Ålderssynthet
En kvinna som lider av åldersynthet rättar till sina glasögon

Ålderssynthet

Ålderssynthet är en försämring av synen som är oundviklig, som drabbar alla. Det blir svårare att se med full skärpa på nära håll.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med ålderssynthet på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Vårda Ögon Stockholm
Synundersökning inför behandling
Norrmalm, Stockholm
Vårda Ögon Stockholm
Synundersökning inför behandling
Norrmalm, Stockholm
Novius Ögonklinik, Stockholm
Konsultation hos ögonläkare
Östermalm, Stockholm
Novius Ögonklinik, Stockholm
Konsultation hos ögonläkare
Östermalm, Stockholm
Vårda Ögon Stockholm
Synundersökning inför behandling
Norrmalm, Stockholm
Vårda Ögon Stockholm
Synundersökning inför behandling
Norrmalm, Stockholm

Snabba fakta om Ålderssynthet

Vad är ålderssynthet?

Ålderssynthet innebär att förmågan att se bra på nära håll försämras med ökande ålder. Läs mer.

Vad är ålderssynthet?

Ålderssynthet kallas presbyopi med en medicinsk term. Det är något som alla drabbas av förr eller senare. Effekten av ålderssynthet är att du ser sämre på nära håll.

Ålderssynthet är en gradvis försämring som i 40-årsåldern blir så påtaglig att du kan behöva korrigera synfelet. Försämringen blir mer och mer markant med åren. Problemet är lätt att åtgärda med glasögon som bärs när du behöver se bra på nära håll. Även kontaktlinser eller en operation kan vara ett alternativ.

När kommer ålderssyntheten?

Det är vanligt att synen börjar försämras när du är i 40–45-årsåldern. Personer som är översynta drabbas vanligtvis av ålderssynthet tidigare än personer med närsynthet. När ålderssyntheten blivit så pass påtaglig att den måste korrigeras kan variera.

Hur vet man om man drabbats av ålderssynthet?

Om du känner igen följande har du förmodligen drabbats av ålderssynthet:

  • det känns som att du får anstränga ögonen när du fokuserar på något nära dig
  • du har fått svårare att läsa vid dålig belysning
  • du får lätt ont i huvudet i samband med läsning
  • det har blivit svårare att växla mellan att se på nära och långt håll.

Om du känner igen ett eller flera av dessa symtom och dessutom har fyllt 40 år är det bra att gå på en synundersökning. Det kan vara dags att skaffa glasögon eller linser.

Orsak till ålderssynthet

Ålderssynthet beror på att ögat inte längre är lika bra på att ackommodera, alltså ställa in skärpan utifrån avståndet till de objekt du tittar på. Detta beror i sin tur på att själva linsen stelnar när vi blir äldre och ögat förlorar en del av sin flexibilitet.

Egenvård vid ålderssynthet

Du kan inte påverka den process som gör att linsen stelnar och som leder till ålderssynthet. Om du inte har synkorrigering är det bra att ta pauser när du utför saker som att läsa. På så sätt kan du minska risken för värk eller trötta ögon.

Behandling vid ålderssynthet

Första steget för att behandla ålderssynthet är att boka tid hos en optiker.

Ålderssynthet kan korrigeras med glasögon, kontaktlinser eller ett kirurgiskt ingrepp. Om du har ett synfel, till exempel brytningsfel, sedan tidigare vägs det in i bedömningen när man väljer vilket synhjälpmedel som passar. Många väljer att bära läsglasögon när de tittar på saker på nära håll. Progressiva glasögon kan också vara ett alternativ om du behöver synkorrigering både på långt och på nära håll.

En linsbytesoperation innebär att din egen lins byts ut med en lins av plast som slipats så att den åtgärdar ditt synfel. Operationen tar bara 15–20 minuter och läktiden är kort. I de flesta fall ser du bra redan dagen efter ingreppet. ICL (Intraocular Collamer Lens) är ett annat ingrepp som kan hjälpa vid ålderssynthet. Då placeras en mjuk, konstgjord lins ovanpå din egen lins.

Diagnos vid ålderssynthet

Om du visar tecken på ålderssynthet ska du vända dig till en optiker så att synen kan korrigeras. Att se dåligt på nära håll påverkar vardagliga sysslor och problemet kan enkelt åtgärdas.

Vem kan hjälpa dig vid ålderssynthet?

Kan ålderssynthet behandlas av nätläkare?

En nätoptiker kan ge råd om hur du kan åtgärda ålderssynthet.

Publicerad:
12 september 2023 kl 09:53
Uppdaterad:
12 september 2023 kl 09:53
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!