Krabbes sjukdom
Kvinna som håller i ett spädbarn.

Krabbes sjukdom

Krabbes sjukdom är en hjärnsjukdom som ingår i gruppen lysosomala sjukdomar. Krabbes sjukdom finns i fyra olika former.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med krabbes sjukdom på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Om krabbes sjukdom

Krabbes sjukdom är en hjärnsjukdom ingår i gruppen lysosomala sjukdomar. Läs mer.

Om krabbes sjukdom

Krabbes sjukdom är en hjärnsjukdom ingår i gruppen lysosomala sjukdomar. Lysosomer är små enheter som finns i kroppen alla celler förutom i de röda blodkropparna. Deras uppgift är att ta hand om och bryta ner olika slags ämnen. Gemensamt för de lysosomala sjukdomarna är att finns en störning i lysosomernas funktion. Krabbes sjukdom är den vanligaste av de lysosomala sjukdomarna i Sverige.

Krabbes sjukdom finns i fyra former:

  • spädbarnsformen
  • småbarnsformen
  • barn- och ungdomsformen
  • vuxenformen.

Symtom på krabbes sjukdom

Spädbarnsformen

Den vanligaste formen brukar ge symtom vid tre till sex månaders ålder. Vanligtvis leder den till dödsfall före två års ålder. Symtom vid spädbarnsformen är:

  • ökad irritation samt skrikande
  • rycker till vid plötsligt ljud och ljus
  • oförklarlig feber 
  • blir stela i kroppen
  • utvecklingen stannar av.

Inom några månader kommer det ryckningar i kroppen, ben och armar. Barnet förlorar sina psykiska och motoriska funktioner. Vi den sista tiden kan barnet inte utföra viljemässiga rörelser. Hjärnfunktionen försvinner med tiden. Det går inte längre att kontakta barnet. Funktioner såsom att se, tala, höra, svälja eller tugga försvinner.

Småbarnsformen

Symtom vid småbarnsformen brukar komma mellan sex månaders och tre års ålder. Tidiga symtom är:

  • irritabilitet
  • förlorar kognitiva och motoriska funktioner
  • stelhet
  • synnedsättning
  • koordinationsstörningar.

Förloppet vid småbarnsformen är mer varierande än spädbarnsformen. Barnet kan leva i flera år, men de kommer förlorar mer och mer av sina kognitiva och motoriska funktioner samt bli blinda.

Barn- och ungdomsformen

Denna form kommer mellan tre och åtta års ålder. Vanliga symtom vid barn- och ungdomsformen är:

  • förlorad syn
  • motorisk försämring samt muskelspänning
  • ihållande ofrivilliga muskelsammandragningar
  • nedsatt känsel.

I vissa fall kommer symtomen bara till en sida av kroppen. Den kognitiva förmågan påverkas mer och mer med tiden och livslängden är förkortad. Förloppet varierar dock mycket från person till person.

Vuxenformen

Hos vuxna finns andra, lindrigare varianter som i vissa fall inte visar sig fören i medelåldern. Den vuxna formen påverkar inte alltid den kognitiva förmågan eller livslängden. Vanliga symtom vid vuxenformen är:

  • dominerande symtomen kommer från benen i form av svaghet och spasticitet eller en tilltagande utveckling av en långsam, ostadig, stel och bredbent gång.

Orsak till krabbes sjukdom

Krabbes sjukdom orsakas av en förändring i gen GALC, denna finns på kromosom 14. Denna gen är en mall för tillverkningen av det lysosomala enzymet galaktocerebrosidas. Denna mutation leder till försämrad funktion eller brist på GALC.

 

Egenvård vid krabbes sjukdom

Det bästa du kan göra som närstående är att finns där. Spädbarn samt mindre barn behöver mycket närhet. Samhället och sjukvården kommer jobba för att hjälpa er göra den sista tiden i livet så bra som möjligt. Det finns tyvärr inte så mycket annat att göra för att hjälpa den sjuka.

 

Diagnos vid krabbes sjukdom

För att veta om någon lider av krabbes sjukdom tar man ett blodprov som kan visa om man har brist på GALC-enzymet.

Du kan också bli undersökt med datortomografi eller magnetkameraundersökning av hjärnan. En undersökning av ryggvätskan kan visa om du har förhöjda proteinnivåer som är tecken på att det finns en skada på barriären mellan blod och ryggvätska.

Vid spädbarnsformen kan en diagnos ställas med ett blodprov. Undersökning med datortomografi eller magnetkameraundersökning av hjärnan och ryggvätskan behövs oftast inte göras.

Behandling vid krabbes sjukdom

Idag finns det inget botemedel för krabbes sjukdom. Fokuset kommer ligga på att ge dig med sjukdomen så lite smärta och komplikationer som möjligt samt att ge dig och familjen en så bra livskvalite som möjligt.

För barn är det viktigt att de får i sig tillräckligt med näring, detta ges vid sondmatning genom näsan. Eftersom barnet inte rör sig så mycket finns en risk för förstoppning, detta kan behandlas med läkemedel. Andningen kan bli påverkad med slem och rosslighet som i sin tur kan orsaka infektioner. En fysioterapeut kan ge råd om andningsgymnastik. Andra hjälpmedel såsom sug, syrgas och inhalationsapparat för koksalt och luftrörsvidgande mediciner kan hjälpa. Ryckningar, sömnsvårigheter och muskelspänningar kan lindras med mediciner. Eftersom barn kan skrika mycket finns det också medicin som kan lugna barnet.

Barn med krabbes sjukdom behöver i ett tidigt stadie ha habiliteringsinsatser. Ni kommer få hjälp av ett habiliteringsteam som har speciella kunskaper om funktionsnedsättningar och deras påverkan på hälsa, utveckling och vardagslivet. Habiliteringsteamet gör insatser inom pedagogiska, medicinska, psykologiska, sociala och tekniska områdena. Dessa består av bland annat av utredning, behandling, utprovning av hjälpmedel, information om funktionsnedsättningen och samtalsstöd.

Vem kan hjälpa dig vid krabbes sjukdom?

Kan en nätläkare hjälpa dig vid krabbes sjukdom?

En nätläkare kan varken diagnotisera eller ge dig någon behandling vid krabbes sjukdom.

Publicerad:
26 januari 2023 kl 11:26
Uppdaterad:
20 juli 2023 kl 15:44
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!