Beläggning på tungan
En person som räcker ut tungan.

Beläggning på tungan

En beläggning på tungan är oftast ofarlig och beror på att det har samlats bakterier där. Läs mer om beläggningar på tungan här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med beläggning på tungan på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Tandläkare Nadejda Stoyanova
Tandläkarundersökning
Skarpnäck, Bagarmossen
Tandläkare Nadejda Stoyanova
Tandläkarundersökning
Skarpnäck, Bagarmossen
Tornkliniken
Tandläkarundersökning
Norrmalm, Stockholm
Tandläkare Nadejda Stoyanova
Tandläkarundersökning
Skarpnäck, Bagarmossen
Tandläkare Nadejda Stoyanova
Tandläkarundersökning
Skarpnäck, Bagarmossen
Kvalident
Tandläkarundersökning
Norrmalm, Stockholm

Snabba fakta om Beläggning på tungan

Om beläggning på tungan
  • Att ha en beläggning på tungan är oftast ingenting att oroa sig för, men i vissa fall kan det vara ett tecken på underliggande sjukdom. 
  • Ibland kan du behöva få hjälp med att ta bort din beläggning på tungan. En tandläkare eller tandhygienist kan ge råd och ta bort illaluktande beläggningar på tungan.
Om beläggning på tungan

En tungbeläggning beror oftast på att det har samlats bakterier på tungan. Beläggning på tungan är relativt vanligt och drabbar såväl barn som vuxna. Läs mer.

Om beläggning på tungan

En frisk tunga ska ha en rosa färg med en tunn genomskinlig beläggning. Om tungan har en vit eller gul beläggning så kan det vara ett tecken på dålig munhygien eller sjukdom. Att ha en beläggning på tungan är relativt vanligt, och drabbar såväl barn som vuxna. I de allra flesta fall är det helt ofarligt och kan åtgärdas med tandborstning, samt bra munvård. Men ibland kan beläggningar på tungan uppstå till följd av sjukdom eller annat tillstånd som behöver diagnostiseras och behandlas. Då är det viktigt att du blir undersökt för att få reda på vilken behandling du behöver. Om du har en beläggning på tungan som du inte kan få bort på egen hand, kan du få hjälp av en tandläkare eller en tandhygienist.

Symtom på beläggning på tungan

Nedan listas några av de vanligaste symtomen på beläggning på tungan:

  • Du har en vit eller gul beläggning på tungan. 
  • Du känner en obehaglig metallisk smak i munnen. 
  • Du har problem med dålig andedräkt. 
  • Du upplever ömhet, sveda och svullnad i tungan. 
  • I vissa fall kan du få sår eller utslag på tungan (till exempel vid svampinfektion).

Du kan få symtom som smakförändringar och muntorrhet.

Varför får man beläggning på tungan?

Att man får en beläggning på tungan är ofta en följd av dålig munhygien. Om man inte borstar tänderna regelbundet kan matrester och bakterier samlas, vilket kan leda till att det bildas en beläggning på tungan. 

Vissa sjukdomar och tillstånd kan orsaka beläggningar på tungan, till exempel diabetes, influensa, förkylning och olika mag- och tarmproblem. En vit beläggning på tungan kan även uppstå till följd av svampsjukdomen candida.

En beläggning på tungan kan också orsakas av vissa läkemedel, rökning eller hög konsumtion av alkohol.

Egenvård vid beläggningar på tungan

Det finns några saker du kan göra för att förebygga beläggningar på tungan:

  • En god munhygien och regelbunden tandborstning
    Att ha en god munhälsa är viktigt för att minska risken för besvär med tungbeläggningar. Det är också bra att använda tandtråd eller mellantandborste för att få bort bakterier och matrester mellan tänderna.
  • Tungskrapa
    Använd en tungskrapa för att förebygga och få bort beläggningar på tungan. Men var dock försiktig med att skrapa tungan med tungskrapa om du lider av muntorrhet eller sjukdom i tungan.
  • Undvik rökning och alkohol
    Rökning och hög konsumtion av alkohol kan öka risken för beläggning på tungan.

Tuggummin och sugtabletter
På apoteket finns det tuggummin och sugtabletter som ökar salivproduktionen och motverkar muntorrhet.

Hur får man bort en beläggning på tungan?

Vid beläggningar på tungan kan du testa att försiktigt borsta tungan med en mjuk tandborste eller en tungskrapa. Mjuk tandborste och tungskrapa kan köpas på apotek.


Ibland kan du behöva få hjälp med att ta bort beläggningen på tungan. Så kan vara fallet om beläggningen på tungan blivit väldigt hård eller luktar. Om du har en beläggning på tungan som du inte kan få bort själv, eller om tungan blir öm när du använder tungskrapa, bör du ta kontakt med en tandläkare för en undersökning. En tandläkare eller tandhygienist kan då hjälpa dig med att avlägsna din beläggning på tungan.

Vem kan hjälpa dig vid beläggning på tungan?

Publicerad:
5 maj 2023 kl 14:08
Uppdaterad:
12 juli 2023 kl 15:42
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!