Håravfall (alopecia)
Person som känner på sin hårbotten.

Håravfall (alopecia)

Håravfall drabbar många. Här har vi sammanställt allt du behöver veta om håravfall gällande orsak och behandling.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med håravfall (alopecia) på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

GHM Göteborgs Hudläkarmottagning
Besök hos hudläkare
Inom Vallgraven, Göteborg
GHM Göteborgs Hudläkarmottagning
Besök hos hudläkare
Inom Vallgraven, Göteborg
GHM Göteborgs Hudläkarmottagning
Besök hos hudläkare
Inom Vallgraven, Göteborg
GHM Göteborgs Hudläkarmottagning
Besök hos hudläkare
Inom Vallgraven, Göteborg
GHM Göteborgs Hudläkarmottagning
Besök hos hudläkare
Inom Vallgraven, Göteborg
Estetikum
Besök hos läkare
Djursholm

Snabba fakta om Håravfall (alopecia)

Snabba fakta
  • Håravfall är vanligt och har ofta en naturlig orsak.
  • Ärftliga faktorer ligger ofta bakom håravfall.
  • Sjukdomar som stress, läkemedel och dålig kost kan vara orsaken.
  • Det finns flera effektiva behandlingar som hjälper vid håravfall.
Om håravfall

Håravfall innebär att du förlorar mer hår än vad som är normalt. Läs mer.

Om håravfall

Det är normalt att tappa lite hår kontinuerligt, och de flesta tappar cirka 100 hårstrån om dagen. När vi blir äldre växer det inte heller ut nya hårstrån, och håret blir tunnare. När man talar om håravfall brukar det handla om en större mängd hår som tappas dagligen.

Vissa märker håravfall genom att det fläckvis faller av, medan det för andra kan handla om en jämn uttunning av håret. Om du har kraftigt håravfall är det ofta ett symtom på att något inte är som det ska i kroppen, även om det är ofarligt i sig. Förlorat hår kan växa ut igen men förlusten kan också vara permanent. Det gäller särskilt vid ärftligt håravfall.

Du märker ofta att du drabbats av håravfall genom att det fastnar mycket hår när du kammar eller borstar det. Du kan också märka det genom att det faller mycket hår när du duschar och tvättar håret.

Vad är alopecia?

Alopecia är en medicinsk term för håravfall. Alopecia areata är en sjukdom som kan drabba både barn och vuxna och som leder till fläckvis håravfall. Fläckarna är kala och kan uppkomma både på huvudet, benen eller i skägget. Hos de flesta växer håret ut igen inom ett par år, men hos vissa blir fläckarna permanenta.

Symtom på håravfall

Olika typer av håravfall har olika symtom.

  • Fläckvist håravfall – Kommer ofta plötsligt och drabbar ett avgränsat område.
  • Ärftligt håravfall, män – Går långsamt, börjar ofta som en kal fläck på hjässan eller genom att hårfästet kryper bakåt.
  • Universellt håravfall – Hela huvudet och ibland hela kroppen drabbas.
  • Ärftligt håravfall, kvinnor – Långsam förändring som gör att håret tunnas ut.
  • Åldersrelaterat håravfall –Tunnhårighet som kommer i högre ålder.

Vad beror håravfall på?

Det finns många många olika orsaker till att man tappar hår.

Hormonella förändringar kan ha ett samband

Hormonella förändringar är en vanlig orsak till håravfall. Allt som kan orsaka hormonella förändringar, som till exempel bantning, klimakteriet och graviditet kan leda till håravfall.

Sjukdomar och cancerbehandling kan orsaka håravfall

Flera sjukdomar kan också ge håravfall. Det kan röra sig om allt från svårare infektioner och anemi till eksem i hårbotten. Att cytostatika, alltså behandling mot cancerceller, kan ge håravfall känner de flesta till. Även många andra mediciner kan leda till håravfall, det gäller till exempel blodförtunnande läkemedel, p-piller och läkemedel mot depression.

Håravfall på grund av stress

Håravfall kan också förekomma som ett resultat av stress. Hårets tillväxt går i cykler och stress kan förlänga hårets “viloperiod”, under vilken du tappar hår utan att det växer ut nytt hår. Stress kan också göra så att fler hårstrån än vanligt släpper.

Vitaminbrist kan leda till att man tappar håret

Håravfall kan även bero på vitaminbrist eller brist på viktiga mineraler som järn, magnesium och zink.

Värmeprodukter sliter på håret

Att behandla håret med starka kemiska medel eller värme, såsom locktång, plattång eller fön, kan också leda till att håret tunnas ut eller får sämre kvalitet.

Hur stoppar man håravfall?

Vid tillfälligt håravfall behöver du inte göra något utan håret kommer att växa ut igen. På apoteket finns flera receptfria produkter som ibland kan hjälpa mot håravfall. Det effektivaste sättet att stoppa håravfall är att gå till botten med problemet. Du kan till exempel se till att vila mer och äta bättre om orsaken till håravfall är stress och vitaminbrist. Om du fortsätter att tappa hår kan det vara bra att kontakta en läkare för att reda ut vad vad håravfallet beror på.

 

Behandling vid håravfall

Behandling mot håravfall kan handla om att ersätta förlorat hår, minska och förebygga håravfallet eller sätta in behandling mot det som orsakar håravfall.

Behandlingar på skönhetsklinik

Lokal steroidbehandling kan stimulera hårväxt på kala fläckar. PRP-behandling är en metod som innebär att man injicerar tillväxthormoner i hjässan. Dessa har framställts ur patientens eget blod. För att få effekt kan flera PRP-behandlingar behövas.

Hårtransplantation

En del som tappat mycket hår kan välja att bota håravfall genom att transplantera hår. Då flyttar man fram hårlinjen eller täcker en kal fläck. Även skägg och ögonbryn kan transplanteras. Bra att veta är att en hårtransplantation är ett större kirurgiskt ingrepp och kostar mycket pengar.

Diagnos vid håravfall

Det är inget farligt i sig att tappa kroppshår, men det kan vara viktigt att få svar på varför du tappar hår. Ibland är det en underliggande sjukdom eller vitaminbrist som orsakar håravfall och det kan vara bra att få reda på. Då kan du göra något åt det och slipper bekymra dig för att du tappar mer hår än vanligt.

Vem kan hjälpa dig vid håravfall?

Publicerad:
3 oktober 2023 kl 14:07
Uppdaterad:
3 oktober 2023 kl 14:07
Författare:
Faktagranskad av:

Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!