem kan hjälpa dig med IPL?

Kan IPL utföras av nätläkare?

En nätläkare kan ge råd om olika behandlingar och hjälpa dig att komma fram till om IPL är rätt för dig.

Publicerad:
12 september 2023 kl 10:29
Uppdaterad:
21 maj 2024 kl 13:47
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!