Snart måste du vara listad på en vårdcentral – Svenska Läkarförbundet tycker till om nya lagen

Snart måste du vara listad på en vårdcentral – Svenska Läkarförbundet tycker till om nya lagen

Den 1 juli 2022 träder en ny lag i kraft inom primärvården, och den kommer att innebära en del förändringar när det gäller att lista sig på vårdcentraler som patient. Sofia Rydberg Stale, ordförande för Svenska Läkarförbundet, delar med sig av sina åsikter.

14 april 2022 kl 10:33

Vad innebär den nya lagen om primärvården?

Att vara listad betyder att man som patient är ansluten till en vårdcentral, dit man går för alla sina vårdbehov. Den nya lagen för listningar beskrivs som en primärvårdsreform, och kommer att innebära en rad olika förändringar för både patienter och vårdcentraler. Lagen innebär att:

  • patienter automatiskt listas på den vårdcentral som ligger närmast där man är folkbokförd, och får en förtydligad rätt till fast läkare.
  • regioner är skyldiga att ha en elektronisk listningstjänst.
  • patienter får i regel endast lista om sig på annan vårdcentral högst två gånger per år. 
  • regioner har möjlighet att tillfälligt begränsa antalet listade patienter på en vårdcentral. 

Lagen är tänkt att förbättra vårdkvaliteten för patienter

Den nya lagen innebär att de patienter som i dagsläget inte är listade på en vårdcentral, automatiskt kommer att bli det efter den 1 juli 2022. Patienten blir då listad på den vårdcentral som ligger närmast där man är folkbokförd, och får en förtydligad rätt till en fast läkare. Den automatiska listningen förväntas öka patientens känsla av kontinuitet, tillgänglighet och delaktighet i sin egen vård. Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet, berättar mer.

“Som patient är det en fördel att veta vilken vårdcentral du ska vända sig till, och vilken läkare som är din fasta kontakt. Det innebär att du vet om vem eller vilka som har ansvar för helheten och att de kommer att följa dig kontinuerligt. Det är en trygghet.”

Därför är listningar också viktigt för vårdcentraler

Listningar är också hjälpsamt för läkare och vårdcentraler för att kunna planera och dimensionera sin verksamhet, förklarar Sofia.

“Som läkare vill man kunna ta ett helhetsansvar för sina patienter och följa dem långsiktigt. Har man då en lista med patienter som man har ansvar för, säkerställer man att läkare kan ta emot samma patienter, upprätta kontakt och erbjuda en bra och säker vård.”

Begränsat antal listningar hos vårdcentraler

Den nya lagen kommer också att ge regioner möjlighet att begränsa antalet listade personer på en vårdcentral. Det tror man kommer att leda till en bättre arbetsmiljö för läkare, vilket hänger ihop med möjligheten att förse varje listad patient med kvalitativ vård.

“Att begränsa antalet listade patienter på en vårdcentral kommer göra så att fler läkare känner att de gör ett bra jobb för de patienter som man har ansvar för. Vi vet också att en bättre arbetsmiljö kommer leda till att det blir lättare att rekrytera och behålla personal på vårdcentraler”, säger Sofia. 

Svenska läkarförbundet vill se listning på läkare – inte vårdcentraler

Svenska Läkarförbundet känner sig positiva till den nya lagen, då den innebär en önskad reform i primärvården. Däremot kräver de fler åtgärder för att lagen ska få en full effekt.

 “Man kan säga att nästan hela övriga Europa är organiserat så att närmare 100 % har en egen vald läkare. Sverige sticker ut i ett internationellt perspektiv. Vår förhoppning är att man ska komma med regleringar och lagförslag som säkerställer att alla får en fast läkare. Vi är inte där riktigt än, men den nya lagen har i alla fall det som inriktning”, säger Sofia. 

Vet du var du är listad?

Vården.se har tagit fram en funktion där du på ett enkelt och smidigt sätt kan ta reda på var du är listad.