Stora blygdläppar
Närbild på ett par trosor som sitter på en kropp.

Stora blygdläppar

Stora blygdläppar är i de flesta fall helt naturligt, men det kan i vissa fall ge besvär. Läs mer här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med stora blygdläppar på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Stora blygdläppar

Om stora blygdläppar
 • Blygdläpparna ser olika ut hos olika personer, och kan ha olika storlek samt utseende.
 • Tidigare studier fann att den genomsnittliga storleken på blygdläpparna var 19 mm breda och 35,5 mm långa.
 • Forskning visar att blygdläpparnas storlek inte påverkar sexuell funktion eller orgasmförmåga.
Viktiga länkar
Om stora blygdläppar

Blygdläppar kommer i alla möjliga former, färger och storlekar. Stora blygdläppar är oftast helt normalt, men kan i vissa fall ge besvär.

  Läs mer.

Om stora blygdläppar

Blygdläppar är kroppsdelar som skyddar klitoris och vagina mot smuts och skador. Det finns inre och yttre blygdläppar. De inre blygdläpparna är oftast större än de yttre. De yttre blygdläpparna är oftast hårbeklädda. Inuti blygdläpparna finns svällkroppar som sväller vid sexuell upphetsning och har i uppgift att skydda urinröret samt slidmynningen.

Många funderar någon gång över storleken på sina yttre könsdelar och det kan finnas en oro  över att de är onormala eller har ett avvikande utseende. Men alla könsdelar ser olika ut hos olika personer. En del har längre yttre blygdläppar, medan andra har längre inre blygdläppar.
Storleken på de inre blygdläpparna kan till exempel variera mycket från person till person, även färgen kan skilja sig åt. De flesta varianter är helt normala och att ha stora blygdläppar är därför inget konstigt – och oftast helt naturligt. 

Du kan födas med större blygdläppar, eller så kan det utvecklas med tiden. Men om man har problem med blygdläpparna, som skav, kan det vara aktuellt att söka behandling i form av operation – så kallad blygdläppsplastik. Stora eller hängande blygdläppar kan bero på labial hypertrofi, ett tillstånd som innebär en utvidgning av de inre blygdläpparna, men som också kan påverka de yttre blygdläpparna eller båda.

Symptom vid stora blygdläppar

Symtom vid stora blygdläppar kan omfatta obehag vid klädsel, aktiviteter eller samlag. Det är inte ovanligt att känna irritation eller skav. Vid labial hypertrofi kan symtomen variera i såväl omfattning som grad. Vissa upplever inga symtom alls, och andra upplever något av nedanstående symtom: 

 • irritation av blygdläpparna, till följd av exempelvis åtsittande kläder
  obehag vid samlag och under träning 
 • återkommande infektioner, som svampinfektioner.

Vad beror stora blygdläppar på?

Det är inte klarlagt vad exakt som orsakar stora blygdläppar. Men till skillnad från vad många tror är det inte kopplat till varken onani eller sexuellt överförbara infektioner. Här listar vi några tänkbara orsaker till stora blygdläppar.

 • Genetik – Stora blygdläppar kan i vissa fall vara resultatet av genetiska faktorer. En del föds med stora blygdläppar. 
 • Hormonella förändringar –  Det är vanligt att blygdläpparnas storlek förändras under puberteten eller efter en förlossning. 
 • Medicinsk tillstånd – Labial hypertrofi är ett tillstånd som kan ge förstorade blygdläppar. 

Diagnos vid stora blygdläppar

Om du inte har några symtom kopplade till labial hypertrofi behöver du oftast inte söka vård eller behandling. Men om du har problem med blygdläpparna och upplever besvär rekommenderas du att kontakta en barnmorska eller en ungdomsmottagning. De har erfarenhet på området och har sett många olika varianter – och kan till exempel hjälpa dig  att ställa diagnosen blygdläppshypertrofi.  En operation är oftast inte aktuellt, då det finns många risker och komplikationer kopplade till ett sådant ingrepp, såsom nedsatt känsel. Men i vissa mer sällsynta fall kan det rekommenderas.

Behandling vid stora blygdläppar

De allra flesta som uppsöker vård för blygdläppshypertrofi/labial hypertrofi har det inte, men kan ändå känna osäkerhet kring sina blygdläppar. Behandling som kan bli aktuell i sådana fall handlar i regel om rådgivning och kroppsacceptans.

Vid konstaterad blygdläppshypertrofi kan det bli aktuellt med kirurgiskt ingrepp, men oftast inte då en sådan operation innebär risker, såsom exempelvis nedsatt känsel där du har opererat dig. Men om du har stora besvär kan blygdläppsplastik, en typ av intimkirurgi, utföras för att minska besvär och obehag samt förbättra funktionen. 

Det finns huvudsakligen två olika metoder som används för att utföra blygdläppsplastik:

 • V-plastik – Ett ingrepp där kirurgen gör ett triangelformat snitt i mitten av blygdläppen och sedan syr ihop snittet.
 • Direkt excision –  En metod där en specifik vävnad eller struktur avlägsnas genom ett rakt snitt. 

Här har vi sammanställt information om fler plastikkirurgiska metoder.

Vem kan hjälpa dig vid stora blygdläppar?

Publicerad:
21 augusti 2023 kl 10:35
Uppdaterad:
30 januari 2024 kl 16:35
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!