Glöm inte att använda ditt tandvårdsbidrag!

Glöm inte att använda ditt tandvårdsbidrag!

2023-08-16 | Tandvård

Det allmänna tandvårdsbidraget delas ut varje år, och kan användas för att betala ett besök hos en tandläkare eller tandhygienist. Men visste du att du bör använda ditt tandvårdsbidrag innan 30 juni för att inte gå miste om det?

Vad innebär tandvårdsbidraget?

I Sverige är tandvården kostnadsfri till och med året du fyller 23. Från det år du fyller 24 måste du däremot betala för din tandvård själv – men du kan använda dig av ditt årliga tandvårdsbidrag för att täcka en del av kostnaden. Det allmänna tandvårdsbidraget är ett bidrag som delas ut av staten 1 juli varje år, till alla som har fyllt 24. Bidraget infördes med målsättningen att motivera människor att gå till tandläkaren regelbundet, och på så sätt kunna upprätthålla en god munhälsa i Sverige. Tack vare tandvårdsbidraget blir det billigare för dig som patient att få hjälp med tandvård!

Hur mycket har jag i tandvårdsbidrag?

Hur stort ditt allmänna tandvårdsbidrag är beror på hur gammal du är.

  • Är du mellan 24–29 år är bidraget 600 kronor per år.
  • Är du mellan 30–64 år är bidraget 300 kronor per år.
  • Är du 65 eller äldre är bidraget 600 kronor per år.

Om du har en sjukdom eller funktionsnedsättning som innebär högre risk för försämrad munhälsa kan du vara berättigad till särskilt tandvårdsbidrag, vilket innebär att ditt bidrag ligger på 1200 kronor per år.

Hur använder man sitt tandvårdsbidrag? 

Ditt tandvårdsbidrag kan användas hos alla tandläkare och tandhygienister som är anslutna till det statliga tandvårdsstödet – vilket de allra flesta är. Du kan använda bidraget för att betala för undersökningar, förebyggande behandlingar, eller annan tandvård som berättigar tandvårdsstöd. Estetisk tandvård ingår dock inte. Bidraget kan också användas för att delbetala ett tandvårdsabonnemang, som till exempel frisktandvård. Du behöver inte ansöka om bidraget. Meddela bara tandläkaren eller hygienisten att du vill använda ditt tandvårdsbidrag som en del av betalningen, så dras summan av på din räkning.

Använd ditt tandvårdsbidrag innan 30 juni

Det allmänna tandvårdsbidraget delas ut som ett tillgodohavande hos Försäkringskassan den 1 juli varje år. Om du vill kan du spara ditt bidrag till nästkommande år, och då använda båda bidragen vid ett och samma tillfälle. Vad som är bra att veta är att du inte kan ha mer än två bidrag sparade samtidigt. Har du två sparade bidrag 1 juli, när ditt nya bidrag kommer, försvinner ett av bidragen och ersätts med ett nytt. 

Om du vill ta vara på ditt tandvårdsbidrag bör du därför se till att boka tid hos en tandläkare eller tandhygienist innan den 30 juni i år.

Källor:

Försäkringskassan


Publicerad: 31 maj 2022 kl 16:38
Uppdaterad: 16 augusti 2023 kl 10:10

Författare:

Skriv kommentar