Kondylom
Två par bara fötter som sticker ut under ett täcke.

Kondylom

Kondylom är en en vanlig könssjukdom i Sverige och behandlas med virushämmande läkemedel, men även genom estetisk behandling.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med kondylom på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Nordic IVF - Solna Strand
Bli uppringd - Boka gynekolog
Solna
GynStockholm Läkarvillan
Boka uppringningstid
Kungsholmen, Stockholm
GynStockholm Läkarvillan
Boka uppringningstid
Kungsholmen, Stockholm
GynStockholm Läkarvillan
Boka uppringningstid
Kungsholmen, Stockholm
GynStockholm Läkarvillan
Boka uppringningstid
Kungsholmen, Stockholm
GynStockholm Läkarvillan
Boka uppringningstid
Kungsholmen, Stockholm

Snabba fakta om Kondylom

Viktiga länkar

Läs mer om könssjukdomar (Vården.se)

Läs mer om HPV (Vården.se)

Vad är kondylom?

Kondylom är en sexuellt överförbar sjukdom som är mycket vanlig. Läs mer.

Vad är kondylom?

Kondylom är en sexuellt överförbar sjukdom som orsakas av ett så kallat HPV-virus. Det är ett samlingsnamn för över 200 besläktade virus. Viruset som ger kondylom är mycket smittsamt. Det kan göra att det uppstår vårtor vid sexuell kontakt. Kondylom ger ofta symtom som knappt märks. Kondylom kan också vara helt utan symtom och är då omöjlig att upptäcka. I vissa fall kan vårtorna orsaka större problem, både rent estetiskt och för att de kan göra ont. Vårtorna är dock inte farliga.

Till skillnad från flera andra könssjukdomar så lyder inte kondylom under smittskyddslagen. Du kan därför inte kallas till ett test på samma sätt som om du har en partner som testat positivt för HIV eller klamydia. Inkubationstiden kan vara lång, att du får vårtor två till åtta månader efter smittotillfället är vanligt. Det kan också ta mycket längre tid än så innan du upptäcker några vårtor. Att ena parten i en långvarig monogam relation får kondylom behöver alltså inte vara ett tecken på att denne haft sex med någon annan.

Hur ser kondylom ut?

Kondylom på snoppen eller i slidan uppträder ofta i form av upphöjningar som är hudfärgade, rosa eller lilafärgade. De kan också vara vita, röda eller pigmenterade. Vårtor orsakade av kondylom kommer ibland en och en men det är vanligt att flera dyker upp samtidigt. De kan sitta så tätt att det är svårt att avgöra om det är en eller flera vårtor. Formen på vårtorna kan vara rund eller flikig. Utseendet kan alltså variera mycket och det är inte alltid så enkelt att skilja vårtor orsakade av kondylom från till exempel talgkörtlar eller slemhinneflikar.

Vad kan kondylom leda till?

Det finns en utbredd uppfattning om att kondylom hos en kvinna kan leda till livmoderhalscancer. Även om det finns flera HPV-virus som ger cellförändringar så är inte det virus som ger kondylom ett av dem.

Har man kondylom för alltid?

Kondylom kan läka ut helt av sig själv men också gå in i en kronisk men vilande fas och komma tillbaka igen efter flera år. Du kan också smittas igen efter att ha haft och blivit av med kondylom. I 85–90 % av fallen går kondylom över av sig själv inom ett par år.

Hur vet man att det är kondylom?

De vanligaste symtomen på kondylom är:

  • klåda i underlivet
  • runda eller flikiga vårtor, ofta på könsdelarna eller runt analöppningen
  • sveda när du kissar.

Orsak till kondylom

Kondylom överförs oftast via intim kontakt med någon som är smittad. Vid sexuell aktivitet är kondylom väldigt smittsamt och du kan få denna könssjukdom även om din partner inte haft några symtom. Även fingrar kan överföra smitta. Om ditt immunförsvar är försämrat är det ännu större risk för att du smittas av kondylom. Ett barn kan få kondylom vid förlossningen.

Hur får man bort kondylom själv?

Kroppens eget immunförsvar brukar kunna ta hand om kondylom utan att du själv behöver göra något. Det bästa sättet att förebygga kondylom är att använda kondom, femidom eller slicklapp när du har sex. Tänk dock på att vårtor kan finnas på ställen som inte täcks av det skydd du använder, till exempel på pungen. Rakning i pubisregionen kan göra det lättare att se om du har kondylom. Det finns ingen kondylom-medicin som du kan få utan recept.

Behandling vid kondylom

Om du har kondylom som du vill behandla finns det receptbelagda läkemedel i form av salvor eller lösningar. Om behandlingen inte hjälper går det att ta bort vårtor orsakade av kondylom med ett kirurgiskt ingrepp. Tänk dock på att de kan komma tillbaka om infektionen inte har läkt ut. Vårtorna kan också tas bort med kryobehandling, diatermi eller laser. Det finns också vaccin mot HPV-virus som skyddar mot kondylom. Sedan 2010 ingår vaccinet i det allmänna vaccinationsprogrammet.

Diagnos vid kondylom

Du bör ta kontakt med vården om du tror att du har kondylom, även om du inte besväras. Behandlingen hjälper dig att inte smitta någon annan. Kondylom diagnostiseras i första hand genom att man tittar på eventuella vårtor. Det kan också bli aktuellt med provtagning. Det finns dock inget test som snabbt fastställer om du har kondylom, som du kan beställa hem eller göra på till exempel en ungdomsmottagning.

Vem kan hjälpa dig vid kondylom?

Kan kondylom behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan inte diagnostisera kondylom om det inte är ett väldigt uppenbart fall. En nätläkare kan dock förnya dina recept vid behov.

Publicerad:
12 september 2023 kl 09:34
Uppdaterad:
31 oktober 2023 kl 10:58
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!