Kråksparkar
Närbild på kråksparkar runt ögonen.

Kråksparkar

Kråksparkar är rynkor och linjer som uppstår runt ögonen. Läs allt om orsak och behandling här!

 

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med kråksparkar på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Kråksparkar

Om kråksparkar
 • Kråksparkar är de rynkor och linjer som uppstår vid ögonens ytterhörn när man ler eller skrattar.
 • Dessa rynkor påminner till utseendet om “kråkfötter” – därav namnet “kråksparkar”.
Vad är kråksparkar?

Kråksparkar är rynkor och linjer som uppstår runt ögonen.

  Läs mer.

Vad är kråksparkar?

Med “kråksparkar” menas de fina linjer och rynkor som kan bildas vid ögonens yttre hörn, vanligtvis när man ler eller rör ögonen. Namnet har uppkommit av att dessa små raka linjer påminner lite om kråkfötter. Ibland kallas det för skrattrynkor. Denna typ av rynkor är vanliga tecken på naturligt åldrande och är oftast resultatet av minskad hudelasticitet och minskad kollagenproduktion. Men de kan även uppstå till följd av solskador av UV-strålar, rökning och ansiktsuttryck som upprepade gånger drar ihop huden runt ögonen.

Varför får man kråksparkar?

Med åldern förändras huden – bland annat minskar produktionen av kollagen – vilket medför att huden förlorar sin fasthet och volym. Det i sin tur medför att fina linjer och rynkor bildas, särskilt i ansiktet. Åldrande är därför den vanligaste orsaken till kråksparkar. Andra faktorer som kan spela in och påskynda bildandet av kråkspakar är

 • solskador/exponering för solens UV-strålar 
 • rökning
 • ansiktsuttryck och upprepade muskelsammandragningar, såsom att dra ihop ögonen till exempel när vi skrattar eller ler kan orsaka kråksparkar.

Vad kan man själv göra för att förebygga kråksparkar?

Att få rynkor och fina linjer i ansiktet är naturligt och hör till åldrandet i sig. Men hyns åldrande beror både på genetiska faktorer och levnadsvanor. Yttre faktor kan påskynda bildandet av kråksparkar vid ögonen. För att förebygga kråksparkar kan du tänka på att

 • undvika att sola eller exponera huden för direkt solljus.
 • alltid använda solskydd utomhus.
 • avstå från rökning, då det påskyndar hudens åldrande.
 • äta en hälsosam och balanserad kost med mycket frukt och grönt.
 • dricka mycket vätska, för att hålla huden återfuktad och undvika att huden blir uttorkad.
 • testa en ögonkräm för fina linjer och rynkor.

Behandling mot kråksparkar

Kråksparkar och rynkor runt ögonen är att betrakta som en naturlig del av åldrandet. Många tycker det är charmig, då linjerna bland annat uppstår när vi ler och skrattar – vilket gör att kråksparkarna kan ses som ett glädjetecken. Men det finns också personer som kan uppfatta det som kosmetiskt störande. Vissa önskar därför att ta bort eller minska  kråksparkarnas synlighet, och då kan en kosmetisk behandling övervägas.

Många skönhetskliniker erbjuder idag olika behandlingsalternativ för att minska synligheten av kråksparkar. Här följer en beskrivning av några vanliga metoder: 

 • Injektionsbehandlingar – är en vanlig metod för att behandla kråksparkar och användas för att återställa volymen i ansiktet och släta ut rynkorna vid ögonen och minska deras synlighet.
 • Kemisk peeling är oftast en effektiv metod för att reducera rynkor och ta bort ärr. 
 • Laserbehandling – innebär att man bearbetar huden med kontrollerat ljus för att reducera djupa rynkor. 
 • Microneedling – är namnet på den metod där man låter små nålar skapa ytliga hål i huden för att stimulera kollagenproduktionen och förbättra hudens struktur.

Vem kan hjälpa dig vid kråksparkar?

Publicerad:
12 september 2023 kl 10:29
Uppdaterad:
21 maj 2024 kl 13:47
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!