Blåsor
Närbild på ett par läppar.

Blåsor

Många får blåsa i munnen som svider och gör ont. Blåsor i munnen eller på tungan kan bero på afte, vitaminbrist eller infektion.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med blåsor på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Diagnostiskt Centrum Hud Stockholm
Besök hos hudläkare
Norrmalm, Stockholm
Stiernstam Läkarservice
Konsultation om hudförändringar
Vasastaden, Göteborg
Diagnostiskt Centrum Hud Malmö City
Besök hos hudläkare
Västra Hamnen, Malmö
Diagnostiskt Centrum Hud Göteborg
Besök hos hudläkare
Stampen, Göteborg
Diagnostiskt Centrum Hud Malmö City
Besök hos hudläkare
Västra Hamnen, Malmö
GHM Göteborgs Hudläkarmottagning
Besök hos hudläkare
Inom Vallgraven, Göteborg
Om blåsor

Ett av de vanligaste ställena att få blåsor på är i munnen. Blåsorna kan dyka upp på insidan av kinderna, i gommen eller på tungan, och oavsett orsak ser de oftast likadana ut. Läs mer.

Om blåsor

Munnen är ett av de vanligaste ställena att få blåsor på. Blåsor i munnen kan uppstå av flera olika anledningar, och de ser oftast likadana ut oavsett vad som är den bakomliggande orsaken. Många typer av blåsor i munnen går över av sig själv, men ibland kan du behöva söka vård och få behandling med läkemedel.

Symtom på blåsor i munnen

När du har blåsor i munnen eller på tungan kan du märka av symtom som:

  • att slemhinnan i munnen är svullen och vit eller röd
  • att du har svårigheter att äta
  • att det svider
  • att det gör ont.

Varför får man blåsor i munnen?

Blåsor på tungan, läppen eller inuti munnen kan bero på flera olika saker.

Afte

Afte – eller förkylningsblåsor som de ibland kallas – liknar gulvita blåsor till utseendet men är i själva verket små sår. Såren är gulvita och omringade av rodnad, och gör ofta ont när du vidrör dem. De flesta får afte någon gång i livet, men den exakta orsaken är fortfarande okänd. Det finns dock tecken på att ärftliga eller miljömässiga faktorer spelar in, och att vitaminbrist eller skador på slemhinnan kan utlösa blåsorna. Enligt vissa forskarrön finns det även en koppling mellan afte och autoimmuna sjukdomar.

Infektioner

Ibland beror blåsor i munnen på någon form av infektion som orsakas av antingen virus eller bakterier – du kan till exempel få blåsor i munnen om du har corona eller en förkylning. Ungefär hälften av världens vuxna befolkning har även svamp i munnen som kan föröka sig och orsaka en infektion. Risken att drabbas av svampinfektion är större om du exempelvis har muntorrhet, tandprotes eller om du röker. En annan vanlig infektion som orsakas av virus är munherpes som smittar genom saliven, och kan ge återkommande besvär hela livet.

Oral lichen planus

Oral lichen planus förkortas OLP och innebär att munslemhinnan är inflammerad och förtunnad. Det kan göra att blåsliknande sår uppstår samtidigt som slemhinnan är vit- eller rödfärgad. Varför OLP uppstår är ännu inte klarlagt.

Brist på järn eller vitaminer

Vissa får besvär på tungan eller i munslemhinnan när de inte får i sig tillräckligt mycket järn, folsyra eller vitamin B12.

Blåsor i munnen hos barn

När barn får blåsor i munnen beror det ofta på en särskild form av svampinfektion, så kallad torsk. Det läker oftast av sig själv. Höstblåsor och vattkoppor är två andra vanliga tillstånd hos barn som kan ge blåsor både i munnen och på kroppen.

Hur får man bort blåsor i munnen själv?

Det finns flera saker du själv kan göra för att undvika blåsor i munnen.

Testa mildare tandvårdsprodukter

Ibland beror blåsor i munnen på att du använder en sliten eller för hård tandborste, eller att du använder stark tandkräm som irriterar munslemhinnan. Då är det bra att testa andra sorters produkter – fråga om råd på apoteket.

Vikten av god munhygien

För att motverka att drabbas av blåsor i munnen är det viktigt att ha god munhygien. Du kan boka tid hos en tandhygienist om du vill ha rådgivning. Om du har tandprotes och drabbats av svampinfektion under den är det också mycket viktigt att göra rent protesen ordentligt. Du kan köpa särskilda tandkrämer och tandborstar för just tandproteser på apoteket.

Hur får man bort blåsor på tungan eller i munnen vid afte?

Om du vet att blåsorna i munnen beror på afte kan du lindra symtomen på olika sätt. På apoteket kan du köpa både munsköljmedel och särskilda geler som verkar smärtlindrande när du har aftösa sår.

Hur får man bort blåsor i munnen eller på tungan vid muntorrhet?

Om dina blåsor i munnen uppstår till följd av muntorrhet finns det sugtabletter och tuggummin på apoteket som kan öka salivproduktionen.

Hur blir man av med blåsor i munnen?

Det finns inga läkemedel som kan ta bort blåsor i munnen helt och hållet. Det finns däremot läkemedel som lindrar symtomen. Vilken typ av behandling du får beror på vad som orsakar dina blåsor i munnen. Om du till exempel har stora besvär med munherpes kan en läkare skriva ut antivirusmediciner som kortar ner tiden då du har symtom.

Vid svampinfektioner i munnen som inte går över av sig själv finns det läkemedel i form av både tabletter och munsköljmedel som kan hjälpa. Om du har OLP och väldigt stora besvär med blåsliknande utslag i munnen kan det i sin tur bli aktuellt att behandlas med kortison under en kortare period.

Vissa läkemedel kan orsaka muntorrhet, som i sin tur kan ge upphov till blåsor i munnen. Om du tar ett läkemedel som orsakar muntorrhet och har börjat få blåsor i munnen kan det vara en god idé att prata med din läkare om ett eventuellt läkemedelsbyte.

Diagnos vid blåsor

Många som får blåsor behöver inte söka vård eftersom besvären går över av sig själv. Om du däremot har blåsor i munnen i mer än två veckor är det viktigt att kontakta en vårdcentral och få en diagnos. Samma sak gäller om du har blåsor i munnen som svider väldigt mycket eller gör att du inte kan äta ordentligt.

Vem kan hjälpa dig vid blåsor?

Kan blåsor behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan hjälpa till med att bedöma symtom om du har blåsor, och även hjälpa dig att få rätt behandling.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
20 mars 2024 kl 15:18
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!