Hur ändras högkostnadsskyddet för tandvård 2023?

Hur ändras högkostnadsskyddet för tandvård 2023?

2023-05-09 | Tandvård

I Sverige har du möjlighet att få högkostnadsskydd om du gör kostsamma behandlingar inom tandvård. Men hur funkar det rent praktiskt? Och hur ändras högkostnadsskyddet för tandvård i år? Vi undersöker detta och guidar dig i högkostnadsskydds-djungeln!

Högkostnadsskydd för tandvård – vad innebär det?

I Sverige är tandvården idag gratis för dig ända fram till och med året du fyller 24. Efter det får du ett statligt tandvårdsstöd om 300 till 600 kr per år. Hur mycket du får per år beror på hur gammal du är. Men om du ofta går till tandläkaren eller har höga kostnader så finns högkostnadsskyddet där för dig. Högkostnadsskyddet gör att du bara behöver bekosta en del av tandvården själv när din behandling överstiger ett visst belopp.

Beloppet som du ska betala utgår från statens referenspriser. Dessa fasta priser är kopplade till åtgärder som staten anser ger rätt till statligt tandvårdsstöd. Om ett speciellt material används så inkluderas det också i priset. Några exempel på behandlingar är

I Sverige gäller fri prissättning hos tandvården, vilket innebär att tandläkare får bestämma själva vilka priser som gäller för deras behandlingar. Men när du ska beräkna högkostnadsskyddet så gäller det alltså på referenspriserna, och inte priserna som tandläkarna själva väljer – om inte tandläkarens priser är lägre än referenspriserna. Då utgår högkostnadsskyddet från dessa priser.

Vad gäller för högkostnadsskyddet inom tandvård 2023?

Eftersom tandvårdsersättningen baseras på referensprislistan så ändras ersättningen varje gång listan uppdateras. Här hittar du en lista med referenspriser för 2023, som tillhandahålls av Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket.

Så funkar högskostnadsskydd tandvård

Först och främst måste du se till att du går till en tandläkare eller tandhygienist som är ansluten till det statliga tandvårdsstödet – vilket de flesta är.

Om du sedan behöver göra åtgärder som överstiger 3 000 kronor så funkar högkostnadsskydd så här:

  • Du betalar högst 3 000 kronor själv för tandvården under ett år. 
  • Om priset för din tandvård överstiger 3 000 kronor får du ersättning på 50 % av kostnaderna som är mellan 3 000 – 15 000 kronor.
  • Om dina kostnader överstiger 15 000 kronor får du ersättning på 85 % av kostnaderna som är över det beloppet.

Hur räknar jag ut kostnaden för tandvård med högkostnadsskydd?

Ella är 35 år och har varit på flera besök hos tandläkaren på sistone. Hon och tandläkaren har kommit fram till att hon behöver göra en del åtgärder på grund av problem med hennes tänder. Ella får veta att de åtgärder som behöver göras under året uppgår till totalt 20 000 kronor enligt referensprislistan för tandvård 2023. Hennes tandläkare tar samma pris som referensprislistan, vilket gör det enkelt för henne att räkna ut vad som gäller:

  • Först behöver Ella betala 3 000 kronor själv.
  • Hon betalar sedan 50 % av de kostnader som är mellan 3 000 och 15 000 kronor, det vill säga hälften av 12 000 kronor. Det blir 6 000 kronor.
  • Nu återstår 5 000 kronor, varav Ella ska betala 15 %, vilket blir 750 kr.
  • Det totala priset Ella ska betala för sina åtgärder blir totalt 9 750 kronor (3 000 + 6 000 + 750).

Hur betalas högkostnadsskydd?

Det är din tandläkare eller tandhygienist som drar av ersättningen från din räkning. Du behöver alltså inte själv ansöka om ersättningen. Kom ihåg att ersättningen baseras på referensprislistan, och att den slutliga kostnaden beror på det pris som din tandläkare/tandhygienist har valt för åtgärderna. 

Du har rätt att få veta i förväg vad en behandling kommer att kosta. Om du går flera gånger till tandläkaren ska du även få en preliminär skriftlig prisuppgift som visar vad hela behandlingen kommer att kosta.

Om du är nyfiken på kostnader inom tandvården, kan du läsa vår guide om hur mycket det kostar att gå till tandläkaren.

Källor:

Försäkringskassan

Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket

1177


Publicerad: 9 maj 2023 kl 16:24
Uppdaterad: 9 maj 2023 kl 16:24

Författare:

2 Kommentarer

2023-07-02

Sven skrev:

Saknar information om tandvårdskostnad för 85+ patienter

svara
2024-01-06

Niclas skrev:

Ingen tandläkare går efter referenspriset. De tar minst 30% över.

svara

Skriv kommentar