Tarmvred
Kvinna med tarmvred håller om magen

Tarmvred

I kroppen rör sig tarmarna i kramande rörelser vilket gör att maten fortsätter framåt. Tarmvred innebär stopp i tunn- eller i tjocktarmen.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med tarmvred på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg
Optifit
Bedömning för viktnedgång med läkemedel
Optifit
Bedömning för viktnedgång med läkemedel
Optifit
Bedömning för viktnedgång med läkemedel
Optifit
Bedömning för viktnedgång med läkemedel
Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg

Snabba fakta om Tarmvred

Viktiga länkar
Vad är tarmvred?

Tarmvred uppstår när det blir stopp i tunntarmen eller i tjocktarmen. Läs mer.

Vad är tarmvred?

Tarmvred innebär att det har blivit stopp i tunntarmen eller tjocktarmen, vilket hindrar maten att fortsätta vidare i tarmarna. Detta kan bero på att något har fastnat på vägen eller att tarmrörelserna tillfälligt har stannat.

Inne i kroppen rör sig tarmarna med kramande rörelser för att föra maten framåt. Det är när denna rörelse stannar som man drabbas av tarmvred. Det kan ske väldigt plötsligt men det kan också ske gradvis under en kort period. Tarmvred kan gå över av sig självt men det är ett allvarligt tillstånd och kräver oftast sjukhusvård.

Hur vet man att man har tarmvred?

Symtomen för tarmvred kan komma snabbt eller långsamt under några dagar – det beror på vart i tarmen det är stopp. Här är vanliga symtom på tarmvred:

Kan man göra något åt tarmvred själv?

Det finns inget som man själv kan göra åt tarmvred när det väl har hänt. Det kan gå över av sig själv men behöver oftast sjukvård. Om man misstänker att man har drabbats av tarmvred eller om någon i ens närhet uppvisar symtom är det väldigt viktigt att uppsöka en vårdcentral eller akutmottagning omgående.

Kan man förebygga tarmvred?

För att förebygga tarmvred kan du dricka vatten om du har lätt för att bli förstoppad. Äter du mycket fibrer så kan risken för tarmvred öka om du har stomi på tunntarmen, om du nyligen har opererats eller om du har långsamma tarmrörelser.

Vad kan orsaka tarmvred?

Det finns flera orsaker till varför man drabbas av tarmvred, och vissa har lättare för att drabbas än andra. Det kan vara en klump med mat eller avföring som har fastnat och täppt till eller så kan det finnas en tumör i tarmen. Orsaken kan också vara att tarmen har växt ihop efter en magoperation eller att den vridit runt av sig själv.

Att tarmrörelserna stannar kan bero på om man har haft mycket ont till exempel efter ett gallstensanfall. Hos barn är den vanligaste orsaken att tarmen åkt in i den efterföljande delen av tarmsystemet.

Det kan också vara ett symtom på en annan sjukdom, till exempel:

  • Inflammation eller infektion i magen, till exempel en inflammerad tarmficka eller blindtarmsinflammation.
  • Förändrad saltbalans i kroppen.
  • Att du har svåra smärtor i magen, till exempel på grund av gallsten. En gallsten kan också täppa till tarmen och bidra till tarmvred.

Behandling av tarmvred

Vilken behandling du får beror på vad som har orsakat stoppet och var i tarmen det finns.

När man har tarmvred så förlorar kroppen mycket näring och vätska. Därför går behandlingen av tarmvred först ut på att du får näring och vätska direkt i blodet.

Innehållet i magen och tarmen kan behöva tas bort för att minska trycket i tarmarna.

Du kan få smärtstillande läkemedel om du har mycket smärta.

Operation för tarmvred

Tarmvred som beror på att något har fastnat i tarmen opereras i de flesta fall, oftast så snart som möjligt. Kirurgen öppnar då upp magen och försöker få bort hindret. Kirurgen kan också vrida tillbaka tarmen om den har vridits om sig själv.

I vissa fall kan en läkare vrida tillbaka den sista delen av tjocktarmen utan att operera. Men du kan ändå behöva genomgå en operation efter det, så att du inte får tarmvred igen. Då opereras den del av tarmen som har vridit sig bort.

Om tarmrörelserna har stannat

Om tarmrörelsen har stannat så behandlas det som har orsakat stoppet. Det kan bland annat orsakas av blindtarmsinflammation, inflammerade tarmfickor och gallsten.

Har du fått tarmvred på grund av läkemedel kan det räcka med att du slutar använda läkemedlet.

Du kan också få läkemedel som gör att tarmrörelserna kommer igång igen.

Komplikationer vid tarmvred

De komplikationer som kan uppstå vid tarmvred är allvarliga och måste opereras snabbt. Det som kan hända är:

  • Delar av tarmen får inte längre någon blodtillförsel och risken för dödlighet ökar.
  • Det kan gå hål på tarmen om det samlas mycket tarminnehåll. Då kommer bakterier från tarminnehållet ut i kroppen. Det kan leda till sepsis.

Om du misstänker att du har drabbats av tarmvred bör du söka vård akut.

Undersökning av tarmvred

Vid misstanke om tarmvred så blir du undersökt av en läkare. Läkaren undersöker din mage genom att trycka och lyssna på den. Läkaren kan behöva undersöka ändtarmsöppningen med sitt finger.

Du får lämna blodprov, bland annat ett CRP-prov. Det visar om du har en infektion eller inflammation i kroppen. Du får också lämna ett urinprov.

Du kommer behöva röntga magen, detta gör man med datortomografi om läkaren misstänker att du har tarmvred. Tarmvred syns ofta tydligt på röntgenbilderna.

Vem kan hjälpa dig vid tarmvred?

Publicerad:
22 september 2023 kl 09:40
Uppdaterad:
22 september 2023 kl 09:40
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!