Xantelasma
Kvinna får fläckar på ögonlocken borttagna.

Xantelasma

Xantelasma är ofarliga kolesterolbildningar på ögonlocken, som du kan ta bort på skönhetsklinik. Läs mer om xantelasma här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med xantelasma på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Diagnostiskt Centrum Hud Hötorget
Besök hos hudläkare
Norrmalm, Stockholm
Diagnostiskt Centrum Hud Hötorget
Besök hos hudläkare
Norrmalm, Stockholm
Diagnostiskt Centrum Hud Göteborg
Besök hos hudläkare
Stampen, Göteborg
GHM Göteborgs Hudläkarmottagning
Besök hos hudläkare
Inom Vallgraven, Göteborg
GHM Göteborgs Hudläkarmottagning
Besök hos hudläkare
Inom Vallgraven, Göteborg
Diagnostiskt Centrum Hud Hötorget
Besök hos hudläkare
Norrmalm, Stockholm

Snabba fakta om Xantelasma

Viktiga länkar
Vad är xantelasma?

Xantelasma är kolesterolbildningar på ögonlocken. Läs mer.

Vad är xantelasma?

Xantelasma är en åkomma som drabbar huden. Den drabbade får upphöjningar på ögonlocken som består av kolesterol. De uppstår ofta i ögonvrån eller på den övre delen av ögonlocken. Även den undre delen av ögonlocken kan drabbas av xantelasma. Att fett lagras vid ögonen på detta sätt är relativt vanligt.

Xantelasma är inte farligt i sig. Det är dock ofta ett tecken på bakomliggande sjukdom eller på livsstilsfaktorer som du kan behöva göra något åt. Xantelasma påverkar heller inte synen, om inte hudupphöjningarna blir så stora att de är i vägen. Många som har xantelasma upplever det också som estetiskt störande och väljer därför att uppsöka en skönhetsklinik för att få kolesterolbildningarna borttagna.

Symtom på xantelasma

  • Xantelasma syns i form av upphöjda förändringar på ögonlocken.
  • Upphöjningarna kan vara gulaktiga.
  • Om du har förhöjda blodfetter är det troligt att hudförändringarna beror på xantalasma.

Varför får man xantelasma?

Det finns en koppling mellan xantelasma och högt kolesterolvärde, men hur stark kopplingen är vet man inte idag. Ofta är ärftliga faktorer orsak till xantelasma. Det är framförallt äldre personer som drabbas av xantelasma.

Kan xantelasma försvinna?

Ja, xantelasma kan i vissa fall gå tillbaka av sig själv och även försvinna helt för att aldrig komma tillbaka. Men det är vanligare att det inte går bort och att ansamlingen av fett snarare blir större. Om xantelasma är återkommande beror det ofta på en underliggande orsak som behöver kollas upp. Samma sak gäller om det inte går över av sig själv.

Egenvård vid xantelasma

Du kan inte ta bort xantelasma på egen hand, utan bara förebygga indirekt genom att försöka leva hälsosamt. Särskilt du som tidigare haft xantelasma, och som har för höga värden när det gäller blodfetter, behöver tänka på att leva sundare. Mer motion och mindre mat med farliga blodfetter är nyckeln till bättre hjärt- och kärlhälsa.

Hur får man bort xantelasma?

Koldioxidlaser, kirurgi och etsning med triklorättiksyra är exempel på metoder som kan ta bort xantelasma. Dessa ingrepp genomförs på skönhetsklinik och brukar ge ett mycket bra resultat. Det är dock inte säkert att effekten förblir permanent utan xantelasma kommer ofta tillbaka.

De underliggande orsakerna till xantelasma, som förhöjda blodfetter, kan behandlas med olika läkemedel och genom livsstilsförändringar som kan kräva kontakt med till exempel en dietist.

Vad kostar det att ta bort xantelasma?

Xantelasma tas bort av estetiska skäl och inte medicinska, vilket innebär att du själv får bekosta ingreppet. Vad det handlar om för summa beror helt på vilken metod som används, hur mycket vävnad det är som ska tas bort och på vilken klinik du väljer att genomföra ingreppet. Skillnaderna i pris kan vara väldigt stora. Ofta krävs det mer än en behandling för att upphöjningarna kan försvinna.

För att du ska få en xantelasma behandling bekostad inom ramarna för skattefinansierad vård krävs det att upphöjningarna ger problem som inte bara är rent kosmetiska – och det är mycket ovanligt.

Diagnos vid xantelasma

Genom att titta på xantelasma-bilder kan du själv skaffa dig en ganska välgrundad uppfattning gällande om du har xantelasma. Att ställa diagnosen brukar alltså vara enkelt. Men du ska inte nöja dig med det, utan bör gå vidare och få orsak fastställd.

Du ska ta kontakt med vården direkt om du upptäcker gula fläckar på ögonlocken. Det gäller särskilt vid misstänkt xantelasma på yngre personer. Om xantelasma beror på högt LDL-kolesterolvärde, eller om det är detta som misstänks vara orsaken, är det viktigt att göra en ordentlig hälsokontroll. Bland annat eftersom risken för hjärtinfarkt kan vara förhöjd.

Vem kan hjälpa dig vid xantelasma?

En skönhetsklinik kan hjälpa dig att ta bort kolesterolbildningarna, men för utredning av den bakomliggande orsaken måste du söka hjälp hos någon av ovanstående.

En nätläkare kan diagnostisera xantelasma men kan inte behandla åkomman.

Publicerad:
3 oktober 2023 kl 14:07
Uppdaterad:
3 oktober 2023 kl 14:07
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan. 

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!