Stukning
En person undersöker en annan persons fotled.

Stukning

En stukning är en skada på ledbanden kring fotleden. Smärta, svullnad och svårigheter att stödja på foten är vanliga symtom.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med stukning på en plats som passar dig.

Vad är en stukning?

En stukning är en skada på ledbanden kring fotleden. Läs mer.

Vad är en stukning?

En stukning är när du gör illa fotleden på så sätt att ledbanden och intilliggande vävnad skadas. Stukning kallas ibland även vrickning eller distorsion.

Symtom på stukning

Om du har stukat foten kan du få ett eller flera av följande symtom:

  • smärta
  • svullnad
  • svårigheter att gå
  • blåmärken och rodnader.

Smärtan och svullnaden kan öka inom det första dygnet, men efter någon vecka försvinner symtomen helt.

Hur vet man om man har stukat eller brutit foten?

Det kan ibland vara svårt att veta om det är en stukning eller en spricka i foten. Vid en stukning skadas ledbanden runt fotleden, medan det vid ett benbrott är skelettet som skadas. Symtomen är snarlika och ibland kan en läkare behöva undersöka foten för att ha möjlighet att avgöra om den är stukad eller bruten.

Orsak till stukning

Stukningar uppkommer ofta i idrottssammanhang och vid utövande av annan fysisk aktivitet. Du kan även stuka foten om du trampar snett eller ramlar.

Egenvård vid stukning

Om du har stukat foten finns det mycket du själv kan göra föra att lindra smärtan och hjälpa den skadade kroppsdelen att läka.

  • placera foten i högt läge
  • linda foten och fotleden med en elastisk binda för att stabilisera
  • kyl fotleden med is
  • ta receptfria läkemedel för att lindra smärtan.

Undvik att stödja på foten den närmsta tiden efter olyckan, men så fort svullnad och smärta avtagit är det bra att försöka gå som vanligt igen. Du kan behöva vara hemma från jobbet någon dag om ditt arbete kräver mycket rörelse. Det är inte farligt att gå på en stukad fot innan den är läkt, men det kan vara smärtsamt och läkningen kan ta längre tid.

Hur lång tid tar det för en stukning att läka?

En stukning läker vanligtvis inom några veckor utan behandling. Uppsök en läkare om symtomen inte försvinner.

Hur länge ska foten vara lindad vid stukning?

Det är bra att linda foten för att minska svullnaden. Direkt efter skadan bör du linda hårt och sedan lossa efter 15 minuter. Lossa bindan tidigare om du känner domningar. Ha den skadade fotleden lindad så länge det är svullet och gör ont.

Hur behandlar man en stukning?

En stukning går vanligtvis över av sig själv och behöver sällan behandlas utöver de insatser som listats ovan. I enstaka fall kan rehabilitering vara nödvändig.

Diagnos vid stukning

Om du skadar fotleden kan du behöva uppsöka en läkare för att få rätt diagnos och vidare behandling. Sök vård om du har stukat foten och symtomen inte försvinner efter några veckor.

Vem kan hjälpa dig vid en stukning?

Kan en stukning behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan ge råd vid stukning, men ofta är en fysisk undersökning nödvändig.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
15 maj 2024 kl 11:37
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!