Karpaltunnelsyndrom
En person stöttar upp sin ena handled.

Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom innebär att den kanal som nerver och senor passerar genom har kommit i kläm.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med karpaltunnelsyndrom på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Karpaltunnelsyndrom

Pris
 • Karpaltunnelsyndrom kan drabba både män och kvinnor, men är mest vanligt bland kvinnor i 40-60-årsåldern. Det förekommer även i slutet av graviditeten hos en del kvinnor.
 • En sjukgymnast eller en arbetsterapeut kan ge dig en stödskena, så kallat ortos, att använda under natten och ge råd.
Om karpaltunnelsyndrom

Karpaltunneln är en kanal som befinner sig handloven. Genom karpaltunneln går medianusnerven och senor till fingrarnas muskler. Karpaltunnelsyndrom sker när nerven kommer i kläm när utrymmet har minskas. Läs mer.

Om karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom är ett tillstånd där den nerv som går till fingrarna kläms ihop vid handleden. Karpaltunneln är en kanal som går genom handleden. Här finns blodkärl och senor till de muskler som böjer fingrarna, samt den så kallade medianusnerven. Medianunusnerven är en nerv som går ut till tummen, pekfingret, långfingret och delar av ringfingret. Vid karpaltunnelsyndrom kläms medianusnerven ihop i karpaltunneln, vilket gör att händerna kan domna och du får svårare att använda händerna. Karpaltunnelsyndrom är ett relativt vanligt tillstånd som går över med tiden.

Symtom på karpaltunnelsyndrom

Några vanliga symtom på karpaltunnelsyndrom är

 • nedsatt känsel i fingrarna
 • det gör ont i handleden och handen
 • svårigheter att greppa föremål
 • lätt att tappa saker
 • svaghet i tummen
 • domningar och stickningar i hand och fingrar.

I vissa fall kan smärtan även stråla hela vägen upp mot axeln. Vissa kan även uppleva torrare händer än normalt. Vanligtvis drabbas handen du använder mest, men besvär kan även förekomma i den andra handen eller i båda händerna.

Orsak till karpaltunnelsyndrom

Orsaken till karpaltunnelsyndrom är en svullnad i området, vilket gör att utrymmet i karpaltunneln minskar och nerven trycks ihop.

Svullnaden kan beror på flera orsaker som exempelvis

 • graviditet – hos gravida är karpaltunnelsyndrom ganska vanlig förekommande, främst från sjätte graviditetsmånaden och framåt.
 • ledsjukdomar, reumatiska eller inflammatoriska i handlovens leder.

Karpaltunnelsyndrom är vanligare ifall du har

 • diabetes
 • hypotyreos.

Andra orsaker till karpaltunnelsyndrom kan vara att du använd dig av vibrerande verktyg, eller att du gjort upprepade rörelser med handen.

Egenvård vid karpaltunnelsyndrom

Detta kan du göra själv för att lindra karpaltunnelsyndrom:

 • Undvika överbelastning av händerna. Ta en paus om du upplever trötthet i armar och händer.
 • Avlasta handen du använder mest genom att träna den andra handen istället.
 • Använda handledsstöd under natten. Det hjälper att hålla handlederna raka så att nerven inte kommer i kläm och besvären förvärras. Handledsstöd finns att köpa på apotek.

Behandling vid karpaltunnelsyndrom

Beroende på hur stora dina besvär är finns det olika behandlingar som kan hjälpa dig med besvären.

Fysioterapi

Av en fysioterapeut kan du få hjälp med övningar som du kan göra för att minska dina besvär med karpaltunnelsyndrom. Hitta en fysioterapeut här.

Inflammationshämmande läkemedel

Inflammationshämmande läkemedel kan hjälpa mot karpaltunnelsyndrom, ifall senorna i dina handleder är inflammerade.

Operation

Om du har stora besvär trots annan behandling kan operation krävas för att bli av med karpaltunnelsyndrom. Operationen tar endast femton minuter och innebär att en kirurg skär av de ledband som täcker karpaltunneln, så att trycket på nervet minskar. Ledbandet läker av sig själv efter operationen och bildar ny vävnad i snittet som gjordes. Ledbandet blir därefter lite längre vilket gör att nerven får mer plats.

Injektion av kortisol

En injektion av kortisol i vävnaden kring karpaltunneln kan hjälp till med att minska inflammationen och svullnaden, vilket i sin tur besvären. Detta kan vara ett alternativ för personer som har en reumatisk sjukdom. Men resultatet är ofta tillfälligt.

Diagnos vid karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom är en klinisk diagnos som ställs genom anamnes vilket betyder att patienten får redogöra för sina symtom för läkaren. I detta fall är symtomen domningar i tummen, pekfingret, långfingret och ringfingret eftersom det är där medianusnerven går.

Vem kan hjälpa dig vid karpaltunnelsyndrom?

Kan en nätläkare hjälpa dig med karpaltunnelsyndrom?

En nätläkare kan hjälpa dig ställa en diagnos som ligger till grund för dina besvär och ge dig rådgivning, men du måste vända dig till en fysisk vårdcentral för att få behandling.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:34
Uppdaterad:
28 maj 2024 kl 13:46
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: