Gastroskopi
Sjukvårdspersonal pratar med patient

Gastroskopi

Gastroskopi innebär att matstrupen, magsäcken och tolvfingertarmen undersöks med hjälp av en mjuk slang som förs in via munnen.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder gastroskopi där det passar dig.

Boka tid för gastroskopi

Heden Clinic
Konsultation inför gastroskopi
Vasastaden, Göteborg
Heden Clinic
Konsultation inför gastroskopi
Vasastaden, Göteborg
Heden Clinic
Konsultation inför gastroskopi
Vasastaden, Göteborg
Heden Clinic
Konsultation inför gastroskopi
Vasastaden, Göteborg
Heden Clinic
Konsultation inför gastroskopi
Vasastaden, Göteborg
Heden Clinic
Konsultation inför gastroskopi
Vasastaden, Göteborg

Snabba fakta om Gastroskopi

Om gastroskopi
  • Vid gastroskopi används en mjuk slang som förs in via munnen och leds ner till magsäcken.
  • Syftet med en gastroskopi är att undersöka om du till exempel har ett sår, en inflammation eller tumörer inuti magen.
  • Många känner obehag och oro inför en gastroskopi, och då kan man få smärtstillande och lugnande läkemedel.
Viktiga länkar
Vad är gastroskopi?

Gastroskopi innebär att insidan av magen undersöks med hjälp av en mjuk slang. Syftet är att hitta orsaken till smärta eller andra symtom som härstammar från den övre mag- och tarmkanalen. Läs mer.

Vad är gastroskopi?

Vid en gastroskopi används ett särskilt instrument för att undersöka insidan av magen. Instrumentet gör det möjligt att ta bilder och plocka vävnadsprover, och på så vis reda ut den bakomliggande orsaken till symtom från övre mag- och tarmkanalen.

Varför gör man gastroskopi?

Du kan behöva genomföra en gastroskopi om du känner obehag eller har ont i det övre magpartiet. Gastroskopi kan även nyttjas för att hitta orsaken till följande:

Vad ser man vid en gastroskopi?

Gastroskopi kan exempelvis visa om du har sår, inflammation eller tumörer i övre delen av magen. Genom att ta prover på vävnad går det att se om du har magsårsbakterier inuti magsäcken, någon form av inflammation eller cellförändringar.

Undersökningen kan också visa om du har refluxsjukdom, alltså att det läcker magsyra från magsäcken upp till matstrupen. Med hjälp av det så kallade gastroskopet går det att spela in eller ta bilder under undersökningen, och detta kan sparas för att sedan användas som jämförelsematerial vid en senare behandling.

Hur går en gastroskopi till?

Instrumentet som används vid en gastroskopi består av en mjuk slang som har en längd på ungefär en meter, och en diameter på cirka en centimeter. Längst fram på gastroskopet sitter en kameralins med integrerad belysning. Gastroskopet är kopplat till en bildskärm och dator som gör att man kan se bilder inifrån magen. Det är antingen en specialistsjuksköterska eller läkare som genomför gastroskopin, men det brukar oftast vara totalt två vårdgivare i rummet som hjälper till med exempelvis läkemedel och provtagningar.

Metod

Innan gastroskopin sätter personalen in en tunn slang i din arm eller hand. Detta kallas för venkateter och är till för att vid behov kunna ge dig smärtstillande eller lugnande läkemedel. Därefter får du lägga dig ner på din vänstra sida ovanpå en brits. Innan själva gastroskopet förs in sprejar läkaren lokalbedövning i din hals. Om du känner dig väldigt orolig eller spänd kan du även få lugnande läkemedel genom venkatetern.

Efter att du fått lokalbedövning i halsen får du bita i ett ihåligt munstycke som ska motverka att du biter i slangen. Genom hålet i munstycket förs gastroskopet ner. När instrumentet förs ner genom svalget kommer läkaren be dig svälja, men därefter är det bra om du inte sväljer överhuvudtaget. Låt istället saliven rinna ner på underlägget som placerats under din kind.

Hur känns gastroskopi?

