Fraktur
En man som fått en fraktur på sitt ben ligger på en brits

Fraktur

En fraktur är ett benbrott som kan ta sig olika uttryck. Barn drabbas ofta eftersom deras benvävnad är mer elastisk.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med fraktur på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin

Snabba fakta om Fraktur

Viktiga telefonnummer

En bruten arm eller en annan större fraktur kan kräva en snabb insats och första hjälpen. Ring 112 om det gäller en person med krosskada eller om ett ben verkar ha gått av och det är svårt att förflytta personen till närmsta närakut eller akutmottagning.

Vad är en fraktur?

En fraktur är ett brott eller en krosskada på någon del av skelettet. Läs mer.

Vad är en fraktur?

Man talar om två huvudtyper av frakturer. Enkla frakturer som innebär att ett ben är helt av och krossfrakturer. Barn har en benvävnad som är mer elastisk än vuxnas. Det innebär att de oftare drabbas av bristningar och sprickor i skelettet snarare än enkla frakturer och krosskador. Barn kan också drabbas av vad som kallas för en Greenstickfraktur. Det innebär att benet inte är helt av utan hänger ihop på ena sidan.

Vissa delar av kroppen drabbas oftare av frakturer än andra. Detta eftersom de används mer eller inte är lika skyddade. Handledsfrakturer förekommer ofta eftersom vi instinktivt skyddar oss med händerna. Det är också vanligt med frakturer på fingrar, benen, revbenen, fötter, på svanskotan, knogar eller tummen. Men i princip går det att få en fraktur på vilken del som helst av skelettet.

Vad betyder fraktur som är öppen?

Man talar om öppna respektive slutna frakturer. Att en fraktur är öppen betyder att ben sticker ut genom huden. Det innebär ofta att det blöder. Vid en sluten fraktur är huden oskadad.

Symtom på fraktur

Ibland är det uppenbart att man har drabbats av en fraktur. Men det är inte alltid det går att vara helt säker på om det handlar om en muskelbristning eller om en skada på skelettet. Vanliga symtom på fraktur är:

  • stark smärta som uppstår i samband med en skada eller olycka
  • att det inte går att röra den drabbade kroppsdelen som vanligt
  • kroppsdelen blir mer rörlig eller hamnar i en “omöjlig” vinkel.

Frakturer hos barn är svårare att upptäcka eftersom benvävnaden inte är lika utvecklad och därför mjukare. Var uppmärksam på:

  • om det verkar göra ont när en viss kroppsdel används eller utsätts för beröring
  • om barnet inte vill röra sig som vanligt utan föredrar att bli buret.

Varför får man en fraktur?

En fraktur kan uppstå av många olika orsaker. Här är de vanligaste:

  • benet träffas av något med hög kraft
  • det sker en kraftig vridning som skelettet inte är utvecklat för att klara
  • stressfrakturer på grund av överbelastningar
  • benskörhet eller annan försvagning av skelettet.

Hur lång tid tar det för en fraktur att läka?

En fraktur läker när det bildas benceller i frakturens ändar i sådan omfattning att ny benvävnad skapats över benbrottet. Först är den nya vävnaden mjuk men med tiden förkalkas den och benet blir lika stabilt som innan frakturen.

Hur lång tid läkningen tar beror mycket på din ålder. Hos unga människor läker frakturer snabbare. Det hänger också ihop med hur stor fraktur det handlar om. En mindre fraktur på till exempel ett finger kan läka på några veckor. Om det gäller en arm eller ett ben kan det ta ett halvår innan frakturen läkt och du fått tillbaka rörligheten.

Egenvård vid fraktur

Om du tror att du eller någon i din närhet har fått en fraktur finns det en del saker som kan behöva göras i väntan på hjälp från sjukvårdsutbildad personal.

  • Det är viktigt att den drabbade kan behålla lugnet i möjligaste mån och håller sig stilla.
  • Du kan motverka svullnad genom att hålla de drabbade området högt.
  • En eventuell blödning ska stoppas, helst med ett sterilt förband, eller rena textilier om det saknas kompress.
  • Om det är en misstänkt fraktur på nacken eller ryggraden ska man inte flytta den som drabbats.
  • Försök att stabilisera den drabbade kroppsdelen i en position. Försök dock inte korrigera en felställning själv.

Om du har fått gips efter en fraktur är det bra att hålla kroppsdelen i högläge. Du ska ta kontakt med vården om till exempel tår eller fingrar blir vita eller blå efter att du gipsats.

Om du lider av benskörhet och drabbas av frakturer extra lätt kan du ordna hemmiljön på ett sätt som minskar risken för fall. Ha halkskydd i badrummet och använd gärna inomhusskor.

Behandling vid fraktur

Hur man behandlar en fraktur beror på var den sitter och hur svår den är. Om området är svullet läggs ofta ett temporärt gips, som delvis är öppet, vilket sedan ersätts med ett gips som går runt om det skadade området. En behandlingsform som kallas för sträck används för att benen ska hamna på rätt plats. Kirurgi kan också bli nödvändigt ifall benflisor behöver tas bort eller för att föra samman två benändar.

Efter behandling av en fraktur kan du behöva fysioterapi för att få tillbaka muskelstyrkan i den eller de kroppsdelar du inte har kunnat använda som vanligt.

Det kan göra mycket ont att få en större fraktur. Smärtan är viktig eftersom det är kroppens sätt att visa att du inte ska röra den drabbade kroppsdelen. Förutom den akuta smärtan i samband med att frakturen uppstår kan det göra ont under själva läkningen. Smärtstillande kan ges beroende på hur ont du har och i vilken fas av läkningen du befinner dig.

Diagnos vid fraktur

Det är viktigt att behandla frakturer, annars kan de läka ihop fel och påverka rörligheten även efter det att ny benvävnad har bildats.

Vem kan hjälpa dig vid fraktur?

Kan frakturer behandlas av nätläkare?

En fraktur kan inte behandlas av en nätläkare men du kan få hjälp av en nätläkare med att bedöma symtom.

Publicerad:
25 januari 2023 kl 14:29
Uppdaterad:
17 augusti 2023 kl 11:02
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!