Varför får bebisar gulsot, hur länge varar det – och hur ser gulsot ut?

Varför får bebisar gulsot, hur länge varar det – och hur ser gulsot ut?

2023-03-06 | Nytt på Vården.se

När någon får gulsot visar det sig genom att huden blir gul. Gulsot är mycket vanligt hos nyfödda bebisar, och de flesta barn får det i någon grad. I vissa mycket sällsynta fall kan det dessvärre leda till, eller vara ett tecken på, ett mycket allvarligare problem. Det är därför bra om föräldrar känner till gulsot.

Bebis med gulsot ligger inlindad i en filt på en säng

Vad är gulsot?

Gulsot, även kallat ikterus, kan drabba både nyfödda bebisar och vuxna och uppstår när kroppen får ett överskott av det gula färgämnet bilirubin. Detta kan ske i samband med till exempel en förlossning, eller senare i livet på grund av bakomliggande sjukdomar. 

Vad är Bilirubin?

Bilirubin, som är gult i färgen, är ett ämne som bildas när kroppen bryter ner röda blodkroppar, vilket är en normal process. Leverns uppgift är att ta bort bilirubin från blodet, så det kan passera in i tarmarna och lämna kroppen.

När bilirubin bildas i en högre takt än vad kroppen hinner bryta ner det så bildas ett överskott av bilirubin, vilket leder till gulsot.

Varför får bebisar gulsot?

Precis som vuxna får bebisar gulsot när det finns för mycket bilirubin i blodet – ett nyfött barns lever bryter däremot inte ner bilirubin lika bra som en vuxen persons lever gör. 

Bilirubin bildas vid den normala omsättningen av de röda blodkropparnas hemoglobin. Nyfödda har oftast ett högt blodvärde och behöver bryta ner mycket hemoglobin. 

Samtidigt är leverns förmåga till nedbrytning omogen, och tarmen har inte riktigt kommit igång att utsöndra bilirubinet via avföringen. Bilirubin samlas då i alla kroppens vävnader, och syns som gulsot i huden och i ögonvitorna.

Barn som föds för tidigt har extra omogen lever och därför även långsam nedbrytning av bilirubin. Det gör att gulsot är mycket vanligt hos för tidigt födda barn, och sannolikheten för gulsot ökar ju tidigare barnet är fött.

Vad orsakar gulsot hos nyfödda bebisar?

De flesta friska nyfödda har “normal” gulsot. Detta beror på att nyfödda har fler blodkroppar än vuxna. Dessa blodkroppar lever inte så länge, så mer bilirubin bildas när de bryts ned. Denna typ av gulsot uppträder 2-4 dagar efter att barnet föds och försvinner oftast när barnet är 2 veckor gammalt.

Vilka är tecknen och symtomen på att ens bebis har gulsot?

En bebis med gulsot har hud som ser gul ut. Det börjar i ansiktet, sedan bröstet och magen, och sedan benen. Det vita i ett spädbarns ögon kan också se gult ut. Bebisar med mycket höga bilirubinnivåer kan bland annat vara sömniga och ha dålig aptit. 

Gulsot kan vara svårt att se, särskilt hos spädbarn med mörk hud. Om du är osäker, tryck försiktigt på huden på ditt barns näsa eller panna. Om det är gulsot kommer huden se gul ut när du lyfter fingret. 

Ring läkaren om din bebis:

  • börjar visa tecken på att vara sjuk
  • inte äter bra
  • är sömnigare än vanligt
  • har gulsot som blir värre.

Hur länge varar gulsot hos spädbarn?

Mild gulsot försvinner efter 1 eller 2 veckor eftersom ett barns kropp gör sig av med det extra bilirubinet på egen hand. Vid måttlig till svår gulsot kan barnet behöva stanna längre på sjukhuset, eller läggas in på nytt, och det kan ta lite längre tid.

Om symtomen för gulsot inte skulle försvinna för bebisen och bilirubinhalterna blir mycket höga kan barnet behöva göra en ljusbehandling. Vid en ljusbehandling får barnet ligga under en lampa eller på en filt som avger ett ljus som gör att bilirubinet inte skadar kroppen. Behandlingen pågår tills kroppen har gjort sig av med bilirubinet och ger inga biverkningar.

Källor:

1177

Doktor.se

Vården.se


Publicerad: 6 mars 2023 kl 13:55
Uppdaterad: 6 mars 2023 kl 13:55

Författare:

Skriv kommentar