När gastroskopet förs ner i matstrupen kan både hostreflexen och kräkreflexen triggas igång. Trots att gastroskopi kan trigga kräkreflexen behöver du inte oroa dig för att kräkas, eftersom du fastat innan undersökningen. Under undersökningens gång kan läkaren behöva spruta in vätska eller blåsa in gas i gastroskopet i syfte att få tydligare bilder. Då kan det spänna i magen en liten stund. Om man behöver ta vävnadsprover kommer läkaren föra in en speciell tång, men detta är smärtfritt eftersom du inte har smärtnerver i slemhinnan.

Hur obehagligt är gastroskopi?

Många kan tycka att det känns obehagligt eller skrämmande med gastroskopi. Då är det viktigt att du berättar om dina känslor för läkaren. Det är också bra att försöka tänka på hur viktig undersökningen är för att hitta orsaken till dina besvär. Många personer som genomgår en gastroskopi brukar klara av det bättre än de trott i förväg.

I enstaka fall kan det vara aktuellt att bli sövd inför en gastroskopi. Att bli sövd räknas dock som ett större ingrepp än en vanlig gastroskopi. De allra flesta klarar av undersökningen utan att bli sövda, exempelvis genom extra stöd från personalen och lugnande läkemedel.

Hur lång tid tar en gastroskopi?

Själva gastroskopin brukar bara ta ungefär 10 minuter att genomföra. Oftast befinner du dig på mottagningen i totalt 30 minuter.

Innan gastroskopi

Inför gastroskopin ska du fasta under minst sex timmar, vilket innebär att du varken ska äta eller dricka. Om du har mediciner som du måste ta så kan du inta dem upp till två timmar innan undersökningen, med lite vatten. Somliga behöver förbereda sig på andra sätt inför en gastroskopi. Kontakta mottagningen om du känner igen dig i något av följande:

  • du tar insulin för diabetes typ 1 eller 2
  • du tar blodförtunnande läkemedel
  • du har någon gång haft en bakterieinfektion i hjärtklaffarna
  • du har ett medfött hjärtfel, en inopererad klaffprotes eller fel på hjärtklaffarna.

Efter gastroskopi

Efter en gastroskopi ska du inte äta eller dricka på minst 30 minuter. Helst bör du vänta en hel timme. Detta är för att lokalbedövningen i halsen ska försvinna.

Hur mår man efter gastroskopi?

Det första dygnet efter undersökningen är det vanligt att känna lite obehag i halsen.

Gastroskopi – biverkningar och komplikationer

Det är väldigt ovanligt att det uppstår komplikationer efter en gastroskopi. Eventuella komplikationer som exempelvis blodtrycksfall, blödningar eller skador i tarmväggen åtgärdas omedelbart på plats. Om du i samband med undersökningen fått lugnande medicin genom venkatetern så får du stanna kvar i en timme. Du ska även undvika att köra bil den dagen.

Vad kostar gastroskopi?

Priset för en gastroskopi varierar beroende på vart du vänder dig. På en privatklinik kan det kosta uppemot 9 000 kronor, medan det oftast kostar under 1 000 kronor om du vänder dig till en mottagning som finansieras genom din region.

Fördelar med gastroskopi

  • Du får veta varför du lider av olika symtom från övre mag- och tarmkanalen.
  • Du får ofta ett omedelbart svar på vad som orsakar dina besvär.
  • Undersökningen går fort och gör inte ont.
  • Det finns hjälpmedel att få i form av smärtstillande och lugnande läkemedel.

Nackdelar med gastroskopi

  • Du kan känna dig orolig eller nervös inför undersökningen.
  • Du måste fasta i minst sex timmar innan gastroskopin.
  • Du kan känna visst obehag i halsen efter gastroskopin.
  • Du får inte äta eller dricka på minst 30 minuter efter gastroskopin.

Vem kan hjälpa dig med gastroskopi?

Kan gastroskopi utföras av nätläkare?

En nätläkare kan inte utföra gastroskopi.

Publicerad:
22 januari 2023 kl 13:07
Uppdaterad:
14 augusti 2023 kl 16:53
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: