Navelbråck
Närbild på en mage med navelbråck.

Navelbråck

Navelbråck är när ett område på insidan av magen försvagas, vilket gör att en bråcksäck bildas under huden.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med navelbråck på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg
Stiernstam Läkarservice
Konsultation inför operation av navelbråck
Vasastaden, Göteborg
Stiernstam Läkarservice
Konsultation inför operation av navelbråck
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Stiernstam Läkarservice
Konsultation inför operation av navelbråck
Vasastaden, Göteborg
Stiernstam Läkarservice
Konsultation inför operation av navelbråck
Vasastaden, Göteborg

Snabba fakta om Navelbråck

Om navelbråck
  • Vid navelbråck har ett område på insidan av magen försvagats, vilket gör att en bråcksäck bildas under huden.
  • Det är främst små barn som får navelbråck, men det kan även drabba vuxna. Hos barn växer bråcket nästan alltid bort, men hos vuxna kan det utvecklas till ett inklämt bråck.
  • Navelbråck ger sällan besvär, men ett inklämt bråck brukar göra ont och ge upphov till illamående och kräkningar.
  • Ett navelbråck behöver sällan behandlas, men om det ger stora besvär eller är inklämt kan en operation vara nödvändig.
Vad är navelbråck?

Vid navelbråck har ett område på insidan av magen blivit försvagat vilket gör att en bråcksäck bildas under huden. Läs mer.

Vad är navelbråck?

Vid navelbråck har ett område på insidan av magen nära naveln försvagats, vilket gör att en bråcksäck bildas under huden. Bråcksäcken syns som en utbuktning med rundad form på magen.

Det är oftast barn som får navelbråck, men det kan även drabba vuxna. Hos barn växer navelbråck nästan alltid bort med tiden, men när vuxna får navelbråck kan det utvecklas till ett inklämt navelbråck. Det innebär att tarmen eller annan vävnad trycks ut i bråcksäcken och kan skadas om det inte trycks tillbaka.

Hur känns navelbråck?

Ett navelbråck ser ut som en mjuk utbuktning som sitter på magen, nära naveln. Hos barn brukar bråcket vara mellan 2–3 centimeter i diameter, men hos vuxna kan bråcket vara dubbelt så stort.

Ett navelbråck ger sällan besvär, mer än att det kan kännas ömt. Ett inklämt navelbråck är däremot ofta hårt och kan orsaka illamående, kräkningar och smärta i magen.

 

Varför får man navelbråck?

Hos ett barn som ligger i magen finns en liten öppning i bukväggen och magmusklerna som navelsträngen går igenom. Hålet sluter sig när barnet är fött, men kan i vissa fall leda till att en svaghet finns kvar i bukväggen, vilket gör att bråck enklare kan bildas.

När vuxna får navelbråck är det ofta orsakat av ökat tryck i bukhålan. Ökat tryck i bukhålan kan uppstå vid bland annat graviditet, övervikt, kirurgi i magen, vätska som samlats i bukhålan och peritonealdialys.

Vad gör man själv vid navelbråck?

Vanligtvis ger navelbråck inga stora besvär, framförallt inte hos barn, och du behöver inte göra någonting. Vuxna kan försöka trycka tillbaka bråcket själv, men om bråcket är inklämt är det ofta svårt och brukar göra ont.

 

Hur behandlas navelbråck?

Barn som har navelbråck behöver nästan aldrig behandlas då bråcket växer bort med tiden. Vuxna kan behöva opereras om bråcket orsakar besvär och smärta. Ett inklämt bråck kräver i de flesta fall en operation.

 

När bör man söka vård?

Vänd dig till en vårdcentral om du tror att du har navelbråck. Det är extra viktigt att söka akut vård om du tror att du har ett inklämt navelbråck som inte går att trycka tillbaka. Vänd dig då till en akutmottagning om vårdcentralen är stängd.

Vem kan hjälpa dig vid navelbråck?

Kan navelbråck behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan hjälpa dig att bedöma symtom. Om du har besvär med ditt navelbråck eller har ett inklämt bråck bör du uppsöka en fysisk läkare.

Publicerad:
30 januari 2023 kl 14:00
Uppdaterad:
17 augusti 2023 kl 11:50
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: