Neuropsykiatrisk utredning
Barn genomgår neuropsykiatrisk utredning i sällskap med förälder

Neuropsykiatrisk utredning

En neuropsykiatrisk utredning består av olika tester och kan fastställa om du har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF), så du kan få den hjälp du behöver i din vardag.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder neuropsykiatrisk utredning där det passar dig.

Snabba fakta om Neuropsykiatrisk utredning

Om neuropsykiatrisk utredning
  • En neuropsykiatrisk utredning kan visa om du har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som till exempel ADD eller aspergers syndrom.
  • Under en neuropsykiatrisk utredning får du göra tester och svara på frågor.
Vad är en neuropsykiatrisk utredning?

En neuropsykiatrisk utredning kartlägger neuropsykiatriska funktionsnedsättningar genom olika tester. Läs mer.

Vad är en neuropsykiatrisk utredning?

En neuropsykiatrisk utredning är olika tester och undersökningar som genomförs för att se om du har en neuropsykiatrisk diagnos eller funktionsnedsättning. Att få en diagnos kan kännas som att en pusselbit faller på plats eftersom saker som påverkat dig får en förklaring. Om du får en diagnos efter en neuropsykiatrisk utredning kan du vara berättigad till olika stödinsatser från samhället.

Genom att få en diagnos får du mer kunskap om dina förutsättningar. Det kan betyda att du i högre grad kan undvika sådant som får dig att må dåligt. Du kan också förbereda dig bättre inför en situation som kan vara problematisk.

Om du är förälder till ett barn som du tycker uppvisar tecken på en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning kan utredningen vara ett viktigt steg mot en normaliserad tillvaro där ni får den hjälp ni behöver för att vardagen ska fungera. En neuropsykiatrisk utredning av barn kan i vissa fall påbörjas redan efter en bedömning på BVC.

Vilka typer av neuropsykiskatriska diagnoser finns det?

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, förkortas NPF, är ett samlingsnamn för flera olika tillstånd som kan diagnostiseras. Man brukar tala om dessa NPF-diagnoser:

Aspergers syndrom och atypisk autism är äldre diagnoser som idag faller under autismspektrumtillstånd. Intellektuella funktionsnedsättningar kategoriseras för sig och ingen av diagnoserna ovan behöver innebära nedsatt intellektuell kapacitet. Det är relativt vanligt att ha mer än en neuropsykiatrisk diagnos, det är något som kan göra att utredningen blir mer komplicerad.

Det är viktigt att poängtera att du inte klassas som sjuk med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Det är snarare så att du fungerar annorlunda och diagnosen kan innebära både för- och nackdelar. Därför talar man ibland om funktionsvariation snarare än om funktionsnedsättning. Om avvikelsen är kraftig kan dock stödbehovet vara ganska stort. Man räknar med att omkring 100 000 svenskar har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Det finns ADHD-test och andra redskap online som kan ge en indikation på om du har en neuropsykiatrisk nedsättning.

Vem arbetar med att göra neuropsykiatriska utredningar?

Det är oftast en läkare eller psykolog som har det övergripande ansvaret för en neuropsykiatrisk utredning. Vilka yrkespersoner som du därutöver får träffa beror på vad du utreds för och på hur mottagningen är organiserad. Här är exempel på vårdpersonal, utöver läkare och psykolog, som du kan komma i kontakt med under en neuropsykiatrisk utredning:

Alla som medverkar vid en neuropsykiatrisk utredning har tystnadsplikt och du avgör själv vilka som ska få tillgång till dina journaler.

Hur går en neuropsykiatrisk utredning till?

Metod – Neuropsykiatrisk utredning vuxen

Det finns ingen exakt mall för hur en neuropsykiatrisk utredning ska gå till och det finns skillnader i tillvägagångssätt beroende på i vilken region du bor i. Vilken neuropsykiatrisk diagnos som du utreds för påverkar också hur själva utredningen går till. Ofta genomförs den på en psykiatrisk öppenvårdsmottagning eller på en privat klinik som har ett avtal med din region. Om du är beroende av alkohol eller droger kan utredningen göras på en beroendemottagning.

