Hitta vård

Vad kostar det att gå till tandläkaren?

Att gå till tandläkaren behöver inte bli en så kostsam historia – du vet väl om att du har rätt till tandvårdsbidrag? Hur mycket du behöver betala sist och slutligen beror på din ålder, vilken mottagning du går till och vilken typ av undersökning eller behandling du gör. Här har vi samlat information om priser och bidrag hos tandläkaren.

Hitta en tandläkare nära dig redan idag!

Anpassa din sökning och boka tid hos någon av våra bokningsbara tandläkare på Vården.se.

Sammanfattning

PrisHur mycket du betalar för tandvård beror till exempel på hur gammal du är och om du har rätt till tandvårdsstöd. Priserna kan också skilja sig från mottagning till mottagning, eftersom fri prissättning gäller på tandvård i Sverige och mottagningarna själva bestämmer priset på behandlingarna.
TandvårdsstödFram till och med året du fyller 23 år är tandvården kostnadsfri. Därefter får du varje år ett tandvårdsbidrag som du kan använda för att betala för tandvården. Hur mycket du får i tandvårdsbidrag beror på vilken typ av och hur mycket tandvård du behöver.


Allmänt tandvårdsbidrag
Det statliga allmänna tandvårdsbidraget är det som de flesta får, vilket är 300 eller 600 kronor per år beroende på din ålder.


Särskilt tandvårdsbidrag
Om du har en sjukdom eller funktionsnedsättning som kan innebära sämre tandhälsa kan du ha rätt att få särskilt tandvårdsbidrag. Du får då 600 kronor per halvår.


Regionalt tandvårdsstöd
Det regionala tandvårdssstödet kan bli aktuellt för dig som har en sjukdom eller funktionsnedsättning som påverkar dina tänder.


Högkostnadsskydd
För dig som behöver kostsam tandvård, eller tandvård ofta, finns ett högkostnadsskydd. När du har betalat en viss summa står Försäkringskassan för en del av de fortsatta kostnaderna.
AbonnemangstandvårdVill du få tandvård till fast pris kan du hos vissa tandläkare välja att skaffa så kallad abonnemangstandvård. Du betalar då en summa varje månad oavsett om du går till tandläkaren eller inte, som en försäkring.
ArbetsskadaOm du skadar tänderna på jobbet kan det räknas som arbetsskada. Då tar Försäkringskassan hand om utredningen och kan betala ersättning.

Vad kostar tandvården?

Vad du betalar för tandvården beror på hur gammal du är, vilken typ av behandling du gör, vilken mottagning du går till och om du har rätt till någon typ av tandvårdsstöd. Du betalar en stor del av kostnaden själv och har alltid rätt att veta på förhand vad behandlingen kommer att kosta.

Fri prissättning inom tandvård

I Sverige gäller fri prissättning på tandvård. Det innebär att varje tandläkarklinik kan bestämma sina egna priser, så samma behandling kan kosta olika mycket på olika kliniker. Därför kan det vara en bra idé att jämföra priserna hos olika mottagningar på förhand.

Om du vill få en fingervisning om vad en behandling ungefär brukar kosta kan du titta på Tandpriskollen, en referensprislista från Tandläkar- och läkemedelsförmånsverket.

Hur mycket du betalar sist och slutligen beror på vilka priser din mottagning har, men du har alltid rätt att få veta på förhand vad behandlingen kommer att kosta.

Tandvårdsstöd

För att alla ska ha råd med tandvård i Sverige finns det olika typer av tandvårdsstöd, vilket i praktiken är ekonomiskt bidrag för tandvård. Det är Försäkringskassan som har hand om de olika bidragen. De skiljer sig lite från varandra, men det finns tre olika typer av statligt tandvårdsstöd: ​​det allmänna tandvårdsbidraget, det särskilda tandvårdsbidraget och högkostnadsskydd. Dessutom finns också det regionala tandvårdsstödet, för dig som har en sjukdom eller funktionsnedsättning som påverkar tänderna.

Gratis tandvård för barn, unga och äldre

Till och med december det år du fyller 23 år är tandvården kostnadsfri om du är försäkrad i Sverige. Det är du vanligtvis om du bor eller jobbar i Sverige. Regionerna bestämmer själva vilken gräns de sätter för kostnadsfri tandvård, men den går som lägst vid 23 år. Efter det får du tandvårdsstöd.

