Åderbråcksbehandling
Åderbråck i närbild.

Åderbråcksbehandling

Åderbråck är när du får synliga blodådror som buktar ut på huden. Vanligast är att man får åderbråck på benen. Läs mer här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder åderbråcksbehandling där det passar dig.

Snabba fakta om Åderbråcksbehandling

Pris

Mellan 5 000 och 37 000 kronor.

Viktiga länkar
Om åderbråcksbehandling

Åderbråck är när dina blodådror syns på utsidan av huden och buktar ut. Du kan göra en åderbråcksbehandling om du upplever besvär med dessa. Läs mer.

Om åderbråcksbehandling

Åderbråck är när dina blodådror syns på utsidan av huden och buktar ut. Det allra vanligaste är att man får åderbråck på benen, till exempel på underbenen eller i knävecken. Åderbråck i sig är ofarligt, men vissa kan få besvär av dem. Det finns även de som får ådernät, vilket är en mildare variant av åderbråck. Då ser de mer ut som spindelväv precis under huden. Du kan läsa mer om åderbråck i vår guide.

Om du har besvär med dina åderbråck kan du genom en åderbråcksbehandling. Det finns flera olika behandlingar och alla är skonsamma och effektiva. Du kan få någon av följande behandlingar:

 • laserbehandling
 • radiovågsbehandling
 • injektion av skum
 • operation.

Så går åderbråcksbehandling till

Laserbehandling

Med hjälp av värmen från lasern förstörs de stora ådrorna. Genom små snitt i huden tar man sedan bort synliga åderbråck. För denna behandling får du lokalbedövning.

Radiovågsbehandling

Här använder man sig av mikrovågor, som också skapar en värme som förstör de stora ådrorna. Precis som vid laserbehandling så tar man sedan bort synliga åderbråck genom snitt i huden. Du får lokalbedövning när du gör den här behandlingen.

Injektion av skum

Du får en spruta med ett skum som gör att åderbråcken skrumpnar och försvinner. Du behöver ingen bedövning för den här behandlingen. Däremot är den inte lika effektiv som en operation och du kan behöva göra detta fler gånger.

Operation

Om du har stora och väldigt slingriga ådror som syns så kan en operation vara aktuell för att behandla åderbråcken. Då tar man bort huvudådrorna tillsammans med andra synliga åderbråck. Ådrorna sys inte ihop utan man låter dem vara, vilket ofta brukar leda till blåmärken. Du sövs oftast under operationen eller får en bedövning i ryggen.

Om du inte har besvär av dina åderbråck så behandlar man inte dem. Om du tycker att det är jobbigt att ha åderbråck från ett estetiskt perspektiv, kan du själv ta kontakt med en privat vårdgivare.

Innan åderbråcksbehandling

Innan du kan genomgå en åderbråcksbehandling behöver du bli undersökt av en läkare. Du undersöks då men ultraljud för att läkaren ska få en uppfattning om hur din blodcirkulation är och om det faktiskt är åderbråck det rör sig om. Om undersökningen visar på att det är åderbråck du har, kommer läkaren bestämma vilken behandling som är lämpligast för just dig.

Efter åderbråcksbehandling

Vanligtvis efter en åderbråcksbehandling får du ett bandage som ska sitta kvar i ett dygn. Efter bandaget är det bra att använda en kompressionsstrumpa för att underlätta för blodcirkulationen och minska svullnaden.

Tre till fyra månader efter din åderbråcksbehandling kommer du erbjudas en uppföljning hos en läkaren. Vissa som gör en åderbråcksbehandling upplever missfärgningar i upp till sex månader efter behandlingen. Detta är normalt och helt individuellt.

Vad kostar åderbråcksbehandling?

Du kan få en åderbråcksbehandling betald av landstinget. Då behöver du ha ett eller fler av följande symtom:

 • hudförändringar
 • bensår
 • upprepade ytliga proppar
 • spontana blödningar.

Om du inte uppfyller kraven för att få behandlingen betald av landstinget kan du betala för det själv. Priset varierar beroende på vilken typ av behandling du gör, hur stora åderbråck du har och vilken klinik du vänder dig till. Det kan kosta mellan 5 000 och 37 000 kronor.

Fördelar med åderbråcksbehandling

 • Dina besvär försvinner.
 • Kan leda till bättre självförtroende, om behandlingen görs av etiska skäl.
 • Du kan få behandlingen gratis om du uppfyller vissa krav.
 • Alla behandlingar är skonsamma och effektiva.

Nackdelar med åderbråcksbehandling

 • Det kan vara dyrt om du inte uppfyller kraven för att få det betalt av landstinget.
 • Det är alltid en risk att genomföra behandlingar och operationer.
 • Även om det är ovanligt så kan du få biverkningar.
 • Du kan behöva göra flera behandlingar.

Vem kan hjälpa dig med åderbråcksbehandling?

Kan åderbråcksbehandling utföras av nätläkare?

Åderbråcksbehandling kan inte utföras av nätläkare.

Publicerad:
12 september 2023 kl 10:29
Uppdaterad:
21 maj 2024 kl 13:47
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!