Psykodynamisk terapi
En man sitter i en stol med korsade ben framför en färgglad målning.

Psykodynamisk terapi

Psykodynamisk terapi är ett gemensamt namn för terapeutiska behandlingar som ökar förståelse för dig själv och dina relationer.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder psykodynamisk terapi där det passar dig.

Snabba fakta om Psykodynamisk terapi

Pris

Mellan 800 och 1 500 kr per besök.

Viktiga telefonnummer

112 – Om du funderar på att ta ditt liv och det är akut.

Vad är psykodynamisk terapi?

Psykodynamisk terapi, PDT, är ett gemensamt namn för terapeutiska behandlingar som resulterar i en ökad förståelse för dig själv och dina relationer. Läs mer.

Vad är psykodynamisk terapi?

Psykodynamisk terapi, PDT, är ett samlingsnamn för terapiformer som grundar sig i psykoanalysen och ett humanistiskt förhållningssätt. Det innebär att behandlingen förutsätter att du har ett omedvetet inre liv som till största delen har formats av dina relationer under uppväxtåren. Dessa erfarenheter fortsätter att styra över hur du agerar i dina relationer till både dig själv och andra även i vuxen ålder. När du omedvetet försvarar dig mot obehagliga känslor och rädslor skapar det psykiska besvär som begränsar dig.

Hur går psykodynamisk terapi till?

Vid psykodynamisk terapi utforskar du tillsammans med en behandlare tidiga minnen, upplevelser och relationer. Din terapeut arbetar utifrån acceptans för din situation och berättelse och lyssnar utan att bedöma eller ge råd. Meningen med psykodynamisk terapi är att ni gemensamt ska förstå vad som ligger bakom ditt mående så att du får en förbättrad insikt och förståelse för hur du fungerar.

Vad ägnar man sig åt i psykodynamisk psykoterapi?

Inom psykodynamisk terapi ägnar man sig framförallt åt viktiga och nära relationer under din uppväxt. Det är för att PDT anser att det är dessa tidiga relationer som vägleder dig i dina förhållanden även som vuxen. Du kan också komma att utforska trauman, specifika händelser eller minnen som påverkar ditt psykiska mående.

Hur fungerar psykodynamisk terapi?

Genom samtal där terapeuten är nyfiken, engagerad och accepterande utforskar ni gemensamt tidiga upplevelser som kan förklara ditt mående och hur du fungerar i relation till andra idag.

Efter psykodynamisk terapi

Efter en avslutad PDT har du förhoppningsvis fått en bättre självkännedom, insikt och förståelse för dig själv och dina relationer. Vid vissa former av psykodynamisk terapi får du även med verktyg och möjliga lösningar som syftar till att hjälpa dig att hantera eventuella framtida situationer.

Vad kostar psykodynamisk terapi?

Inom regionen ingår patientavgiften för PDT i högkostnadsskyddet. I privat regi varierar priset för psykodynamisk terapi mellan 800 och 1 500 kronor per tillfälle.

Fördelar med psykodynamisk terapi

  • Med hjälp av psykodynamisk terapi får du en förståelse för hur du fungerar och varför, vilket kan förhindra att du får psykiska symtom i framtiden.
  • Det finns flera olika former av terapi inom PDT som är framtagna för att behandla specifika problem. Exempelvis mentaliseringsbaserad terapi som är framtagen för emotionellt instabilt personlighetssyndrom eller panikfokuserad psykodynamisk psykoterapi som hjälper dig som lider av paniksyndrom.

Nackdelar med psykodynamisk terapi

  • PDT tar tid. En behandling tar oftast mellan ett till flera år, vilket kan vara en nackdel med psykodynamisk terapi.
  • Samspelet med din behandlare är väldigt viktigt. Om du inte känner förtroende för eller acceptans från din terapeut bör du ta upp det med personen. Hjälper inte det bör du byta till en annan behandlare.

Vem kan hjälpa dig med psykodynamisk terapi?

Kan man få hjälp med psykodynamisk terapi online?

Eftersom psykodynamisk terapi genomförs via samtal går det att göra tillsammans med en terapeut online. För dig som har svårt att komma ifrån eller tycker att det är besvärligt att ta dig till en mottagning på grund av exempelvis ångest eller depression kan psykodynamisk terapi online vara ett gott alternativ.

Publicerad:
11 juli 2023 kl 09:06
Uppdaterad:
14 juli 2023 kl 11:04
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!