Gäller endast landstingsfinansierad vård

Många regioner erbjuder kostnadsfri tandvård för äldre. Gränsen varierar mellan regioner, men många erbjuder kostnadsfri tandvård från och med 85 års ålder.

Är du 85 år och bor på ett äldreboende eller servicehus omfattas du av avgiftsfriheten inom öppen hälso- och sjukvård och behöver inte betala någonting för nödvändig tandvård, det vill säga den tandvård som behövs för att du ska kunna äta och inte ha ont.

Statligt tandvårdsstöd

Från och med januari det år du fyller 24 år har du rätt till tandvårdsstöd. De flesta får det statliga tandvårdsbidraget, som finns i tre varianter:

  • Allmänt tandvårdsbidrag
  • Särskilt tandvårdsbidrag
  • Högkostnadsskydd.

Allmänt tandvårdsbidrag

Det allmänna tandvårdsbidraget är det vanligaste tandvårdsbidraget. Det får du om du är försäkrad i Sverige och fyller minst 24 år någon gång under året.

Bidraget kan du använda till de undersökningar,  behandlingar och annan tandvård som ger rätt till statligt tandvårdsstöd. Din tandläkare ska kunna svara på om behandlingen kan betalas med tandvårdsbidraget. 

Om du har abonnemangstandvård kan du betala den med det allmänna tandvårdsbidraget.

Hur använder jag mitt tandvårdsbidrag?

För att få tandvårdsstödet behöver du gå till en mottagning som är ansluten till stödet, men de allra flesta är det och kan hjälpa dig med information kring bidraget, till exempel om det täcker den behandlingen du vill ha eller behöver. 

Du behöver inte ansöka om det allmänna tandvårdsbidraget. Säg till din tandläkare på plats att du vill använda bidraget så drar tandläkaren av bidraget från priset.

Hur mycket får jag i allmänt tandvårdsbidrag?

  • Är du 24–29 år är bidraget 600 kronor per år.
  • Är du 30–64 år är bidraget 300 kronor per år.
  • Från och med det år du fyller 65 år är bidraget 600 kronor per år.

Du får bidraget den 1 juli varje år. Du kan spara bidraget och använda två års bidrag under samma år, men du kan inte spara fler än två.

Särskilt tandvårdsbidrag

För dig som har en sjukdom eller funktionsnedsättning som kan innebära en risk för sämre tandhälsa finns särskilt tandvårdsbidrag. Det kan du få om du fyller minst 24 år under året, är försäkrad i Sverige och har någon av de sjukdomar som berättigar det särskilda tandvårdsbidraget, exempelvis muntorrhet från strålbehandling, diabetes och Crohns sjukdom. På Försäkringskassans hemsida hittar du hela listan över vad som omfattas. 

Det är din tandläkare och/eller tandhygienist som bestämmer om du har rätt till särskilt tandvårdsbidrag och kan svara på eventuella frågor du kan ha om bidraget.

Hur mycket får jag i särskilt tandvårdsbidrag?

Det särskilda tandvårdsbidraget är 600 kronor per halvår och du får det den 1 januari och den 1 juli. Du behöver inte använda hela bidraget vid ditt besök, utan kan dela upp det på flera besök. Däremot kan du inte spara bidraget från ett halvår till ett annat.

Behöver jag ansöka om särskilt tandvårdsbidrag?

Tandläkaren eller tandhygienisten bedömer om du behöver särskilt tandvårdsbidrag. Om de gör bedömningen att du behöver bidraget får du underlag för det och du behöver inte ansöka om bidraget, utan det dras då av automatiskt från priset på behandlingen.

Regionernas tandvårdsstöd

För dig som har ett större behov av vård och omsorg i vardagen kan du istället för det allmänna tandvårdsbidraget få det regionala tandvårdsstödet, vilket innebär att du får tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift. Det gäller till exempel dig som har vissa sjukdomar, funktionsnedsättningar eller lider av allvarlig tandläkarskräck. 

Din tandläkare eller tandhygienist vet om du behöver vård som omfattas av det regionala tandvårdsstödet.

