Linsoperation
En man får sitt vänstra öga undersökt

Linsoperation

En linsoperation görs i syfte att förbättra synen och för att slippa glasögon och linser. Läs allt du behöver veta här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder linsoperation där det passar dig.

Snabba fakta om Linsoperation

Vad innebär en linsoperation?

En linsoperation är en metod för att förbättra synen. Läs mer.

Vad innebär en linsoperation?

När man når 45 års ålder är det vanligt att synen försämras och att man drabbas av så kallad ålderssynthet. En linsoperation görs i syfte att förbättra synen och för att slippa bära glasögon och linser.

Vid en linsoperation byter man ut ögats lins mot en konstgjord lins, vilket kan korrigera ålderssynthet och andra synfel som exempelvis närsynthet, långsynthet och astigmatism. Även grå starr kan behandlas med en linsoperation.

Under operationen sätter man in antingen en monofokal eller en multifokal lins. En monofokal lins gör att synen förbättras på antingen långt eller nära håll. Många väljer att förbättra synen på långt håll och därefter använda läsglasögon för att se bra även på nära håll. En multifokal lins förbättrar synen på både långt och nära håll. Vid insättning av en multifokal lins är bieffekterna något större än vid en monofokal.

En linsoperation kallas också RLE, vilket står för Refractive Lens Exchange.

Vem får göra en linsoperation?

En linsoperation rekommenderas för dig över 45 år som lider av ålderssynthet eller andra stora synfel. Det är upp till varje klinik att bedöma om du och dina ögon är lämpade för operationen.

Då den nya linsen inte kan ackommodera sig och förändra brytkraften lämpar sig operationen enbart för dem vars egna lins tappat den förmågan, vilket brukar ske runt 45-årsåldern. Är du under 45 år och har stora synfel finns det andra metoder som brukar rekommenderas som mer lämpliga.

Hur går en linsoperation till?

En linsoperation, eller RLE-operation, är en operation där ögats lins byts ut mot en konstgjord lins. Operationen är smärtfri och brukar ta ungefär en kvart per öga.

Metod

Själva behandlingen utförs genom att läkaren skär ett mycket litet snitt intill hornhinnan och avlägsnar linsen genom att finfördela och suga ut den med en ultraljudsteknik. När den naturliga linsen är borttagen sätter man in en konstgjord lins av plast. Plastlinserna är högteknologiska produkter som är utformade för att ge dig en hög optisk kvalitet.

Innan linsoperation

Innan en linsoperation gör du en synundersökning och får en konsultation av en ögonläkare som bedömer om behandlingsmetoden är lämplig för dig. Innan själva behandlingen får du lokalbedövande droppar i ögonen och lugnande läkemedel vid behov.

Efter linsoperation

Återhämtningstiden efter en linsoperation är kort och redan dagen efter behandlingen brukar synskärpan vara hög. Däremot behöver du använda ögondroppar i 3–4 veckor, undvika smutsiga miljöer och vara noggrann med att inte få vatten eller smuts i ögonen en tid efter.

Du behöver också gå på ett par kontroller för att säkerställa att operationen har gått som förväntat. I vissa fall kan linsbytet behöva kompletteras med en enkel laseroperation för att önskat resultat ska uppnås.

Vad kostar en linsoperation?

Vid exempelvis långt utvecklad grå starr kan du få operationen kostnadsfri via regionen, men en linsoperation kan även utföras på en privat klinik. Priset varierar något beroende på vilken klinik du väljer, men brukar ligga på runt 35 000 kronor per öga.

Fördelar med linsoperation

  • En linsoperation är en effektiv metod för att förbättra synen.
  • Operationen är smärtfri och går fort.

Nackdelar med linsoperation

  • En linsoperation är förenad med vissa risker, även om de är relativt små. Risker som kan förekomma är inflammation, infektion, näthinneavlossning och svullnad.

Vem kan hjälpa dig med linsoperation?

Publicerad:
12 september 2023 kl 09:53
Uppdaterad:
12 september 2023 kl 09:53
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!