Milier

Milier

Milier ser ut som små vita knottror i huden och förekommer oftast kring ögonen eller på kinderna.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med milier på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Stiernstam Läkarservice
Konsultation om hudförändringar
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Hudläkargrupp
Besök hos hudläkare
Lorensberg, Göteborg
GHM Göteborgs Hudläkarmottagning
Besök hos hudläkare
Inom Vallgraven, Göteborg
Diagnostiskt Centrum Hud Göteborg
Besök hos hudläkare
Stampen, Göteborg
Diagnostiskt Centrum Hud Skövde
Besök hos hudläkare
Skövde
Vasakliniken Hudläkargrupp
Besök hos hudläkare
Lorensberg, Göteborg

Snabba fakta om Milier

Om milier
  • Milier är inkapslade små talgcystor som vanligtvis dyker upp på kinderna eller kring ögonen. De kan också förekomma på andra delar av ansiktet eller kroppen.
  • Milier ser ut som vita knottror och kan därför lätt misstas för finnar eller pormaskar.
  • Dessa små talgcystor är ett resultat av att huden försöker reparera sig själv.
  • Det är helt ofarligt att ha milier, men de kan vara kosmetiskt störande.
Viktiga länkar
Vad är milier?

Milier är ofarliga små talgcystor i det översta hudlagret. Läs mer.

Vad är milier?

Milier är ett relativt vanligt hudbesvär som kan vara kosmetiskt störande. Milier är små talgcystor som ofta ses i form av vita knottror på huden. Ordet cysta kan skrämma många, men det är viktigt att komma ihåg att milier är helt ofarliga. De orsakar i regel ingen smärta eller klåda, men beroende på var de dyker upp kan de upplevas som besvärande.

Symtom på milier

Milier syns som små vita knottror med en storlek på max ett par millimeter i diameter. Det är vanligast att knottrorna dyker upp i följande områden:

  • kring ögonen
  • på ögonlocken
  • på kinderna
  • på näsan.

Milier kan även dyka upp på andra delar av kroppen, men det är ovanligt.

Varför får man milier?

Alla kan tyvärr drabbas av så kallade milier, oavsett hudtyp och ålder. Det finns två olika sorters milier – primära och sekundära milier. De två kategorierna baseras på om cystorna uppkommit spontant eller till följd av skada eller blåsbildning.

Primära milier

Primära milier kan förekomma på områden där huden inte lyckats göra sig av med döda hudceller på ett optimalt sätt. När kroppen inte kan exfoliera sig själv på rätt sätt kan de döda hudcellerna fastna i det yttersta lagret av huden, vilket resulterar i keratin- och talgfyllda små cystor i hudytan. Det är vanligt att nyfödda bebisar har primära milier eftersom det tar någon månad innan huden utvecklar förmågan att göra sig av med döda hudceller. När vuxna får primära milier grundar sig däremot problemet med exfoliering i något annat.

Eventuella förklaringar till att huden inte lyckas exfoliera sig optimalt

Att du får primära milier som vuxen kan bero på något av följande:

  • att du använder för kraftig hudvård för just din hudtyp
  • att du använder fel typ av hudvård för just din hudtyp
  • att du använder portilltäppande hudvårdsprodukter
  • att din hy är för fet
  • att din hy är för torr
  • överdriven solning.

Sekundära milier

Sekundära milier ser likadana ut som primära milier men utvecklas på ett annat sätt. Dessa milier uppstår till följd av en skada i huden – till exempel om du bränt dig, fått blåsor eller en allergisk reaktion. Även livsstilsfaktorer som sömnbrist, stress, rökning och dålig hygien kan ge upphov till sekundära milier.

Hur får man bort milier själv?

Då milier saknar en öppning till skillnad från pormaskar är det viktigt att inte försöka ta bort dem själv. Om borttagning av milier inte sker på rätt sätt kan du riskera att skada huden och utveckla ärr. Vänd dig därför istället till en klinik om du vill bli av med milier.

Förebygg uppkomsten av milier

Hudvårdsrutinen är avgörande för dig som vill förebygga uppkomsten av milier i ansiktet. Se därför över vilka hudvårdsprodukter du använder och ha följande råd i åtanke:

  • Exfoliering: Genom att exfoliera huden så hålls döda hudceller borta. Exfoliera ansiktet två gånger i veckan, gärna med en peeling som innehåller AHA-syra.
  • Ögonkräm: Det kan uppstå milier om krämen du använder under ögonen är för fet. Huden runt ögonen är tunnare än resten av ansiktet, så det är en god idé att köpa en ögonkräm som är särskilt anpassad för det känsliga området.

Utöver bra hudvård är en hälsosam livsstil också viktigt om du vill minimera risken att utveckla milier. Drick mycket vatten, ät hälsosamt och motionera gärna regelbundet.

Kan milier försvinna naturligt?

Om du har tur så försvinner milier av sig själva, men det är tyvärr ganska ovanligt.

Hur får man bort milier professionellt?

Du kan boka in borttagning av milier hos en dermatolog eller hudterapeut – antingen som enskild behandling eller som en del av en komplett ansiktsbehandling. Innan behandlingen säkerställer dermatologen eller hudterapeuten att det faktiskt är milier du har. Efter detta är det dags att ta bort milierna. Det görs med en nål eller lansett som används för att sticka ett litet hål i huden, och på så vis ge talgkulan en öppning att klämmas ut genom. De flesta upplever det inte alls som smärtsamt, och det lilla såret efter sticket läker ihop fint efter bara någon dag.

Diagnos vid milier

Milier är inte farligt och kräver ingen behandling. Om du däremot tycker att dina milier är estetiskt störande kan det vara bra att boka tid för borttagning.

Vem kan hjälpa dig med milier?

Kan milier behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan bedöma dina symtom och ge råd om du tror att du har milier.

Publicerad:
3 oktober 2023 kl 14:07
Uppdaterad:
3 oktober 2023 kl 14:07
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!