Högkostnadsskydd för tandvård

För dig som behöver gå ofta till tandläkaren eller göra kostsamma behandlingar finns högkostnadsskyddet. Det innebär att du betalar högst 3 000 kronor för tandvården under ett år enligt statens referenspriser, eller tandläkarens eller tandhygienistens priser om de är lägre.

Efter det får du ersättning på

  • 50 procent av kostnader som är högre än 3 000 kronor
  • 85 procent av kostnader som är högre än 15 000 kronor.

Referenspriset är ett fast pris som bestäms av staten för varje undersökning eller behandling som ger rätt till statligt tandvårdsstöd. Tandläkaren är inte bunden av referenspriset utan får sätta sina priser själv. Om tandläkaren tar ett högre pris än referenspriset, får du inte ersättning för det belopp som överstiger referenspriset utan måste då betala det själv.

Tandvård till hälso- och sjukvårdspris

I vissa fall kan du få tandvård till samma pris som den övriga sjukvården i din region. Behöver du mycket sådan gäller den vanliga gränsen för högkostnadsskydd, det vill säga 1200 kronor under ett år. Det kan till exempel gälla om du

  • behöver mycket stöd och omvårdnad i vardagen, till exempel om du omfattas av LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (regionernas tandvårdsstöd).
  • behöver tandvårdsbehandlingar som en del av annan vård, till exempel om du ska opereras och inte får ha infektioner i munhålan.
  • har en funktionsnedsättning och/eller sjukdom som riskerar att försämra din tandhälsa.

Tandvård till fast pris

Många tandläkarkliniker erbjuder så kallad abonnemangstandvård. Du betalar då en fast avgift varje månad, även de månader du inte går till tandläkaren, och då behöver du inte betala för de vanligaste undersökningarna när du väl behöver dem.

Tandvård vid arbetsskada

Om du har skadat tänderna under arbetstid kan du få ersättning för tandvården som krävs för att åtgärda skadan om den räknas som en arbetsskada. Det är Försäkringskassan som avgör detta, och du kan göra en ansökan om ersättning hos dem. Se till att spara dina kvitton och intyg för detta.

Har du en försäkring kan den också täcka skador på tänderna, oavsett om du råkar ut för dem på jobbet eller fritiden.

Vad kostar akut tandvård?

Ibland drabbas man av oförutsägbara olyckor eller sjukdomar. Priset är ofta detsamma som vid ett planerat besök. Vid det besöket behandlas det mest akuta, till exempel om du har tandvärk, och andra eventuella problem behandlas och betalas vid ett annat tillfälle.

Mer information om tandvård

Hitta en tandläkare nära dig

Vill du boka tid hos din tandläkare eller hitta en ny? Vi har samlat alla tandläkare i Sverige och många av dem kan du boka tid hos direkt online.


Publicerad: 18 mars 2022 kl 15:26
Uppdaterad: 7 november 2022 kl 15:55

Författare:

Faktagranskad av:

Den här guiden har faktagranskats av legitimerade tandläkare som har säkerställt att informationen är korrekt.

Källor

1177 Vårdguiden 

Försäkringskassan

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Socialstyrelsen

 

Relaterade blogginlägg

Tandläkare undersöker en röntgenbild av tänder på en datorskärm
Vad kan du om röntgen inom tandvård?

Känner du till vilka röntgenmetoder man använder inom tandvård? Vi har listat de vanligaste!

Ett barn som vickar på sin mjölktand.
Allt du behöver veta om mjölktänder

Hur många mjölktänder ska man egentligen få? Och när börjar man tappa mjölktänderna? Vården.se har samlat allt du behöver veta om mjölktänder!

Hur ändras högkostnadsskyddet för tandvård 2023?

Undrar du hur högkostnadsskyddet för tandvården ser ut 2023? Vi berättar hur ersättningen fungerar och vad som gäller i år!

En person häller upp munskölj för att skölja munnen.
Därför borde du använda munskölj

Vad är munskölj bra för? Hur sköljer man munnen på bästa sätt? Och vad ska man tänka på när man väljer munskölj? Lär dig allt om munskölj här!


Hitta en tandläkare nära dig redan idag!

Anpassa din sökning och boka tid hos någon av våra bokningsbara tandläkare på Vården.se.

Fler resurser

Viktiga länkar

Tandpriskollen (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket)

Tandvårdsstöd (Försäkringskassan)