En person sitter och håller en annan persons händer.

HPV

HPV är ett mycket vanligt virus. De flesta HPV-typer är ofarliga, vissa kan ge cellförändringar kan leda till livmoderhalscancer.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med hpv på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Nordic IVF - Solna Strand
Bli uppringd - Boka gynekolog
Solna
GynStockholm Läkarvillan
Boka uppringningstid
Kungsholmen, Stockholm
GynStockholm Läkarvillan
Boka uppringningstid
Kungsholmen, Stockholm
GynStockholm Läkarvillan
Boka uppringningstid
Kungsholmen, Stockholm
GynStockholm Läkarvillan
Boka uppringningstid
Kungsholmen, Stockholm
GynStockholm Läkarvillan
Boka uppringningstid
Kungsholmen, Stockholm

Snabba fakta om HPV

Viktiga länkar
Vad är HPV?

Humant papillomvirus, HPV är ett mycket vanligt och smittsamt virus. Det finns mer än 200 typer av viruset. Läs mer.

Vad är HPV?

HPV är en grupp virus som omfattar över tvåhundra olika typer. HPV sprids främst via sexuell kontakt. De allra flesta i Sverige drabbas någon gång i livet av en HPV-infektion, men det är inte alltid som du vet att du har smittats. HPV ger inga tydliga symtom eller besvär, det är därför vanligast att en HPV-infektion upptäcks vid cellprovtagning. Det är därför viktigt att du går på cellprovtagning när du blir kallad. Alla kvinnor mellan 23 och 70 år kallas regelbundet till ett gynekologiskt cellprov.

Många HPV-typer är inte skadliga, men vissa HPV-virus kan orsaka olika typer av cancer, till exempel livmoderhalscancer. Vissa HPV-typer ger symptom i form av vårtor, till exempel på händer och fötter. HPV-virus kan också orsaka kondylom, en sjukdom som ger könsvårtor. De HPV-typer som orsakar vårtor brukar inte orsaka cancer.

Om du en gång har smittats av herpes så går det inte att bli fri från det. Viruset stannar kvar i kroppen för att i olika hög grad och frekvens ge besvär och symtom.

Vad står HPV för?

HPV står för humant papillomvirus, ett mycket vanligt virus som finns i hundratals varianter. Vissa virustyper orsakar vårtor på händerna och fötterna. Andra HPV-typer orsakar könsvårtor, kondylom och några typer orsakar cancer framför allt i livmoderhalsen, men i ovanliga fall även andra cancersorter.

Hur vet man om man har HPV?

Du vet alltså sällan om att du blivit smittad. De flesta märker inte av viruset, då det inte brukar ge några tydliga symtom eller besvär. Vissa HPV-virus kan ge kondylom, en sjukdom som ger könsvårtor. HPV kan också orsaka cellförändringar på livmoderhalsen, men dessa förändringar känns inte utan upptäcks oftast genom cellprovtagning. Det är viktigt att påpeka att cellförändring är inte samma sak som cancer, men i vissa fall kan cellförändringarna utvecklas till cancer.

Hur får man HPV?

HPV smittas via hud- och slemhinnekontakt, främst genom sex. HPV kan smitta genom all slags sex där slemhinnor är i kontakt med varandra. En del vill veta varifrån viruset kommit men det är väldigt svårt att få reda på, då du kan ha fått HPV-smitta nyligen, eller för flera år sedan. Infektionstillfället kan med andra ord ligga många år tillbaka i tiden.

Hur kan man skydda sig mot HPV?

Det finns några saker du kan göra för att skydda dig mot HPV.

Använd kondom vid sex: Att använda kondom vid sex minskar risken för att bli smittad av HPV. Men kondom skyddar inte helt då smittan kan finnas i hud, som inte täcks av kondom.

Sluta röka: Du som röker löper större risk att få cellförändringar och livmoderhalscancer av HPV-infektioner. Det kan även ta längre tid och för HPV-infektionen att läka om du röker. I den här guiden har vi samlat information om att sluta röka.

Vaccination mot HPV: HPV-vaccin ger över 90 procents skydd mot de HPV-typer som ingår i vaccinet, om man inte blivit smittad med dessa typer innan man blev vaccinerad. Vaccinerna kan däremot inte läka en redan befintlig infektion eller etablerad cellförändring. Men det är ändå bra att vaccinera sig oavsett om man blivit smittad tidigare, då vaccinet ger ett skydd mot flera typer av HPV och det är mycket ovanligt att man blivit smittad av samtliga HPV-typer.

Hur mycket kostar HPV-vaccin?

Vaccination mot HPV ingår numera i det allmänna vaccinationsprogrammet för både pojkar och flickor.

Vad HPV-vaccination kostar för dig som är äldre och inte omfattas av den allmänna vaccinationen, kan variera beroende på vilken region du bor i och vilken mottagning du besöker. Du kan ta kontakta med en vårdcentral eller vaccinationsmottagning för att se vad det kostar att få vaccinationen. Här på Vården.se kan du hitta vaccinationsmottagningar som erbjuder tidsbokning för HPV-vaccin.

Behandling vid HPV

Det finns ingen behandling mot virusinfektionen HPV.  För det mesta läker infektionen ut av sig, över 90 procent läker ut av sig själva. Det kan dock ta tid, runt ett år.

Du som har fått kondylom orsakad av ett HPV-virus kan behandla vårtorna med läkemedel. Andra tänkbara behandlingar är att man skär, fryser eller bränner bort vårtorna. Mer om detta kan du läsa i vår guide om kondylom.

Om du har cellförändringar orsakade av HPV-infektion, som riskerar att utvecklas till cancer, kan du få behandling i form av operation. Efter behandlingen brukar även HPV-infektionen försvinna, men även detta kan ta tid.

Följdsjukdomar av HPV

Livmoderhalscancer är den vanligaste formen av cancer orsakad av viruset HPV. I ovanliga fall kan HPV även orsaka cancer:

  • i slidan
  • i munhålan
  • i kvinnans yttre könsorgan
  • i ändtarmsöppningen
  • på penisen.

Vem kan hjälpa dig vid HPV?

Om du tror att du har kondylom, som orsakas av ett så kallat HPV-virus bör du söka vård och kontakta någon av nedan vårdgivare.

Kan HPV behandlas av nätläkare?

Det finns ingen behandling mot HPV-infektion, oftast försvinner dock infektionen av sig själv. Men via en vårdgivare online kan du få råd och recept utskrivet, exempelvis om du fått kondylom orsakad av ett HPV-virus. Du kan i vissa fall komma att hänvisas eller remitteras för vidare vård.

Publicerad:
12 september 2023 kl 09:34
Uppdaterad:
31 oktober 2023 kl 10:58
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: