Artrit
En person stretchar sin nacke.

Artrit

Artrit är en sjukdom som drabbar lederna. Artrit drabbar kvinnor oftare än män och artrit kan i dagsläget inte botas.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med artrit på en plats som passar dig.

Vad är artrit?

Artrit är en ledinflammation som inte kan botas men begränsas med behandling. Läs mer.

Vad är artrit?

Artrit är en inflammation som drabbar ledkapslarna. De sitter runt våra leder och innehåller ledvätska som gör det lättare för två ben i kroppen att glida mot varandra. Vid artrit påverkas rörelseförmågan i leden. Artrit i fingrar och fotleder är vanligt, liksom artrit i knän. Men inflammationen kan även drabba andra leder i kroppen.

Det finns flera olika inflammatoriska ledsjukdomar, de brukar kallas för artriter och artrit är alltså en övergripande term. Allvarligare former av artrit kan öka risken för hjärtinfarkt och stroke. Därför är det bra att börja behandla artrit tidigt, innan problemen är så stora att de innebär ett hinder i vardagen.

Vad är reumatoid artrit?

Reumatoid artrit, som även kallas ledgångsreumatism, är en kronisk ledsjukdom som drabbar flera av kroppens leder. Ledgångsreumatism är inte begränsad till problem med lederna utan inflammationen kan även drabba blodkärlen, lungorna, hjärtat, ögonen och andra delar av kroppen.

Bechterews sjukdom är en ganska allvarlig form av reumatoid artrit som inte minst påverkar ryggraden. Psoriasisartrit är en annan ledsjukdom, den uppträder i kombination med psoriasis och kan leda till funktionsnedsättning om den inte behandlas.

Vad är det för skillnad på artrit och artros?

Artrit drabbar i regel hela kroppen och kan ge symtom i många av dess leder. Artros är istället koncentrerad till ett mindre område, som en specifik led. Artros är mycket vanligare än reumatoid artrit. Man brukar säga att en av fyra personer över 45 år har artros.

Kan artrit gå över?

Artrit kan behandlas så att symtomen lindras men det går inte att bota den helt och hållet i dagsläget.

Artrit symtom

Hur artrit yttrar sig kan variera mycket från person till person. För många kommer besvären i perioder. Här är några vanliga symtom på artrit:

  • stela och ömma leder på morgonen
  • värk i lederna, ofta i händer och fötter
  • svullna leder
  • leder som känns varma, när du har en svår inflammation
  • knutar i underhuden
  • artrit kan påverka det allmänna tillståndet och göra så att du blir trött.

Orsaker till artrit

Orsaken till artrit är att kroppens immunförsvar reagerar på de egna lederna vilket gör att vita blodkroppar ansamlas där. Det i sin tur leder till svullnad och inflammation. Man vet inte exakt vad det är som gör att immunförsvaret reagerar på det här sättet. Vissa sjukdomar kan göra så att artrit bryter ut, och rökning anses vara en stor riskfaktor. Samma sak gäller kraftig övervikt och om du under lång tid utfört en monoton rörelse som belastat en led.

Även ärftliga faktorer tycks spela stor roll, både när det gäller risken att drabbas av artrit och hur allvarligt förloppet blir. Risken för att drabbas av artrit ökar med stigande ålder. Det är vanligt att artrit bryter ut i 60- till 70-årsåldern. Kvinnor drabbas oftare än män av artrit och man tror att det beror på hormonella förändringar under till exempel klimakteriet.

Egenvård vid artrit

Så vitt man vet idag går det inte att förebygga artrit helt och hållet. Om du har artrit eller artros finns det dock mycket du kan göra för att lindra dina symtom och för att minska risken för att din artrit ska försämras. Fysisk aktivitet är bra, även om det gör lite ont. Genom att träna händer och fötter minskar risken för att rörelseförmågan ska försämras. Att ha bra skor som ger stöd åt foten är viktigt om du har artrit i fötterna. Att sluta röka minskar risken för flera sjukdomar som kan uppkomma tillsammans med artrit.

Behandling vid artrit

Inflammationer kan dämpas med olika läkemedel. Du kan också få läkemedel för smärtlindring vid behov. Fysio- och arbetsterapi kan behövas för bibehållen rörelseförmåga. Stödskenor som skonar dina leder vid artrit kan också underlätta mycket. Du kan också få hjälpmedel som innebär att du klarar fler moment i din vardag, även om du inte längre har samma greppstyrka, på grund av artrit. Om du har artrit kan du få hjälp av ett team med experter inom flera relevanta områden för att du ska kunna leva med så små besvär som möjligt.

Hur botas artrit?

Det finns inget botemedel mot artrit idag men med rätt behandling som sätts in i rätt tid kan man uppnå mycket goda resultat.

Diagnos vid artrit

Om du har ont i lederna ska du vända dig till vården och få orsaken utredd. Sök hjälp direkt om lederna är varma och svullna och om du samtidigt har feber.

Vem kan hjälpa dig vid artrit?

Kan artrit behandlas av nätläkare?

Nätläkare kan ge råd och stöd om du har artrit men det kan krävas möten med flera specialister för att du ska få rätt diagnos och behandling.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:35
Uppdaterad:
28 maj 2024 kl 13:46
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!