Nattskräck
Två barn som ligger i sina sängar.

Nattskräck

Vid nattskräck drabbas man av korta och intensiva perioder av rädsla under sömnen. Det är nästan bara barn som drabbas.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med nattskräck på en plats som passar dig.

Vad är nattskräck?

Nattskräck drabbar barn och är intensiva men kortvariga perioder av rädsla under sömnen. Läs mer.

Vad är nattskräck?

Nattskräck innebär kortvariga perioder av intensiv skräck under sömnen och är vanligast bland barn i åldrarna 3–12 år. Under anfallet går barnet inte att få kontakt med, men somnar lätt om och minns vanligtvis inte händelsen dagen efter.

Omkring 1–6 % av alla barn har nattskräck under någon period i sitt liv, men problemen växer i de allra flesta fall bort under puberteten eller tidigare. Det är ytterst ovanligt att vuxna har nattskräck. Nattskräck är ofarligt men kan vara skrämmande för familjen och andra personer som vistas i närheten av ett barn som får ett anfall.

Hur länge varar nattskräck?

Ett anfall av nattskräck kan infalla redan en timme efter att barnet har somnat, eller senare under djupsömnen. Ett anfall kan pågå i alltifrån en till 20 minuter, och yngre barn kan ha så många som ett anfall i veckan. För äldre barn uppstår de vanligtvis mer sällan.

Hur vet man om det är nattskräck och inte mardrömmar?

Nattskräck och mardrömmar är två olika saker och det finns skillnader mellan dem. En av dem är att mardrömmar ofta inträffar under ett senare skede av sömnen, medan nattskräcken kan börja redan efter en timme. Ett barn som drömmer mardrömmar blir ofta klarvaken och har svårt att somna om, medan ett barn med nattskräck istället ofta uppträder förvirrat och somnar om snabbt.

Symtom på nattskräck

Nattskräck manifesteras i en intensiv, kortvarig period av rädsla under sömnen. Under anfallet kan den drabbade:

  • Skrika skräckslaget och gråta intensivt.
  • Slå och försöka putta bort den som försöker trösta.
  • Ha snabb puls och svettas.
  • Vara svår att få kontakt med.

Varför får barn nattskräck?

Orsaken till varför vissa barn får nattskräck är inte helt klarlagt, men det tros kunna bero på faktorer som kissnödighet, feber och stress. Nattskräck är även delvis ärftligt.

Hur hanterar man nattskräck?

Om ett barn drabbas av nattskräck ska du inte försöka väcka, utan istället sitta lugnt bredvid. Om anfallen brukar komma vid samma tid varje gång kan du även testa att väcka barnet mellan en kvart och en halvtimme innan det beräknade anfallet. Barnet hinner då inte komma ner i den djupsömn där nattskräcken ofta börjar.

Vad gör man åt nattskräck?

Nattskräck är inte farligt och går i de allra flesta fall över av sig själv. Därför krävs sällan någon behandling. Däremot kan det vara bra att vända sig till en vårdcentral om nattskräcken påverkar barnets nästföljande dag i så hög grad att exempelvis skolprestationer och socialt liv blir lidande.

Diagnos vid nattskräck

En diagnos brukar kunna ställas utifrån en beskrivning av hur anfallen ser ut. Däremot är behandling sällan nödvändig.

Vem kan hjälpa dig vid nattskräck?

Kan nattskräck behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan ge råd vid nattskräck.

Publicerad:
8 augusti 2023 kl 16:47
Uppdaterad:
18 mars 2024 kl 14:29
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!