Lustgasbehandling tandvård
Patient ligger i tandläkarstol och får hjälp av tandvårdspersonal

Lustgasbehandling tandvård

Lustgas är ett narkosmedel och kan ibland ges av tandläkare för att minska oro hos patienter som är oroliga inför ett besök.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder lustgasbehandling tandvård där det passar dig.

Snabba fakta om Lustgasbehandling tandvård

Viktiga länkar

Läs mer om olika besvär och behandlingar gällande tandvård. (Vården.se)

Tandpriskollen (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket)

Tandvårdsstöd (Försäkringskassan)

Lustgasbehandling tandvård

Lustgas är ett narkosmedel som används för att minska smärta. Läs mer.

Lustgasbehandling tandvård

Lustgas kan vara ett alternativ till dig som är orolig eller rädd för ditt besök hos tandläkaren. Lustgas är en behandling som bara några få kliniker har men som används av folk som är rädda för att gå till tandläkaren.

Lustgas är dikväveoxid, en gas med den kemiska beteckningen N2O. Lustgas används som smärtlindrande läkemedel i kombination med syrgas. Gasen är färglös och har en smak och lukt som brukar beskrivas som sötaktig.

Vad är lustgas till för?

Lustgas förekommer inom både vården och tandvården. Den ges i kombination med syrgas i en blandning som påverkar hjärnan direkt. Den hjälper dig att slappna av så att du inte upplever smärta lika starkt. Även om smärtan inte försvinner helt så höjs din smärttröskel som en följd av att du andas in lustgas.

När du tar lustgas är du fortfarande vaken vilket gör att du kan prata och svara på frågor. Du kommer känna sig avslappnad och inte uppleva lika mycket oro under behandlingen. Om du brukar känna av kväljningar eller andra besvär hos tandläkaren så kan lustgas minska eller ta bort den känslan helt.

Så går det till att ge lustgas

Du andas in lustgas med ett lugnt och djupt andetag genom en mask eller ett rör kopplat till behållaren där gasen finns. Effekten kommer mycket snabb. Lustgas verkar lugnande för hjärnan och gör det lättare för dig att slappna av under behandlingen. Lustgas kan ges med olika styrka av tandläkaren, beroende på ditt behov. En del i behandlingen brukar vara att prova sig fram till hur hög koncentration av lustgas det ska vara i luften som andas in.

Innan lustgas

Innan du ska på ditt besök hos tandläkaren kan det vara bra att tänka på följande:

  • minska risken för att må illa genom att inte äta eller dricka ca två timmar innan din behandling
  • vet du med dig att du lätt blir täppt i näsan bör du ta nässpray en stund innan behandlingen.

Du kan också bli kallad på ett extra besök hos tandläkaren innan din behandling. Detta för att gå igenom hur behandlingen kommer att gå till och för att testa masken.

Efter lustgas

Påverkan från lustgas är kortvarig och du behöver inte vidta några särskilda åtgärder för att du andats in gasen. Du kan få huvudvärk och känna illamående och trötthet efter att ha fått lustgas, men många upplever inga bieffekter överhuvudtaget. Du kan köra bil redan 30 minuter efter att du fått lustgas.

Vad kostar lustgas?

Att få lustgas hos tandläkaren är en kostnad utöver den vanliga avgiften för själva behandlingen. Hur hög kostnad det kan bli varierar beroende på klinik och hur lång tid som du behöver lustgasen. Det kan kosta allt mellan 1300 och 11 000 kronor.

Viktigt att veta är också att få lustgas innebär en större insats från tandläkaren. De behöver mer personal och förberedelser inför ditt besök. Om du därför inte dyker upp på ditt besök kommer du debiteras en högre kostnad än vad du hade vid ett vanligt besök. Därför är det viktigt att avboka besöket i god tid.

Fördelar med lustgas

  • Lustgas är effektivt och väldigt snabbverkande.
  • Lustgas kan kombineras med andra typer av smärtlindring.
  • Besvären du känner vanligtvis hos tandläkaren minskar eller försvinner helt.

Nackdelar med lustgas

  • Lustgas kan orsaka skador om det tas hos någon som inte är legitimerad.
  • Det är en väldigt kostsam behandlingsmetod.

Vem kan hjälpa dig med lustgas?

Publicerad:
24 november 2022 kl 11:10
Uppdaterad:
12 juli 2023 kl 10:30
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!