Grunden i en neuropsykiatrisk utredning är att du får svara på frågor som ställs av experter inom flera olika områden. En utredning är inte en enda undersökning utan en process som kan pågå i flera månader, eller ibland ännu längre. Hur lång tid utredningen tar beror bland annat på hur ofta du har möjlighet att träffa dem som gör utredningen och på om du utreds för en eller flera diagnoser. I vissa regioner ingår neuropsykiatrisk utredning i vårdgarantin. Det innebär att en utredning ska påbörjas inom 90 dagar efter att det gjorts en bedömning som visar att utredningen är befogad.

Frågorna som utgör själva grunden under en utredning kretsar inte minst kring vad du upplever för problem. Förutom att frågor ställs under samtal med en yrkesman kan du få fylla i olika formulär. Det är ofta bra om en närstående kan delta i utredningen eftersom många frågor som behöver besvaras handlar om hur du fungerar i relation till andra människor.

En neuropsykiatrisk utredning kan delas in i ett antal steg som brukar finnas med i bilden, vad du än utreds för.

  • Du tar kontakt med vården och får en remiss till en öppenvårdsmottagning.
  • Det görs ett bedömningssamtal för att se om det behöver göras en neuropsykiatrisk utredning.
  • Du hamnar på en väntelista som kan vara olika lång i olika regioner.
  • Neuropsykiatrisk utredning med olika tester genomförs.
  • Du får en diagnos, om det är vad utredningen visar.
  • Beslut tas om olika stödinsatser du kan vara berättigad till.
  • Uppföljningssamtal görs.

Metod – Neuropsykiatrisk utredning barn

För barn under 18 år finns det vissa skillnader jämfört med hur en neuropsykiatrisk utredning för en vuxen går till. Utredningen är indelad i samma steg som ovan men genomförs oftast av barn och ungdomspsykiatrin (BUP) eller barn- och ungdomsmedicinska mottagningar (BUMM), efter en första bedömning hos BVC eller elevhälsan. Utredningen anpassas utifrån barnets mognadsnivå.

Neuropsykiatrisk utredning – tester

I en neuropsykiatrisk utredning görs tester för att bland annat testa

  • minnet
  • uppmärksamheten
  • problemlösningsförmågan
  • psykiska funktioner.

Innan neuropsykiatrisk utredning

Det är inte nödvändigt att förbereda sig på något särskilt sätt. Inför bedömningssamtalet kan det vara bra om du har tänkt igenom de problem du upplever så att du kan svara på frågor om dem.

Efter neuropsykiatrisk utredning

När utredningen är färdig går livet vidare som vanligt, men om du har fått en diagnos kan du ha rätt till mer stöd än tidigare. Det är viktigt att det görs uppföljningar av olika insatser. Därför bör du vara uppmärksam

Hur mycket kostar en neuropsykiatrisk utredning?

Vanlig patientavgift för läkarbesök gäller om du har en remiss. Du kan också bekosta en neuropsykiatrisk utredning privat. Räkna då med ett pris på 20 000–35 000 kronor, beroende var du gör den och vilken eller vilka diagnoser det gäller. Det går oftast fortare att göra en neuropsykiatrisk utredning privat.

Fördelar med neuropsykiatrisk utredning

  • En neuropsykiatrisk utredning kan innebära att du får rätt till hjälpinsatser.
  • Utredningen ger viktiga svar på frågor om dina möjligheter och utmaningar.

Nackdelar med neuropsykiatrisk utredning

  • En neuropsykiatrisk utredning tar tid och förutsätter att du själv medverkar på ett aktivt sätt.
  • I vissa regioner kan det ta över tre månader innan en utredningen kan påbörjas.

Vem kan hjälpa dig med en neuropsykiatrisk utredning?

Publicerad:
9 juni 2023 kl 10:33
Uppdaterad:
14 juli 2023 kl 10:52
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!