Insektsbett
En person som kliar på huden.

Insektsbett

Det finns flera insekter i Sverige som kan bita eller sticka människor. Insektsbett kan ge upphov till svullnad, smärta och klåda.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med insektsbett på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Insektsbett

Viktiga länkar
Viktiga telefonnummer

Om du får ett bett eller ett stick och vet med dig att du är starkt allergisk mot insektsbett eller om du misstänker att någon har fått en kraftig allergisk reaktion ska du ringa 112. Be om att få bli kopplad till giftinformationscentralen eller begär en ambulans.

 

Om insektsbett

Vid ett insektsbett har du blivit biten eller stungen av en insekt som sprutat in ett ämne i huden som du reagerat på. Läs mer.

Om insektsbett

Det finns ett antal insekter vars bett kan ställa till med besvär. Det sker genom saliven eller ett gift som innehåller ämnen som skapar irritation i huden. Vi har dock inga riktigt giftiga insekter i Sverige. Det krävs att du är allergisk eller får många bett på en gång för att det ska kunna bli en allvarlig situation. I riktigt allvarliga fall kan du få en anafylaktisk chock efter att ha fått insektsbett. Det är ett tillstånd som kräver akuta vårdinsatser. Oftast försvinner alla tecken på att du blivit biten inom ett par dagar, utan att du behövt uppsöka vård.

Insektsbett kan vara till exempel myggbett, bromsbett, spindelbett, getingstick, loppbett eller bett från myror. Olika insektsbett är olika allvarliga för olika personer. Vissa är överkänsliga mot knott och andra mot getingar. Många får insektsbett i sängen medan de sover men det är också vanligt att bli biten medan du är ute i naturen, eller bara i trädgården. Det är vanligast att få insektsbett på sommaren eftersom insekter gå i dvala på vintern.

Vad har jag för insektsbett – hur ser olika insektsbett ut?

Det är ofta svårt att veta vilken insekt som man har blivit biten av, men det finns några utgångspunkter som kan vara till hjälp.

  • Myggbett ger ofta en svullnad i form av en liten upphöjd yta som inte behöver vara särskilt öm. Myggor sticker in en snabel under huden för att suga blod.
  • Knottbett gör ofta mer ont än myggbett eftersom knott biter loss en del av huden.
  • Getingstick ger ofta en större svullnad och en brännande smärta.

Ett annat sätt att identifiera insektsbett är att studera hålet efter insektens bett, om det finns ett synligt sådant. Om du ser en svart prick i det så kan det vara en gadd från en humla. Getingar brukar inte släppa gadden lika lätt. Har du två små prickar där du har blivit biten kan det vara en spindel eller en myra. Det är dock vanligare i länder där det finns myror och spindlar med mer gift än dem som förekommer i Sverige. Har du blivit biten av en fästing så får du ofta en röd ring runt själva bettet. Läs mer om fästingbett här

Hur ser loppbett ut på människor?

Det är bra att veta om dina bett kommer från löss eller loppor eftersom det kräver att du vidar särskilda åtgärder för få bort dem från hemmet. Loppbett är röda utslag som brukar klia mycket. De sitter ofta på bålen och det är vanligt med flera bett tätt placerade.

Symtom på insektsbett

  • Insektsbett ger ofta svullnad och rodnad.
  • Det kan göra väldigt ont där du har blivit biten.
  • Vissa insektsbett ger klåda.
  • Insektsbett kan ge hudutslag, även där du inte har blivit biten.

Orsak till insektsbett

Anledningen till att du blir biten av insekter är ofta att du stört dem på något sätt. Getingar kan ha revir som de försvarar runt sina bon. Många insekter tycker om fuktiga och varma miljöer och dras därför till huden. Andra insekter lever på människors blod.

Egenvård – vad hjälper mot insektsbett?

Genom att använda myggmedel och andra produkter som insekter ogillar kan du förebygga framförallt mygg- och knottbett. När det gäller getingar handlar det mycket om att vara försiktig och försöka undvika getingbon. Att ha täckande kläder på sig på sommaren och myggnät på eventuell barnvagn kan också vara en bra idé. Undvik att gå barfota i högt gräs där fästingar trivs. Har du fått ett insektsbett kan du prova ett receptfritt läkemedel mot smärtan. Det finns särskilda bedövningssalvor för insektsbett.

Behandling vid insektsbett

Antihistamin är standard vid de flesta typer av insektsbett som lett till att du fått en allergisk reaktion. Om du fått en anafylaktisk chock, vilket är en allvarlig allergisk reaktion, kan man behöva sätta in första hjälpen och ge adrenalin. Det gäller framförallt när allergiska personer fått flera getingstick.

När ska man söka vård för insektsbett?

Sök hjälp direkt om du får en svullnad som gör ont och som ökar i storlek några dagar efter att du blivit biten. Du ska också söka hjälp om du känner dig allmänt dålig efter ett insektsbett eller om du blivit stucken i ögat eller munnen. Om du vet att du är överkänslig och har fått flera bett, eller visar tecken på anafylaktisk chock, behöver du också ta kontakt med akutsjukvården.

Insektsbett som inte läker kan innebära risk för infektion och bör också kollas upp. Särskilt om du inte kan låta bli att klia dig på bettet.

Vem kan hjälpa dig vid insektsbett?

Kan insektsbett behandlas av nätläkare?

Om du har fått en kraftig allergisk reaktion på ett insektsbett ska du söka akutsjukvård och inte ta kontakt med en nätläkare. Om du vill ha råd om hur du undviker insektsbett och vad du kan göra om du har ont, men det inte är akut, kan du ta kontakt med en nätläkare.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
15 maj 2024 kl 11:37
Författare:
Faktagranskad av:

Dr. Ulla Pripp, Spec. Allmänmedicin, MD Kardiovaskulär medicin, Medicinskt ansvarig läkare, Läkarintyg Direkt