Läspning
Bild på två barn som läser en bok om läspning.

Läspning

Läspning är att felaktigt uttala ord eller stavelser med konsonanten s. Den huvudsakliga orsaken är felplacerad tunga.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med läspning på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Smile Örebro Stortorget
Tandläkarundersökning - för dig över 23 år
Örebro
Smile Örebro Stortorget
Tandläkarundersökning - för dig över 23 år
Örebro
Tandcentrum Karlstad
Tandläkarundersökning
Karlstad
Tandläkare Nadejda Stoyanova
Tandläkarundersökning
Skarpnäck, Bagarmossen
Smile Mariestad
Tandläkarundersökning - för dig över 23 år
Mariestad
Drottning Dental, Norrmalm
Tandläkarundersökning - för dig över 23 år
Norrmalm, Norrmalm

Snabba fakta om Läspning

Om läspning
  • Talfel och språkstörning är tre gånger vanligare hos pojkar än hos flickor.
  • Ungefär sex till åtta procent av alla fyraåringar har språk- och talsvårigheter.
  • Cirka en procent av befolkningen har en grav språkstörning med svårigheter som ofta finns kvar i vuxen ålder.
Viktiga länkar
Om läspning

Läspning innebär ett felaktigt uttal av ord eller stavelser med konsonanten s, som då inte uttalas med sitt skarpa ljud utan ett mer väsande. Läs mer.

Om läspning

Läspning innebär ett felaktigt uttal av ord eller stavelser med konsonanten s, som då inte uttalas med sitt skarpa ljud utan ett mer väsande. Läspning är ett talfel som oftast finns hos barn som lär sig prata. Läspning uppstår när luften från stämbanden strömmar ut på fel ställen. Exempelvis mellan tungans sidokant och kindtänderna. Detta gör att det visslande “s”-ljudet hörs.

Talfel innebär att det är svårt att utveckla talet i den takt som man förväntar sig i barnets ålder. Barn som har talfel är vanligtvis normala i utvecklingen men att just talutvecklingen är långsammare.

Talfel och språkstörning är tre gånger vanligare hos pojkar än hos flickor. När barn är i fyraårsåldern brukar den grundläggande talutvecklingen vara klar. Ungefär sex till åtta procent av alla fyraåringar har språk- och talsvårigheter.

Symtom vid läspning

Du märker att ditt barn läspar när den inte kan uttala bokstaven s ordentligt. Uttalet av bokstaven blir inte så skarp som den ska utan låter mer som ett väsande.

 

Orsak till läspning

Barn kan ha en försenad talutveckling fast att den övriga utvecklingen är normal. Den huvudsakliga orsaken till läspning är felplacerad tunga. Det kan också orsakas av:

  • ärftlighet
  • nedsatt hörsel
  • kort tungband
  • felaktig tandställning.

Vanligtvis finns det en samverkan mellan olika orsaker som framkallar läspning. Andra orsaker som inte direkt kan orsaka talfel men som bidra till svårigheterna kan vara:

  • tillväxthämning i moderlivet
  • alkoholkonsumtion och rökning hos modern
  • att vara för tidigt född
  • hörselproblem
  • kön
  • bristande språklig stimulans, sjukdomar, koncentrationssvårigheter, sociala faktorer eller andra svårigheter som påverkar kommunikationen.

Egenvård vid läspning

Det du kan göra själv för att öva bort läspningen är att träna. Börja med att försöka få tungspetsen på rätt plats. Tungspetsen ska placeras bakom tänderna i underkäken eller att ha tungan lite högre upp men fortfarande bakom tänderna.

Målet med träningen är att hitta en bra tungposition som kommer hjälpa till att ge rätt uttal. Ibland blir det rätt direkt när man ber personen att “dra in tungan lite”. Man kan också bita ihop lite lätt med tänderna.

När ni har hittat ett s-ljud som låter tydligt ska ni träna på det så det låter bra varje gång. Nästa steg är att använda ljudet i kortare ord såsom sol, sand och se. Även ord med t och s är bra att öva på, det kan vara ord som plats, puts, lots och pizza. Därefter tränar ni på meningar såsom “Sickan solar på en sten”.

Detta är bara att träna på och tillslut kommer det att gå. Placeringen av tungan måste komma automatiskt. Det gäller att träna ofta men korta stunder med barn. Om träningen ska vara effektiv behöver barnet vara motiverat och vilja träna. Övningarna behöver därför vara roliga.

Behandling vid läspning

Du kan gå till en logoped för att få råd, träningstips eller behandling. Om det gäller ett barn får du som förälder berätta om hur du ser på ditt barns språk och uttal. Logopeden kommer sedan prata och leka med barnet för att se hur barnets kommunikation och uttal fungerar.

Logopeden kan sedan ge tips och råd om hur man kan utveckla talet. I vissa fall samarbetar logopeden med en specialpedagog, barnavårdscentralen och psykolog.

Du eller ditt barn kan få följande hjälp hos en logoped:

  • rådgivning – om hur du stimulerar ditt eller ditt barns tal
  • kontroller – för att följa och kontrollera utvecklingen
  • behandling – träna hos logopeden.

Vem kan hjälpa dig vid läspning?

Kan en nätläkare hjälpa dig vid läspning?

En nätläkare kan hjälpa dig vid läspning. Det finns flera logopeder som erbjuder träffar på distans.

Publicerad:
29 januari 2023 kl 19:38
Uppdaterad:
17 augusti 2023 kl 15:16
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: