Svullna ben
En person sitter i en säng och känner på sina ben.

Svullna ben

Svullna ben är något som alla kan drabbas av tillfälligt, ofta i samband med stillastående eller stillasittande. Läs mer här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med svullna ben på en plats som passar dig.

Vad är svullna ben?

Svullna ben är en vätskeansamling i benen som gör att de svullnar. Läs mer.

Vad är svullna ben?

Svullna ben innebär att vätska har samlats i benens vävnad. Det uppstår då en svullnad som man kallar för ödem. Du kan få svullnad i ansiktet, på armarna och andra delar av kroppen, men svullna ben och anklar är vanligast. Kroppens position påverkar transporten av blod från dina vener. Särskilt äldre personer med försämrad blodcirkulation kan få svullna ben, men det är inte något som enbart drabbar äldre.

Svullna ben behöver inte vara farligt i sig även om det kan göra ont och påverka rörligheten. Däremot så kan det vara ett tecken på att viktiga funktioner inte fungerar som de ska. Svullna ben kan också vara en indikation på hjärtsvikt och innebära förhöjd risk för infektioner i benen.

Insektsbett, skador och inflammationer kan också ge dig svullna ben men då beror det inte på vätskeansamling, vilket är vad man normalt syftar på när man talar om svullna ben.

Symtom på svullna ben

Det tydligaste symtomet på svullna ben är att benen känns större än normalt.

  • Vid lymfödem kan huden bli tjockare och kännas spänd.
  • Benen känns tunga.
  • Venösa ödem ger ofta svullna fötter och anklar.

Orsak till svullna ben

Svullna ben kan vara något som är harmlöst och normalt, efter till exempel en längre flygresa under vilken du inte kunnat röra på dig. Det är också normalt att få svullna ben under graviditeten, på grund av förändringar i blodcirkulationen.

Om du har problem med svullna ben utan att det finns en uppenbar orsak beror det förmodligen på att du har lymfödem, lipödem eller venöst ödem. Lymfödem beror på att lymfvätska samlas mellan huden och muskulaturen på grund av att den inte cirulerar som den ska. Venöst ödem innebär att vätska pressas ut i benen för att blodet inte går tillbaka till hjärtat med tillräcklig kraft. Lipödem är en sjukdom i fettvävnaden som gör så att fettcellerna ökar i storlek i delar av kroppen.

Högt blodtryck och åderbråck förhöjer risken för att du ska drabbas av svullna ben. Sjukdomar som cancer, havandeskapsförgiftning och diabetes kan också orsaka svullna ben. Det faktum att svullna ben kan bero på något allvarligt är en anledning till att söka hjälp så att man kan göra en kontroll.

Varför får man svullna ben när det är varmt?

När det är varmt ökar blodgenomströmningen i kroppen för att den ska kylas ner. Det är alltså normalt att benen svullnar om det är mycket varmt ute.

Vad gör man åt svullna ben och fötter?

Om du kan höja benen med till exempel ett par kuddar brukar svullnaden kunna gå ner eftersom blodflödet förbättras. Genom att undvika långa perioder av stillasittande kan du ofta undvika svullna ben. Ta korta pauser för rörelse eller gör övningar som fungerar medan du sitter. Detta är något som många behöver göra under långa flygresor. Övervikt kan ha en negativ påverkan på cirkulationen och många upplever mindre problem med svullna ben efter att ha gått ner i vikt.

Stödstrumpor, som även kallas kompressionsstrumpor när de ger stark kompression, är en bra produkt för dig med svullna ben. Stödstrumpor anses även kunna motverka blodproppar och åderbråck.

Behandling vid svullna ben

Kompressionsbehandling är vanligt vid ödem. Då får du så kallade kompressionsdelar som är utprovade för dig personligen. De minskar svullnaden genom tryck mot ditt ödem. De fungerar som stödstrumpor men är mer avancerade och anpassade för dig personligen.

Lymfdränage är en form av massage som hjälper om du har svullnad på grund av lymfödem. Observera att ödem sällan går att bota helt och hållet utan det är för många ett kroniskt tillstånd som dock kan lindras genom rätt behandling. Venösa ödem kan behandlas med motion och kompression, precis som lymfödem. Lipödem kan behandlas genom fettsugning.

Diagnos vid svullna ben

Om du har svullna ben är det viktigt att ta reda på varför. Eftersom det kan bero på många olika saker kan man behöva genomföra flera tester för att säkerställa orsaken. Om ett ben svullnar snabbt och du får ont ska du ta kontakt med akutsjukvården.

Vem kan hjälpa dig vid svullna ben?

Kan svullna ben behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan inte fastställa orsaken till svullna ben men ge råd om egenvård.

Publicerad:
22 september 2023 kl 09:40
Uppdaterad:
8 maj 2024 kl 13:08
Faktagranskad av:

Dr. Ulla Pripp, Spec. Allmänmedicin, MD Kardiovaskulär medicin, Medicinskt ansvarig läkare, Läkarintyg Direkt

Källor:

Doktorn.com

1177 (Lymfödem)

1177 (Lipödem)

Netdoktor.se